Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Vádemelési javaslat tiltott vadászat miatt

Olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászat miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy hartai lakos ellen.

Az NNI a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatával együttműködve, hivatalból indított nyomozást természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen személyek ellen az év elején, amikor Bács-Kiskun megye területén olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászati tevékenységet észleltek - olvasható a police.hu oldalon.

Az eljárás során a nyomozóhatóság egy hartai lakosra figyelt fel, akinél a házkutatás során természetvédelmi oltalom alatt álló, vadászat során elejtett, majd megnyúzott nyári ludak kerültek elő.

A nyári lúd természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Összesen 12 védett egyedre megvalósított bűncselekmény bizonyítható, de az eljárás során beszerzett adatokból feltételezhető, hogy a 2008. október és 2009. február közötti vadászidényben a nyomozásban felmerült elkövetői kör ennél nagyságrendileg lényegesen több védett állat elpusztításában működhetett közre.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt hazánkban tartózkodó olasz vadászok kérésére teljesítette rendszeres anyagi ellenszolgáltatás fejében azért, hogy a madarak nyúzásával a későbbi ellenőrzéseket meghiúsítsák.

Ugyanis ha a madarakról a fejeket, végtagokat és a tollazatot eltávolítják, akkor ellehetetlenül a helyszíni azonosításuk. Tettenérés hiányában e természetkárosítások bizonyítása - a helyszínen nem foganatosítható - igen költséges, hosszadalmas DNS-vizsgálat lefolytatásával oldható meg.

Ugyancsak bizonyítási nehézséget okoz, hogy a hatósági előírások ellenére a külföldi vadászok személyi adatait nem minden esetben rögzítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggódnak az egyházak

A hazánkban szolgáló történelmi egyházak vezetői közös levélben fordultak Knut Vollebaekhez, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosához a napokban életbe lépett szlovákiai módosított nyelvtörvény miatt. Tovább olvasom