Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Vádemelés Biszku Béla ellen

Vádat emelt Biszku Béla egykori magas beosztású MSZMP-politikus, belügyminiszter ellen az ügyészség.

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádiratot nyújtott be B. Béla ellen a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntette miatt - tájékoztatta Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Hozzátette: a vádirat lényege szerint B. Béla egy 2010. augusztus 4-én közzétett televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tűntette fel - közölte a szóvivő.

Az eljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság folytatja. Biszku Béla tavaly augusztus 4-én a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában az 1956-os forradalmat ellenforradalomnak, nemzeti tragédiának mondta. Az egykori belügyminiszter úgy fogalmazott: elszenvedője volt a Rákosi-rendszernek és az általa máig ellenforradalomnak tekintett 1956-os eseményeknek, amelyek idején az angyalföldi pártbizottság titkára volt.

"Nem akartam belügyminiszter lenni" - jelentette ki Biszku Béla, szavai szerint azonban a Politikai Bizottság döntése után "nem volt fellebbezési lehetőség", így övé lett a pozíció, négy miniszteri éve alatt pedig "a közbiztonság helyreállt az országban". A forradalom utáni megtorlásokról azt mondta: "akik a rendszer ellen vétettek, azok felelősségre vonását a rendszer kezdeményezte".

Saját szerepéről szólva úgy fogalmazott: politikai vezető volt, a megtorló ítéleteket - köztük a halálos ítéleteket - nem ő hozta. Tagadta, hogy a büntetőeljárásokba beavatkozott, így azt is, hogy kifogásolta "a fizikai megsemmisítések" alacsony számát, ugyanakkor elmondta, hogy a forradalom után indult eljárásokat nem tekinti koncepciós pereknek, mert azok szerinte "elkövetett cselekmények miatt" indultak.

"Rettenetesen sajnálok minden embert, akinek az életét elvették vagy megcsonkították" - mondta azzal kapcsolatban, hogy a róla készült dokumentumfilmben Nagy Imrével kapcsolatban úgy fogalmazott, "megérdemelte a sorsát".

A megtorlásokért nem kért bocsánatot. Nyugdíjazásáról elmondta, hogy ő kezdeményezte, mivel több ügyben nem értett egyet Kádár Jánossal, akit "a huszadik század legnagyobb politikai egyéniségének" nevezett. Biszku Béla a Duna Televíziónak adott nyilatkozatában cáfolta azt a híresztelést, miszerint több mint hatszázezer forint a nyugdíja.

Mint mondta, 240 ezer forintos ellátást kap. Hozzátette: 1989-ben nem félt, nem volt félnivalója, mivel korábban "a nép érdekeit" szolgálta. A korábbi belügyminiszter a tavaly róla készült dokumentumfilmről azt mondta, hogy a film kizárólag a készítők - a Mandiner két újságírója, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina - politikai véleményét tükrözi, mivel a vele folytatott beszélgetésből "önkényesen kiragadtak részleteket", annak teljes szövegét azonban nem hozták nyilvánosságra.

A Duna Televízió műsora után két nappal a Jobbik egyik politikusa bejelentette, hogy a kommunizmus bűneinek nyilvános tagadása miatt feljelenti Biszku Béla egykori belügyminisztert.

Pár nappal később a BRFK nyomozást indított a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanúja miatt az egykori magas rangú MSZMP-politikus ellen. Biszku Bélát feljelentették emberiesség elleni bűncselekményért is. A Magyar Nemzet december 1-jén számolt be arról, hogy felterjesztették a Legfőbb Ügyészséghez Biszku Béla ügyét, miután a Fővárosi Főügyészség október végén e tárgyban elutasította a feljelentést.

Az eljárást Gellért Ádám jogi tanácsadó kezdeményezte. Beadványa szerint a Kádár-rendszer belügyminisztere, az állampárt Politikai Bizottságának tagja felelőssé tehető azért, hogy Maléter Pált, Szilágyi Józsefet, Gimes Miklós és Nagy Imrét 1958 nyarán koncepciós eljárásban halálra ítélték, majd kivégezték. Az 1921-ben született Biszku Béla belügyminiszterként az 1956-os forradalmat követő megtorlások egyik irányítója, 1961-től két éven át miniszterelnök-helyettes, majd 1978-ig az MSZMP KB titkára volt.

Az elmúlt húsz évben nem adott interjút, és tavaly nyáron először állt a nyilvánosság elé az után, hogy a mozikban júniusban bemutatták a róla szóló, Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet.

A "nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. pamplona 2011. január 29. 02:25
  „Ez a Biszku ügy is jelzi, hogy a mai magyar társadalom milyen beteg. Ahogy a feljelentő jobbikos képviselő a Duna Tv-ben mondta: Az a szomorú, hogy nem a tettei miatt,- hanem amiketa filmben mondott azért- áll bíróság elé. Nem köpönyeg forgató, ezen a főkolompos Likudtestvérek azért elgondolkodhatnának önmagukat illetően!”
 • 41. annobon 2011. január 28. 09:55
  „40-hez: tökéletesen igazad van! Ezért is használom (sok politológussal egyetemben) a rendszerváltás szócska helyett a rendszerváltozást! Mert ugyebár rendszerváltás akkor lett volna, ha felelősségre vonás is követi, mint mondjuk Romániában. Itt meg a régi-új elvtársak és utódaik (pártszínektől függetlenül) tömködik saját zsebeiket az átlagpolgárok kárára...”
 • 40. alacska 2011. január 28. 09:07
  „Nekem semmi közöm Biszkuhoz- gyerek voltam még az Ő tevékenysége alatt. Véleményem- ne egy emberre akarjuk ráhúzni a vízes lepedőt. Számoltassuk már el azokat is akik az elmúlt húsz évben idejuttatták az országot- legyen MSZP, MDF, FIDESZ... Egyesek meg mondjuk a FIDESZ vezérkarában brilliróznak, osztják az észt az MSZMP-s múltjukkal / Pintér, Martonyi, Stumpf..../Mikor lesz már itt igazságtétel? Mit kapott pl. Deutsch Tamás aki 2milliárdos kárt okozott az országnak a valahol porosodó beléptető kapujaival, sorolhatnánk ...sorolhatnánk az összes pártbeli emberkéket ha nagyon utánanéznénk.”
 • 39. AntiFricc 2011. január 27. 21:40
  „Lennék a hóhéra. Még csak nem is sajnálnám. Rohadék!”
 • 38. peet2 2011. január 27. 20:39
  „Hali!!! A történelem tele van diktaturákkal önkényekkel.
  Ezért van az ,hogy tanulni kell belőlle.Ha csak a magyartörténelem össze önkényurát
  "véreskezü " vezetőjét elitélnénk ki maradna ?Kire lehetnénk büszkék?
  B.B ELVTÁRS legalább nem lett KÖPÖNYEGFORGATÓ. ez azért némi kis tiszteletet parancsol a sok volt
  KISZ AKTIVISTÁNAK is.”
 • 37. iq 2011. január 27. 20:07
  „HAVI 600000Ft.NYUGDIJ? JÓ MELEG KIS MELLÉNYÉBEN JÓL ELVAN OTHON ÉS OSSZA AZ ÉSZT REMÉLEM MÁSHOL DIDEREG!!!”
 • 36. iq 2011. január 27. 19:52
  „KÖTELET NEKI, EZ A LEGJOB TERÁPIA ,(IDÉZET BISZKU BÉLÁTOL) UTÁNA LEHET NÉZNI EZ BISZKU SZÁJÁBOL HANGZOTT EL NEM FELEJTÜNK,HÁT KÖTELET NEKI !!!”
 • 35. szabo1936 2011. január 27. 16:42
  „Ezt egy mas uton mar regen el lehetet volna intezni!!!”
 • 34. vonLichthofen 2011. január 27. 16:24
  „meir31 és andor47/32/
  a nácizmus és kommunizmus/bolshevismus/között igenis ok okozati összefüggés van -ebben igaza meir-nek.
  Az 1800-as évek végén a Német Birodalomban a zsidóság mind gazdaságilag mind kulturális téren nagy szerephez jutott létszámához képest. A Német Birodalomban a zsidók legtöbbje gazdag volt.
  Oroszországban ellenben volt egy nagyon gazdag zsidó réteg, de a stetl-ben önkéntesen gettoban élő tömegek nyomorúságos körülmények között éltek. A zsidők teljes polgárjogot kaptak, elözönlötték a Gymnáziumokat/jobbára a német nyelvűeket/, hogy aztán mint kész forradalmárok kerüljenek ki.
  Két cárt zsidó forradalmárok gyilkolták meg, azt ezt követő pogromok elől az orosz zsidók Nyugatra, a Monarchiába és a Német B.ba költöztek - egyikük sem beszélt sem oroszul, sem lengyelül, sem magyarul, yiddish volt az anyanyelvük.
  Ezek a tömegek vitték magukkal a forradalmi eszmét, ami aztán az I. Világháborúban ásta alá Austria-Magyarország és a NB. háborús törekvéseit. A Bajor, a Berlini és a Magyar tanácsköztársaságokban játszott zsidó szerep jól ismert, az Oroszországi Menshevik és Bolshevik pártokban játszott szerepük úgyszintén - Hitler és pártja ezeknek a Bolshevik forradfalmaknak és a Weimari köztársaság nihilista, erkölcsromboló hatásának reakciójaként emelkedhetett ki a névtelen pártok tömegéből s lett szintén a II. Világháború előidézője.”
 • 33. vonLichthofen 2011. január 27. 16:06
  „Ez röhejes!
  Biszkut ugyanúgy vádolják, mint annak idején az AlCapone-t, nem azért a sok gyilkosságért amit megparancsolt a pribékjeinek, hanem valami adminisztrációs ügy miatt.
  1989-90 ben kellett volna az összes MSZMP-s vezetőt bíróság elé állítani, az összes tevékenységüket nyilvánosságra hozni, ahogy tették a többi ex/?!/ kommunista országban. Ja, de akkor ugyanazok és ugyanazok unokái nem tudták volna és nem tudnák még mindig bitorolni a hatalmat és kisemmizni az országot.

  De ugyanakkor -és ez a legfontosabb!!!- a demokrácia és a szabad véleménnyilvánítás elve megengedi, hogy Biszku Béla akadályoztatás és a büntetés veszélye nélkül mondja el véleményét a történelemről. Az, hogy ezért beperelték nem jó fényt vet a magyar u.n. demokráciára. Szintén ez egy figyelmeztetés azoknak, akik véleménye nem egyezik a kormány vagy a nemzetközi fővonal véleményével.
  Magyarul - itt nem csak Biszku Béláról szól a dal, hanem arról, hogy minden másként gondolkodó jobb ha befogja...
  A Jobbik mentségére - a Jobbik az alapítása óta a kommunizmus idején bűnöket elkövetők számonkérését szorgalmazta, mindhiába. A hatalmon lévő pártállami utódok rendre visszautasították az erre utaló kísérleteket. A Jobbiknak ez a szándéka - t.i. a bűnösök bíróság elé állítása - volt és ma is a fő oka a Jobbik ellen irányuló hazug, hamis és aljas támadásoknak a jólismert helyekről. A Jobbik - sem mint párt, sem a tagjai egyénenként - nem fasisztábbak, nácibbak , rasszistábbak - mint pl. a Likud Party. A Jobbik nem akar egy egész népet kiirtani vagy elüldözni arról a földről, ahol ezredévekig éltek.
  A Jobbik csak rendet, igaqzságot és igazságos számonkérést sürget a valódi demokrácia nevében.”
 • 32. andor47 2011. január 27. 16:02
  „A kommunizmus es a nácizmus edestestverek? Mióta? Miért ? Nem, ez két teljesen ellentétes rendszer. A "nácizmus" a kommunizmus és olyan édestestvérei, mint például a liberalizmus, meg anarchizmus ellen létrejött védekezés eredménye.”
 • 31. meir 2011. január 27. 15:49
  „18-as!
  igenis tessek ugyanigy Zentai-t is birosag ele allitani!!
  meg a Kepiro Sandor-t is!!
  nekik miert kellene mindent meguszniuk??
  a Kommonizmus es a Nacizmus edestestverek!!ezt ma mar minden epeszu tudja!!”
 • 30. mazsi 2011. január 27. 15:23
  „tudod hova jut a jobbik????? bergen -b -be!!!!”
 • 29. Szabra 2011. január 27. 15:20
  „Pedig Biszku Béla elvtárs már sok ortodox kommunistával egyetemben már templomba is jár, netán még bérmákozni is szokott havonta többször, mint Gyurcsány párttársa. Pont most amikor jó útra tért : vádolják meg ilyesmivel, tudva, hogy az 56-os gyilkos sortüzeket vezénylő elvtársak meg kiemelt nyugdijjal
  haltak meg végelgyengülésben .”
 • 28. Túrabakancs 2011. január 27. 15:12
  „fióka! /27/
  Na ja!
  A Jobbikos képviselők parlamenti felszólalásai viszont valóban egytől-egyig
  fantasztikusak, jó lenne ha egyre többen hallgatnák! :)) Be is húzzák fülüket
  farkukat a szoclibek. Viszont ha megfigyelted, sokszor a Fideszes képviselők
  mosollyal az arcukon konstatálták a felszólalásaik igazságtartalmát, tehát
  innen is látszik ők egy csapat, csak mások a megoldási variációik. /vérmérséklet/
  A Jobbik egyértelmű hogy újra be fog jutnia a Parlamentbe, ez a lényeg! :)”
 • 27. fióka 2011. január 27. 14:56
  „22. Túrabakancs 2011.01.27. 14:15-->én pedig amint időm engedi nézem a közvetítésket és hiába a feljelentgetések a Jobbik részéről nem egy nem kettő te is tudod holló hollónak nem vájja ki a szemét.Én egyébként kötelezővé tenném minden kereskedelmi TV csatornának minden nap legalább 1 órás parlamenti közvetítést mert akkor talán látnák az emberek mit művel a fidesz és az mszp a parlamentbe látnák a zsidókat a szent épületünkbe röhögve hanukázni:azzal meg tisztába kell lenni ,hogy mint a fidesz mind az mszp a Jobbikot egy anitszemita csoportnak állítja elő mindenhol és ez nem véletlen félnek tőlük mint a tűztől mert ők meg tudják mondani hova tűnt az utóbbi 10 évben az a cirka több száz milliárd forint az adófizetők pénzéből tudják milyen eszközökkel módszerekkel játszák át az állami pénzeket magukhoz tudják ha valaki megpendít egy kellemetlen ügyet ,hogy intézzék el az illetőt egy szem pillantás alatt amiben pintér sanyikának rendíthetetlen tapasztalata van.Magyarország a korrupciós világlistán bent vagyunk a 30 helyen és itt is az élre törünk na kéremszépen ne csodákozzon senki,hogy 300ft egy kiló kenyér”
 • 26. coment 2011. január 27. 14:43
  „Még mielőtt eufóliába estek, Biszku ellen csak a kommunizmus bűneinek jelentéktelen színben való feltüntetése miatt emeltek vádat.
  Nem lesz belőle semmi.
  Figyelem elterelés, gumicsont, rágjátok:)
  Meg vesszetek össze, hogy ki dobta elétek a gumicsontot:)”
 • 25. magzol 2011. január 27. 14:34
  „Egy újabb Jobbik siker!
  Gratulálok a fiúknak és persze a hölgyeknek!
  :)”
 • 24. nyá 2011. január 27. 14:27
  „Minden viszonylagos. Az akkori törvények szerint lehetett azt tenni amit tettek, gondolom. Lehet hogy néhány év múlva a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt ülnek valakik a padon ? Most sárga szél fúj a vörösök pofájába de megfordult ez már ugyanennek a beképzelt bandának a hátába 2002-ben is . . . Szóval ki tudhatja mit hoz a jövő ?”
 • 23. bejáró 2011. január 27. 14:22
  „Ez a feljelentés és annak nyilvánosságra hozása csak elterelő művelet,szivesség a fideszkdnp-nek.Nagy rendszerváltó miniszterelnökünk megmondta,hogy nem lesz boszorkányüldözés.Szerintem kár egymás torkának esni mert ebből is csak az mszmp utódok húznak hasznot.”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek okozhatták egy idős nő halálát Borsodban

Négy gyerek okozhatta egy 81 éves asszony halálát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lak községben, a… Tovább olvasom