Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Vádemelés Baumag-ügyben

Tizenkét ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a Baumag-ügyben. A vád szerint magas kamattal ígéretes befektetési lehetőségeket kínáltak, de a pénz nagy részét nem fizették vissza; 13 ezer kisbefektetőt károsítottak meg több mint 30 milliárd forinttal.
A vádlottak vagyonából a bíróság már korábban zárolt 300 ingatlant, 23 üzletrészt és 57 bankszámlát. Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: indítványozzák, hogy az eddigi eljárás során zár alá vett vagyon bűnügyi zárlatát tartsa fenn a bíróság, hogy a későbbiek során, ha a vádlottakat a bíróság bűnösnek mondja ki, a sértettek által bejelentett polgári jogi igénynek meglegyen a fedezete. A vád szerint B. L. elképzelése az volt, hogy a tagként belépő személyek számát folyamatosan növeli, ennek érdekében a bankinál rendszeresen magasabb hozamot ígért a befektetőknek. A szövetkezet vezetői a szövetkezet működését kísérő állandó tőkehiányt elfedték a befektetők elől, sőt, a saját tőke fokozatos növekedését mutatták ki. A vád szerint a szerződésekben korábban ígért tőkét és annak hozamait csak a folyamatosan bevont újabb befektetői tőkéből tudták kielégíteni, ennek érdekéb en pedig intenzív reklámkampányt folytattak.
A szövetkezet vezetőjét, Balázs Lászlót folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, súlyos következményekkel járó csődbűntettel, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, tőkebefektetési csalással, a számvitel rendjének megsértésével és közokirat-hamisítással vádolják.
Balázs László mellett összesen 11 további vádlottja van az ügynek, többek között az igazgatóság és a felügyelőbizottság több tagja.
A rendőrség június elején tudatta, hogy befejezte a nyomozást a Baumag-ügyben, és vádemelést javasol. Balázs Lászlót, a Baumag vezetőjét 2004 nyarán gyanúsította meg a rendőrség.
A Baumag-szövetkezet felszámolója a csődtörvény alapján az Agenda-H és annak 17 társasága ellen 22 milliárd forint értékben kezdeményezett polgári pert a Fővárosi Bíróságon. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelemmel kíséri a Forma–1-et?

Tovább olvasom