Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Vádat emeltek Kolompár Orbán és öt társa ellen

A Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és öt társa ellen, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítanak.

A gyanúsítottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Az Európai Bizottság és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium illetékes hatósága, a munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci belépésének, vagy visszailleszkedésének segítéséhez pályázatot írt ki. A kiírásra a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet - ennek elnöke Kolompár Orbán -, és még két szervezet, valamint a Kolompár Orbán által képviselt Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. nyújtott be pályázatot. A támogatási szerződést 2006. február 14-én aláírták.

A szerződésben a minisztérium vállalta, hogy a megyében élő roma kisebbség társadalmi integrációjának, a gazdasági életben és a munkaerőpiacon való részvételük esélyegyenlőségének biztosításához 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósít. Ennek az összegnek a 75 százalékát az Európai Szociális Alap, 25 százalékát a hazai költségvetés biztosította. A szerződő felek részére, az aláírással egy időben kiutaltak 63,75 millió forintot.

A vádirat szerint a szervezetek ezután úgynevezett előrehaladási jelentést nyújtottak be, és további 81,75 millió forintot vettek fel. Ezután a szervezetek további 76,5 millió forint támogatási összeg kiutalását kérték, melyet azonban az ellenőrző szervezet nem teljesített, és átfogó szabálytalansági vizsgálatot kezdeményezett. A felvett 145,5 millió forint támogatási összeg elszámolásához benyújtott, bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg, így a benyújtott bizonylatok sem valósak. A vizsgálatot a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala folytatta le.

A vámnyomozók, az ügyészség felügyelete mellett egy éve folytattak nyomozást az ügyben. A per a Kecskeméti Városi Bíróság által kitűzött időpontban kezdődik. Egy másik ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008 decemberében jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolt - egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból - 7,2 millió forintot.

Ebben az ügyben a tárgyalás is kitűzték már, de az európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és három társa ellen indított büntetőpert, mert a gyanúsítottak közül ketten - köztük Kolompár Orbán - regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján a június 7-ei EP-választáson, ezért mentelmi joguk volt. Ez a per várhatóan októberben megkezdődik.

Olvasóink írták

  • 3. mokus19 2009. október 09. 19:11
    „Nem ertem ezt az egesz bün szövetkezetet hogyan tudnak a mi mai vezetöink egyaltalan egy Kolomparra penzt bizni,ugy is tudtak hogy a penznek ez lesz az utja.De ez nem baj magyarorszag az egyik leggazdagabb orszag europaban itt nem problema 60-80 millio forint Majd jönnek sztar ügyvedek es be bizonyitjak hogy Kolmparos nem is hibas ö csak szamolgatta a penzt es közben kicsuszott ujai közül.Oh szegenyt hogyan lehet igy ragalmazni nem tudom egyaltalan mit gondolnak Kolomparekrol .....”
  • 2. kolombela 2009. október 09. 19:03
    „Teljesen feleslegesen. Mindenképpen ő marad az OCÖ elnöke.”
  • 1. Csetneky 2009. október 09. 15:08
    „Hogyan lesz így ez a - szocialista értékrenddel mérve - becsületes ember az Mszp miniszterelnök jelöltje? Pedig - mint köztudott - ő Gyurcsány lelki társa. Bár, ha abból indulok ki, hogy együtt szoktak felvonulni, lehet, hogy testi is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónig Péter: haladéktalanul változtatni kell a közösségi közlekedésen

Haladéktalanul változtatni kell a közösségi közlekedésen a hatékony működés érdekében - mondta Hónig… Tovább olvasom