Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vádat emeltek a taxis után lövő kormányőr ellen

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ellen a rendőr főtörzsőrmester ellen, aki a Köztársasági Őrezred objektumőreként tavaly májusban az Önkormányzati Minisztériumnál egy taxi után lőtt - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

Skoda Gabriella felidézte: a taxis megállt a minisztérium számára fenntartott egyik parkolóhelyen, majd a kormányőr felszólításának ellenére - miszerint tilos helyen állt meg - a gépkocsit leállította és elhagyta a helyszínt. Két perccel később a taxis visszatért a kocsihoz. Ekkor a kormányőr felszólította őt arra, hogy adja át az iratait, de a taxis ennek ellenére beült a gépjárműbe, s távozni készült.

A kormányőr ekkor a taxi elé állt, a taxis pedig legalább négy alkalommal megindult a kocsival a vádlott felé, akinek ezért folyamatosan hátrálnia kellett. A taxis ezután hátratolatott, majd nagy sebességgel elhajtott.

A kormányőr szolgálati lőfegyveréből 25-32 méter távolságról - az ügyészség álláspontja szerint szándékosan - három célzott lövést adott le a távozó jármű irányába.

Az egyik lövedék a taxi csomagtartójába fúródott. Egy másik lövedék a Mérleg utca és Nádor utca sarkán csapódott be. A harmadik lövedék a vádlottól mintegy 65-70 méterre a járdán egy, a rendőri intézkedést nem észlelő férfi bal lábszárát találta el, azon áthatolt. A férfi nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett, amely szövődmény nélkül gyógyult.

Az ügyészség álláspontja szerint a kormányőr a lövések leadásakor már nem volt veszélyben, a testi épséget veszélyeztető támadás befejezése után kizárólag a helyszínről távozó személygépjármű megállítása érdekében lőtt. Az ügyészség szerint a kormányőrnek számolnia kellett azzal, hogy a Belvárosban munkanapon, munkakezdés előtt, 7 és 8 óra között - tekintettel a szokásos gyalogos- és járműforgalomra - mások életét, testi épségét veszélyezteti.

Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság jár majd el.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség a taxissal szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt már korábban vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.

Olvasóink írták

 • 4. borvssoias 2010. április 21. 00:04
  „Sztem hülye volt a rendör! Akkor kellett volna lönie, amikor elindult feleje az autoval, akkor önvedelem lett volna. Igy meg tenyleg nem magyarazhato... valszeg a buzi taxis meg beintett neki, amire elszallt az agya, es lött.”
 • 3. catroot 2010. április 20. 13:00
  „Ez egy vicc... Egy éve volt és most emelnek vádat...”
 • 2. k2968 2010. április 20. 10:20
  „Üdv.Lehet hogy nem mindenki ért velem ebben egyet de leírom.Nehéz megfogalmaznom de szerintem:Ellenszegülés rendőri felszólításnak,testi épségének veszélyeztetés történt.Állandóan azt mondják több joga van a bűnözőnek mint a rendőrnek.És sajnos ez igaz. Az én véleményen szerint jogosan használta a fegyverét.Ezt is csak Magyarországon lehet megcsinálni.Hogyan tegyen rendet a rendőr ha büntetlenül elüthetik megverhetik stb.”
 • 1. Dodo57 2010. április 19. 21:33
  „Amerikában a TAXI-s már kocsit sem hagyhatta volna ott, nem hogy még vissza ül, és a rendőrt ijezgeti !!!
  Ott lőtték volna le .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatóegyetemi program indul a Debreceni Egyetemen

Külföldön dolgozó jeles kutatóit, egykori növendékeit is visszavárja munkájuk itthoni folytatására a kutatóegyetemi címet kapott Debreceni Egyetem. Tovább olvasom