Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Vadászgörények gondozása

Tudnunk kell, hogy az állattartás felelősség és kedvenceinket megfelelően kell gondoznunk.

Tudnunk kell, hogy az állattartás felelősség és kedvenceinket megfelelően kell gondoznunk, ezt természetesen egy görény esetében nemcsak abból áll hogy az almot kiürítjük az állatot megetetjük ,majd játszunk vele.
Az állatot megfelelő módón ápolni kell ezek közül elsőként a fürdetést említeném .A görények többnyire a bepiszkolódott bundájuk miatt szokták fürdetni, játékból szórakozásból ne fürdessük mert a bőre könnyen kiszárad egyébként ha azért akarjuk fürdetni ,hogy a bundaszagot eltüntessük akkor nem leszünk eredményesek mert 3 nap múlva még intenzívebben érezzük erre a fürdetés nem megoldás.

Görénysampon

Ma már Magyarországon is van görénysampon, de a tisztavizes fürdetés is elegendő viszont macskasampon használatát nem javasoljuk, nagyon kiszárítja a bőrét az állatnak. Ne felejtsük el, hogy kéz meleg vízben kell fürdetni, hiszen a görény testhőmérséklete magasabb mint az emberé. Fürdés után töröljük szárazra, van amelyik még a hajszárítót is elviseli. Görények tudnak úszni, de nem mindegyik szereti a fürdést, van amelyik imádja az  elől a felmosó vödröt is tegyük el.

A fülét és körmét is tisztítani kell

A görény fülét rendszeresen tisztítani kell erre általában fültisztító pálcát használunk valamint fültisztító oldatot valamint baba olajat, is lehet ne feledjük azonban ,hogy kedvencünk fülébe ne cseppentsünk semmit csak a pálcát nedvesítsük meg általában havonta vagy 2 havonta kell tisztítani, ha nem bírunk vele forduljunk állatorvoshoz .
 A körmökről se feledkezzünk el a körömápolás szerves részét kell ,hogy képezze havonta egyszer le kell vágni ha nem kopik rendesen mert túlnő és így könnyen körömház gyulladást okozhat vagy beleakad szőnyegbe. A körömvágás nem túl egyszerű feladat, van aki akkor csinálja amikor az állat alszik / a görények elég mélyen alszanak/ bár ilyenkor 2-3 körömnél többet nem lehet levágni.

Természetesen sokaknak jut eszébe ,hogy mi van azzal a görénnyel, amelyik a szabadban él annak nem vágják a körmét nem pucolják a fülét és nem is fürdetik még sincs semmi baja akkor meg minek . A gondolatmenet logikus lenne csak egy probléma, van az élettér. A természetes élettér teljesen mást biztosit egy állat számára mint egy ketrec vagy egy lakás ezáltal az állat szokásai és igényei és vele foglalatoskodás feltételei is eltérőek és ne felejtsük el hogy így az állat élettartama is hosszabb megfelelő gondoskodással.

Téli bunda

A görények általában új téli szőrzetet növesztenek ez már általában november végén elkezdődik és hetekig tart, ilyenkor a bunda vastagabbá válik és az állatok pufókabbnak néznek ki még a maszkjuk is megváltozik súlyúk akár 30 % -kal is nőhet. Általában elmondható ,hogy a görények szeretik a havat, futkároznak benne orrukkal, túrják és a jégen is imádnak csúszkálni. Ügyelnünk kell arra ,hogy a lakásban tartott görény nem tud akklimatizálódni a hirtelen hideghez ezért ha úgy látjuk fél a hótól felmászik ránk vacog vagy vissza akar menni a szobába ne erőltessük a kinti hidegbe. Hideg időben sokat ne sétáltassuk, mert könnyen megfázhat. Amíg az ebeknél mindenféle kis kabátka jól jön,  addig görényeink a ruhákat nehezen viselik letépik magukról vagy kibújnak belőle.

A hideg levegő szárít

 A hideg levegő bizony szárít ezzel tisztában, kell lennünk, ezért kedvencünk bőrét és talpi felületeit rendszeresen vizsgáljuk, meg mert egy repedés még könnyen kezelhető de egy talpi fekély kezelése akár hónapokig eltarthat.. A tél beálltával a növényeket is behordjuk lakásba ne felejtsük hogy ezek az állatkák imádnak ásni valamint a behozott növényeket megrághatják ezek között van néhány mérgező is. A kandallók tűzhelyek télen veszélyes terep kedvenceink számára  könnyen megégethetik magukat félelemérzetük nincs ingerületvezetésük lassabb a fájdalmat csak kicsit később érzik  kandalló mellett csak felügyelettel . A hideg kandalló is veszélyforrás ugyanis a hamuban imádnak hemperegni a finom hamu belélegzése viszont légzési nehézséget okozhat.

Természetesen kell néhány szót ejteni ,hogy mit tegyünk, ha görényünk megfázik , tudnunk kell, hogy az emberi influenza vírusok a görényt is megbetegíthetik ezért influenzás beteg, ha lehet tartsa magát távol kedvencétől a fertőződés elkerülése végett .Ezeknél az állatoknál a megfázás és az influenza időben kezelve korántsem olyan súlyos mint az embereknél azonban a gyógyulás lassú akár 2 hétig is eltarthat, ha bágyadtságot szipogást köhögést étvágytalanságot tapasztalunk forduljunk mindenképpen állatorvoshoz. Saját szakállunkra soha ne adjunk gyógyszert az állatnak, mert azzal könnyen véget is vethetünk az életének. Közelgő ünnep alkalmával itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az ünnepi ételek és italokból ne adjunk kedvencünknek a fenyőfától, a dekorációtól, a díszkivilágítástól is tartsuk távol. 

A karácsonyi ajándékként görényt szeretnénk venni szeretteinknek azért nem árt ha tájékozódunk a felől, hogy otthon a megajándékozott tart e valamilyen más állatot. Ugyanis görény köztudottan ragadozó természetes életterében madarakat, rágcsálókat, rovarokat, hüllőket fogyaszt. Ezért a madár és hüllő rossz társa a görénynek elég gyorsan áldozattá válhat. Ha lehet, ne tartsuk együtt egérrel, hörcsöggel, tengerimalaccal, csincsillával, nyulakkal. A kutyák sem tekinthetők a legjobb barátnak bár itt, vannak  kivételek, de a terrierekkel még a barátkozás is veszélyes.

A görények legjobban a macskákkal jönnek ki jól bár egy két görény elég rendesen felbosszantja a cicust azzal ,hogy nem akarja a játékot abbahagyni. A legjobb megoldás ha két kölyök állat együtt nő fel egy felnőtt állattal való összeszoktatásnál azért legyünk óvatosak. Az ünnepek végeztével célszerű az újdonsült kedvencet elvinni állatorvoshoz a szükséges oltások és féregtelenítés végett.

Dr.Parcsami András igazgatás és járványügyi szakállatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc drogkereskedőt ítéltek halálra Vietnamban

Hat férfit és két nőt ítéltek halálra drogkereskedelem miatt Vietnamban. A dél-ázsiai országban idén… Tovább olvasom