Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Vadászgörény, a házi kedvenc

A vadászgörények tartása ismét reneszánszát éli: előléptek házi kedvenccé.

A vadászgörények tartása ismét reneszánszát éli. Ezek az aranyos kis állatkák előléptek házi kedvenccé. Ma már egyre több háztartásban találkozunk velük, ezért válik szükségessé, hogy írjunk a tartásukról, ételeikről, életmódjukról, valamint szaporodási és egyéb szokásaikról.

Nem kifejezetten büdösek

A görény szót meghallva mindenkinek a bűz jut eszébe. Holott ezek a kis emlősök nem kifejezetten büdösek, hiszen akkor senki nem tartaná őket a lakásában. Kétségtelen, hogy van bűzmirigyük, ám ezt csak nagyon ritkán használják – csak vészhelyzet esetén. Létezik olyan állat, amely egész életén át nem üríti ki bűzmirigyét. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy ez a mirigy nem azonos a kutyák bűzmirigyével, ezért a görénynél a bűzmirigyet nem szabad nyomkodni!
Tudni kell, hogy ezeknek az állatoknak is van jellegzetes testszaguk, amit a faggyúmirigyeiknek köszönhetnek. Ez normális, hiszen az embernek is van testszaga. Ennek megszüntetéséről később teszünk említést.

Hányszor egyen?

A kisgörényeket 5–6 hónapos korig legalább naponta 2–3-szor etessük meg, 1 éves kor felett azonban szigorúan napi egyszeri etetés javasolt. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak annyit adjunk nekik, amennyit egyszerre meg tudnak enni. Ugyanis az étel maradékát ezek a kis állatkák ösztönszerűen elrejtik, ami egy idő után megromolva kerül elő, illetve a lakás különböző pontjain kellemetlen bűzt áraszt. A romlott étel kedvencünket is megbetegítheti.

Nagy a mozgásigényük

Általános tudnivalók: a vadászgörény élettartama 8–10 év, testhossza 33–35 cm. A hím nagyobb termetű, a nőstény kisebb és évente kétszer ivarzik. Ivarérettségét 7–8 hónapos korára éri el. Általában 2 hétig ivarzik, de néha eltarthat akár 3 hétig is. Vemhessége 39–45 nap. A nőstények általában 5–6 kölyköt hoznak a világra.
Ha görényt szeretnénk, tudnunk kell, hogy ezek nem kifejezetten ölben ülő állatok. Nagy a mozgásigényük, bejárják az egész lakást és nap mint nap foglalkozni kell velük, mert elég nehezen nevelhetők.

Hím vagy nőstény?

A másik fő szempont az, hogy hím legyen vagy nőstény. A válasz egyszerű: ha nem akarjuk tenyészteni, mindig hímet válasszunk, de csak egyet. Két idegen hímet ne engedjünk össze, mert abból szinte mindig küzdelem lesz. Természetesen hímet és nőstényt tarthatunk együtt, de azért azt tudni kell, hogy az ivarzási időszakban a hím agresszív lehet.

Változatos étrend

A görény etetése nem túlzottan bonyolult feladat, de ügyelni kell arra, hogy étrendje változatos legyen. Abból kell kiindulnunk, hogy természetes életterében egy görény általában rágcsálókat fogyaszt, ezért fő tápláléka háziállatként is a hús legyen. Természetesen fogyaszthat zöldséget és gyümölcsöket is. Mi, állatorvosok a tejtermékek fogyasztását nem túlzottan ajánljuk, mert számos emésztőszervi probléma kiindulópontja lehet. Gondoljunk csak bele, hogy az állat természetes életterében sem talál tejet. A különböző füstölt, pácolt, fűszeres felvágottak adagolása sem ajánlott. Kapható speciális görénytáp is, sokan azonban mégis macska- vagy kutyakonzervvel táplálják görényüket. E tekintetben a macskaeledel jobban ajánlható, bár hosszú távon nagyon egyoldalúvá teheti a táplálkozást. Annak ellenére, hogy az állat számára a nyers hús fogyasztása nagyon vonzó, mégis azt javasoljuk, hogy fogyasztás előtt a húsokat hőkezeljük, főzve vagy sütve adjuk kedvencünknek.

Dr. Parcsami András állatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisautók és nagy hiányzók

Szombaton délben nyílt és kilenc nappal később, vasárnap este zárja kapuit Magyarország legnagyobb… Tovább olvasom