Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

V. Németh Zsolt: növekszik a fiatal gazdák támogatása

A vidékfejlesztési támogatásokon belül a fiatal gazdák lehetőségei nőni fognak, mert az uniós támogatási rendszer átalakul és a nemzetállamok tematikus alprogramot is létrehozhatnak számukra - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy pénteki konferencián, melyet a magyar és a szlovák fiatal gazdák szervezetei rendeztek a szlovákiai Búcson.
"Magyarország egészen biztosan élni fog ezzel a lehetőséggel és már a tervezési folyamat során intézményesített kapcsolatot alakítunk ki a gazdálkodókkal" - közölte V. Németh Zsolt, aki szerint a fiatal gazdálkodók támogatása nem korlátozódhat egyetlen programra, hanem át kell fognia az egész vidékpolitikát.

Az államtitkár kiemelte, a pályázatoknál többletpontokkal díjazzák a fiatal gazdákat, akik pozitív megkülönböztetést élveznek majd a földszerzés során is.

A Magyarország és Szlovákia közötti együttműködés példájaként a helyi termékek piacra jutását és a LEADER programot említette, amelyben a nemzeti vidéki hálózatok már megállapodást kötöttek a közös programokról. A magyar AGRYA szervezet Vidékkaland nevű kezdeményezését, ahol városi fiatalok mehetnek falusi gazdákhoz dolgozni, kiterjesztik Szlovákiára is, a helyi fiatal gazdák szervezetének segítségével.

V. Németh Zsolt a támogatások között említette a demográfiai földprogramot, amelyben földhöz juttatják azokat, akik vállalják a gazdálkodást és gyermekeket nevelnek, valamint megemlítette, hogy a helyi termékek piacra jutását segíti majd, hogy a városokat is bevonják a LEADER programba.

Stefan Adam, a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, a kormány foglalkozik azzal, hogy megkönnyítse a fiatal gazdák földhöz jutását és tárgyalnak arról is, hogy a kezdő gazdálkodók 70 000 eurós támogatást kapjanak, de ezekről végleges döntés még nem született.

Olvasóink írták

  • 1. load 2012. november 24. 22:17
    „A nemfideszeseké is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal zenész vehette át az idei Junior Prima Díjakat a magyar zeneművészet kategóriában… Tovább olvasom