Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Üzleteket is bezártak a feketemunkások miatt

Nyugat-Dunántúl - Többségbe került az üzletekben az alkalmi munkavállalók foglalkoztatása, ez azzal jár, hogy sokszor nincs dátum a kiskönyvben, azaz nem jelentik be dolgozóikat a munkáltatók. Az adóhatóság mégis némi javulást érzékelt vizsgálatai során.

A nyugat-dunántúli régióban az adóhatóság az év első felében 818 esetben ellenőrizte a munkavállalók foglalkoztatását és az esetek 15,8 százalékában büntette a feltárt szabálytalanságokat. A kirótt csaknem 43 millió forintos bírság mellett 87 üzletet zárt be. Megyénkben pedig a 442 ellenőrzésből 71 végződött bírsággal és 47 üzletet bezárt átmenetileg az adóhatóság, amelyhez számos lakossági bejelentés érkezik feketefoglalkoztatással kapcsolatosan. Mindennek ellenére a Nyugat-Dunántúlon az előző év visszaéléseihez képest 13,3 százalékos javulás tapasztalható a foglalkoztatásban.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága ellenőrzései során megállapította: a rendszeresen, napi állandó nyitvatartási idővel rendelkező kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek szinte kizárólag ˝kiskönyves"˝munkavállalókat alkalmaznak. A melegkonyhás vendéglátóknál a 8–10 tagú személyzet 90 százalékát alkalmi munkavállalói könyvvel alkalmazzák. Az ilyen foglalkoztatásnál tapasztalható a legtöbb mulasztás. Jellemzően azzal manipulálnak a munkaadók, hogy csak a dátum hiányzik a bejegyzésből, így egy bejegyzéssel akár több héten keresztül is foglalkoztathatják az alkalmi munkavállalót. Ez azonban nem bejelentett foglalkoztatás, hanem feketemunka. Néhány vállalkozó mégis arra hivatkozott: a bejegyzést nem tudja megtenni, mivel nem minden munkakezdéskor tud a munkavégzés helyszínén megjelenni.

Az alkalmi munkavállalói könyves foglalkoztatás – az ezzel elkövetett visszaélés – a gazdaság szinte minden területére kiterjed. Jegyzőkönyvezett az adóhatóság szabálytalan foglalkoztatást szolgáltatóknál, őrző-védő, oktatást-képzést végző cégnél, nyomdánál, asztalosnál, pékségben és az állattenyésztés területén is. Be nem jelentett alkalmazott miatt a vállalkozás egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Emellett az APEH 12 napra elrendelheti az üzlet bezárását. Ismételt mulasztásnál 30, 60 nyitvatartási napra is.

Olvasóink írták

 • 7. janika 2009. augusztus 14. 17:33
  „Sőt a Kmk-t is azaz a (közveszélyes munkakerülést) is vissza kellene állítani! De ennek ellentételezésére minden dolgozni akarónak szabályos munkaszerződést, bér és teljesítmény szerinti áttekinthető bérlapot és igazolásokat a levont adó és járulékairól! Természetesen a munkatörvény szerinti!”
 • 6. Zotya13 2009. augusztus 14. 16:58
  „Azonnali hatállyal vissza kéne állítani a munkakönyvet, a kiskönyvet pedig bevonni! Vagy ha nem vonják be, akkor pedig 7 napot legyen köteles a vállalkozó alapból befizetni mindjárt az első alkalmazásnál! Az Aradi Vértanúk utcai kínai boltban a zöme dolgozó kiskönyves. Ha 15 napot lehet bele ragasztani akkor hogy dolgozhat vele egész hónapot? Ja? És a kínai tulajnál vannak a könyvek, ő írja alá a dolgozó nevében is! Széchenyi tér 10 számú látványpékségben a próbanapot nem fizetik ki! Ott is kiskönyves.Szintén egész hónapban dolgoznak.15 nap az egyhavi? Szerintem nem .A legtöbb biztonsági cégnél nem fizetik ki a szabadságot, csak papíron számolják el! Azon munkahelyeken ahol egyértelmű a csalás, az Apeh helyében kötelezném a dolgozó visszamenőleges foglalkoztatására.
  Sok rossz volt régen, de a munkakönyv nem! Ideje lenne visszaállítani!”
 • 5. Reális 2009. augusztus 14. 10:22
  „Barnamunkást még nem látott senki!”
 • 4. stunde2 2009. augusztus 14. 08:43
  „Az igazi tragédia akkor lesz, amikor majd a - kényszerből, csupán a megélhetésért - fekete munkavállalót is bírságoni fogják......., mert már ilyen ötlet is volt...!
  Teljesen elharapódzott a lelkiismeretlen kapzsiság. Nem tudni, valaha is megváltozik-e a helyzet, de az biztos, hogy akik a törvényeket hozzák, azoknak az érdekük az, hogy továbbra is a "kíváltságosok" pénzéhségét, kapzsiságát táplálják...., ebből élnek, azaz, a lepotyogó morzsákból. ..
  Hol normális az, hogy a lakosság 70 %-a nyomorog, miközben pár maréknyi ember dőzsöl? (A lakosság 70%-a adja életét és vérét pár maréknyi "emberért"? )
  Nem normális világ ez!: Lehet, hogy közeleg a világvége?”
 • 3. MTT 2009. augusztus 14. 07:50
  „Na, és ezek után legyen bárki tisztességes. Hogyan, mikor el van lehetetlenítve, aki dolgozni akar?”
 • 2. Baradlay 2009. augusztus 14. 07:12
  „Vegre valaki dolgozik!!!!!!!!”
 • 1. BsBe 2009. augusztus 13. 18:06
  „Akkor most hogy is van ez?
  Most végzett ismerősöm munkát keres. Szakmája fodrász, végül is talál.
  Közlik vele, a munkaidő 10 óra, bejelentett munkabér 36.000,-Ft (mert csak négy lesz bejelentve. Szabadságról, betegállományról ne is álmodjon. A felszerelését hozza, de vegye tudomásul, a (amit saját maga, illetve szülei nem kevés pénzért vásároltak, nem a munkaadó) az üzletből nem viheti ki.

  Másik ismerős. hónapok óta munka nélkül van. Több helyre is jelentkezett. A feltételek hasonlóak, vagy kiskönyvvel, egyáltalán nem, vagy max. négy órára akarják bejelenteni. A szabadság ezeken a helyeken is ismeretlen fogalom. Mivel már elhagyta a 40-t, ez nem kecsegető.
  Marad a fekete munka, akár itthon, akár a szomszédban. és kesereg. hát nincs egy olyan munkahely ahol csak egy kicsit is tisztességes a munkaadó. Hát kevés.
  A javulás csak attól van, hogy ma kevesebb a munkahely, kevesebb az ellenőrzés, jobb a statisztika
  Az APEH pofázik, de az ellenőrzések is sokszor csak látszat ellenőrzések. A munkaadó aláíratja a jelenléti ívet, nem dolgozott csak 4 órát a 10 helyett. Hiába is jelezné, a kutya nem törödne vele..
  Szóval duma az egész”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint

Magyarország - Visszanyerte előző napi veszteségének egy részét szerdán a forint Tovább olvasom