Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Üzenni tudunk majd a múltba?

Német tudósok cáfolják Einstein egyik alaptételét. Szerintük nem igaz, hogy semmi és semmilyen körülmények mellett nem haladhat gyorsabban a fénysebességnél. Ha igaz a feltételezés, akkor üzenni tudunk majd a múltba. Lukács Béla elméleti fizikus szerint, bár még meg kell vizsgálni a kísérleti eredményeket, nincs kizárva, hogy jelentős felfedezésről van szó.
Német tudósok cáfolják Albert Einstein azon alaptételét, miszerint semmi és semmilyen körülmények mellett nem haladhat gyorsabban a fénysebességnél. Azt állítják, kísérleteikkel sikerült bebizonyítani ennek ellenkezőjét. Ha ez igaz, akkor megdöntötték a fizika egyik alaptörvényét. Lukács Béla elméleti fizikus nyilatkozott a hírről.

- Ön szerint lehet bármi alapja ennek a felfedezésnek?
- Az egyik szerző munkásságát ismerem, és ő megbízható kísérleti fizikus. Tehát kísérletileg a dolog valószínűleg teljesen rendben van. Az értelmezése sok munkát fog adni. De először hadd mondjam azt, hogy Einstein két dolgot állított. Az egyik az, hogy egy fénynél lassabban mozgó dolgot nem tudunk fénysebesség fölé gyorsítani. A másik – ezt nem ő állította, de az ő elméletéből később levezették –, hogyha egy valami a fénynél gyorsabban tudna mozogni, és azt mi kelteni tudnánk és elnyelni, tehát mint egy rádióadóval jeleket továbbítani, akkor ebből a végén paradoxont lehetne csinálni. Vagyis egy ilyen rádióadás hamarabb érne vissza a kibocsátóhoz, mint a kibocsátó elküldte.

- Ezért lehet kételkedni ebben a felfedezésben. De mi értelme van annak, hogy valami előbb megérkezik, mint ahogy elindul? Mi érkezhet meg előbb, mint hogy elindult?
- Száz éve fantáziálunk időutazásról. Például az időutazó, akit visszaküldünk a múltba.

- Hogyan lehet ez kísérletekkel bizonyítani?
- A kísérlet a mikro- és pikomásodperces tartományban értékelhető: a lényege, hogy fényjeleket vagy rádiójeleket küldenek egy laboratóriumon belül. A jelek bonyolultak, tehát egyszer például egy darabot átküldtek egy Mozart szonátából, és a kutató azt állítja, hogy egy egész kicsivel korábban érkezett meg a jel a vevőhöz, mint kellett volna neki. Mintha a hullám nem fénysebességgel ment volna, hanem nagyobb sebességgel.

- Tárgyakra tehát nem gondolhatunk... arra, hogy egy tárgy gyorsabban jut el egyik pontból a másikba, mint a fény?
- Jeleket, információt át tudunk küldeni gyorsabban, mint a fény. Föltéve, hogy a relativitáselmélet úgy igaz, ahogy azt Einstein megalkotta, akkor egy kicsit nehezebben már tárgyakat is át tudunk küldeni. Gondoljunk arra, hogyha egy hír eljutna a múltba, az majdnem akkora galibákat csinálna, mint hogyha egy tárgyat juttatunk el a múltba. Hogyha a jövő heti lottóhúzás eredményeit valahogy meg tudják üzenni nekünk, akkor mi történik? Akkor mindenki lottószelvényt vásárol, és azt kitölti a jövő heti húzás szerint.

- Vagyis ebből mire következtet?
- Ebből csak arra lehet következtetni, hogyha fénysebességnél gyorsabban lehet jeleket küldeni, akkor, ahogy azt a régiek mondták, a varjak a vetésre mennek. Tehát összezavarodik az egész világ. Én azt mondom, hogy ez veszélyesebb, mint az atombomba.

- Lehet ezt a felfedezést úgy értékelni, hogy fizikai alaptételek dőltek meg?
- Fizikai alaptételek kerültek veszélybe.

- Át kell írni a fizikakönyveket?
- Nem, még nem kell átírni. Először ezt ellenőrizni kell. A relativitáselméletből az következik, hogy ha valami fénynél gyorsabban tud mozogni, akkor mi a múltba tudunk juttatni híreket. Tehát attól, hogy valami fénynél gyorsabban megy át, az még nem a múltba megy. De több ilyen rádió adó-vevő összekapcsolásával a múltba is vissza lehet küldeni akkor jelet. És akkor, mint az előbb mondtam, összezavarodik a világ.

- Viszont ennek ellenére sok helyen fogják ezt alkalmazni.
- Persze. Ez rendkívül fontos. Az is rendkívül fontos, hogy ha kiderül, hogy nem igaz az állítás - ez az ember nagyon gondos kísérleti fizikus, tehát nem azt mondom, hogy hibás a kísérlet, azt mondom, hogy végig kell nézni, hogy jól értelmezik-e az eredményt. Ha pedig jól értelmezik, akkor két lehetőség van: vagy a relativitáselmélet dől meg, vagy pedig lehetővé válik a múlt befolyásolása. Hát ha tetszik, akkor tündérmesékhez hasonló a dolog, ha tetszik, akkor azt jelenti, hogy fokozottan vigyáznunk kell a jövőben.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébet különleges hobbijai

Profi zenész, Balaton-átúszó, VIP fogathajtó szurkoló és családanya is egyben Sasváriné Medvegy… Tovább olvasom