Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Üzemi veszteség ellenére nyereség

Az év első 9 hónapját 1,8 milliárd forint nyereséggel zárta a győri Rába rt. jelentette be Pintér István.
Az év első kilenc hónapját 1,8 milliárd forint nyereséggel zárta a győri Rába rt. – ezt jelentette be Pintér István vezérigazgató, aki úgy vélekedett, a Rába növekedési pályára állt, s ez az eredményeken is látszik.

Az elmúlt két év legjobb vállalati teljesítményét produkálta a győri Rába-csoport: 2004 első kilenc hónapját 26,7 milliárd forint árbevétellel zárta, amely 23 százalékkal magasabb a tavalyi időarányos bevételnél. A vállalat üzemi vesztesége immáron harmadik negyedéve folyamatosan csökken. A Rába rt. első kilenc hónapját 5,8 milliárd forintos pénzügyi eredmény javította, így a társaság a 2004-es év első háromnegyed évét nyereséggel zárta, szemben az előző év azonos időszakának 5,54 milliárd forintos veszteségével.

A Rába rt. árbevételét a harmadik negyedévben a honvédelmi szállítások közel 1,4 milliárd forinttal emelték. A társaság üzemi eredménye 3,9 milliárd forint veszteséget mutatott, mely 1,1 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi első kilenc hónap eredménye után.

A Kisalföld kérdésére, hogyan lehet üzemi veszteség mellett nyereséges a Rába, Pintér István úgy fogalmazott, a társaságot régóta rosszul érinti, hogy a forint az euróhoz, az euró pedig a dollárhoz képest erősödik. Ennek kivédésére árfolyam-biztosítási ügyleteket kötöttek, amelyek igen szép összeget hoztak.

Továbbra is dinamikusan növekszik a Rába-csoport három stratégiai üzletága közül a Futómű kft. árbevétele, amelynek gazdálkodását jelentősen rontották a 2003-as árakhoz képest több mint 55 százalékkal magasabb vas- és acélárak, valamint a tavalyi éves átlaghoz képest 8,4 százalékkal gyengülő dollár, továbbá az erős forint. A Futómű kft. üzemi eredménye 2004-ben negyedévről negyedévre javult, és a veszteség több százmillió forinttal 822 millió forintra csökkent.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. is jelentősen növelte árbevételét. Az üzletág ebben az időszakban 181 millió forintos üzemi veszteséget termelt, mely 216 millióval kevesebb a tavalyinál. A Rába Jármű Kft. 2004 I. félévében döntően a katonai vizsgálati mintajárművek összeszerelését végezte. A társaság a harmadik negyedévben 1,4 milliárd forintos árbevételt realizált 77 millió forintos pozitív üzemi eredmény mellett.

A Kisalföld kérdésére, hogy a kedvező tendenciák folytatódnak-e az utolsó negyedévben is, s hosszú évek után újra nyereséges lehet-e a Rába, a vezérigazgató határozott igennel válaszolt. Pintér István úgy véli, az üzemi veszteségek a Jármű kft.-nél pozitív eredménybe csaphatnak át, az Alkatrészgyártó kft.-ben nullszaldó körüli eredményt vár, s további javulásra számít a Futómű kft. üzemi veszteségének csökkenésében is.
„ Az árbevétel-növekedés fő mozgatórugója továbbra is a vállalat európai projektjeinek felfutása, és az amerikai haszongépjármű-ipar fellendülése."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves a Győri Balett

Már az indulása is legendás volt a Győri Balettnek. Az Állami Balett Intézet végzőseinek általában egy célja volt, hogy az operaház társulatához kerüljenek és ott érjenek el sikereket. Az 1979-es évfolyam végzősei szakítottak ezzel a hagyománnyal és Győrt szemelték ki arra, hogy társulattá szervezze őket. Ügyüknek sikerült megnyerniük a neves balettművészt, Markó Ivánt is. Tovább olvasom