Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Üvegtéglák

Az üvegtéglaszerkezetek nem lehetnek tartószerkezetek, csak elválasztó és tartó funkciójuk lehet. Az ilyen szerkezetek önhordók, ezenkívül csak a szél vízszintes erejét és a felületükre esetleg merőlegesen ható becsapódásokat viselik el. A különböző elemek alkalmazásánál olyan kompozíció összeállítása javasolt, amely lehetővé teszi a vízszintes és a függőleges vasak törés nélküli elhelyezését.

A függőleges szerkezetek lineáris kiterjesztésekor nagy felületek készítésénél ajánlatos a 15 négyzetméter maximális nagyságot - 7,5 m hosszat és 6,0 m magasságot - nem túllépni, és ügyelni arra, hogy az elemek közötti hézag legalább 1 cm legyen. Nagyobb felületek esetén a falakban diletációt kell elhelyezni, azaz a vasakat meg kell szakítani, illetve nagyobb magasság esetén acél tartóprofilt kell beépíteni. A vízszintes terheléssel szemben nagyobb ellenállással bíró íves falakra is ezek a mérethatárok igazak, a külső függőleges hézagok 3,5 cm-es maximalizált mérettűrésével kiegészítve.
(Nem lehet ívet kialakítani 45 fokban elforgatott mintájú falfelületnél.)

Az üvegfalak körül nem bomló elasztikus anyagból tágulási toldás, illetve a megfelelő rögzítés kialakítása szükséges. Az egyik megoldás a pontrögzítés, amelynél a vízszintes hézagokban lévő vázrudakat a függőleges tartószerkezetekben előzőleg kialakított lyukakba illesztik. A lyukak átmérője és mélysége kissé nagyobb a használt rudakénál, hogy valamennyi mozgást biztosítsanak. Állandó rögzítés esetén az egész mű függőleges oldalán fém profilokat vagy U alakú beágyazásokat alkalmaznak. A profilok vagy beágyazások szárai közti méret állandó és nagyobb, mint az üveg vastagsága, hogy elősegítse az esetleges csúszást. A támasztási felülettel való súrlódás, felületi roncsolódás elkerülése érdekében az üveg-cement fal alapján szlip toldást alkalmaznak. Derékszögű sarkok kialakításánál derékszögű téglát használnak. A 90 fokostól eltérő sarkok falai megfelelő fémprofilokkal egyenesíthetők.

Üvegtégla falak készítése

A függőleges üvegtégla fal beépítést könnyítő anyaga az üvegtégla-ragasztó és -fugázó habarcs, amely egyaránt alkalmas bel- és kültéri munkákhoz. Az anyag kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik: fagyálló, hőszigetelő, flexibilis, hófehér színű, alkalmazása gyors és könnyű. A habarcsot vízzel összekeverve homogén masszát kapunk, felvitele után az üvegblokkot pontosan a helyére kell illeszteni, majd a felesleges habarcsot még a kötést megelőzően el kell távolítani.

Amint a szerkezet stabilan megköt, elkezdhető a fugázás. A habarcsot gumilehúzó segítségével kell a fugákba helyezni, 10 perc száradás után a felületet nedves szivaccsal kell megtisztítani. A fugázás színes csempefugával is történhet. A teljes száradást követően a felület száraz ronggyal tisztítható. Vasalatnak 6 mm átmérőjű (nem oxidálódott, rozsdamentes vagy horganyzott) huzal javasolt, a legjobb tapadási tényezővel (Fe344K). Acélhuzal kerül a függőleges és a vízszintes fugákba is, ügyelve arra, hogy ne érjenek az üvegtéglákhoz.

Forgalomban vannak műanyag távtartók is, amelyek lehetővé teszik az 1 cm vastagságú szabályos fugák kialakítását. Íves falaknál maximum 3,5 cm nyitás lehetséges az üvegtéglák között. A távtartók túlnyúló részeit - a beépítés után - el kell távolítani. Üvegfalakhoz gyártanak nyitható - 1, 2, illetve 4 elemet befogadni képes - kereteket is. Beépítésük minimum 1,5 cm széles fugákkal készülő falnál lehetséges. Eltávolítva a keret nyitható részének alsó peremét, az üvegtéglákat a keretbe kell helyezni, és az ékkel vagy távtartóval kialakított fugát könnyűhabarccsal kell kitölteni.

Vízszintes (födém-) szerkezet

Az üvegtéglagyártó cégek speciális termékei alkalmasak járófelületek létrehozására is. A szerkezetek általában 400 kg/m2 megoszló terhelést képesek elviselni. A megépülő panelek a kerületük mentén egyszerű támasztást igényelnek, és nem befogást. A szerkezeteket általában a munka helyszínén előre elkészítik, és később emelik be a teherhordó támaszaira. A minimális fugaméret vízszintes szerkezetek esetében 3 centiméter.

A kivitelezés első fázisában a vízszintes felületet az alkalmazott termék vastagságának megfelelő peremmel veszik körül. Az előre kirajzolt fektetési háló szerint elhelyezett üvegtéglák közét először 0,5 cm vastagságú gipszes keverékkel töltik ki, vigyázva, hogy a téglák oldala ne szennyeződjön. Ezt követően a hézagokat körülbelül 2,5 cm vastagon betonnal öntik ki.

A méretre vágott és rozsdamentes vagy horganyzott felületű acélhálót a hézagok közepére helyezik, úgy, hogy ne érintkezzenek az üveggel, először a teherhordó, majd merőlegesen a teherelosztó acélokat berakva. Cementkeverékkel kell kiegészíteni a vasalt hézagokat, a kőműveskanál hegyét használva. A részben megszilárdult szerkezet egyenetlenségeit elsimítják, majd ronggyal megtisztítják. A panelt körülbelül 3 centiméteres nedves homokkal kell leteríteni, ez meggátolja a cement zsugorodását.

A szilárdulás ideje minimum 4 nap, az előregyártott elemek szállítása és beemelése nem történhet 20 napnál korábban. Az elhelyezéskor ügyelni kell arra, hogy a vasalat teherhordó elemei merőlegesek legyenek a támaszra. A kizsaluzás után és a beépítés előtt az utolsó felületen lévő gipszet leszedik és a hézagokat kifugázzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmcsillagnyugvás

Történelmi emlékművé nyilvánította Los Angeles városi tanácsa azt a temetőt, amelyben többek közt… Tovább olvasom