Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Üvegmatrica ünnepi mintákkal

Fessen lehúzható ablakmatricákat az ünnepekre! Elkészítésük a gyerekeknek is jó móka.

Hozzávalók: műanyag lefűzőmappa (papírboltokban kapható), üvegmatrica kontúrfesték, üvegmatricafestékek.

Elkészítés: nyomtassunk ki vagy rajzoljunk meg egy papírlapra valamilyen karácsonyi motívumot (a www.uvegfestes.lap.hu címen sok-sok linket talál ünnepi mintarajzokhoz). Tegyük az átlátszó műanyagmappa alá, majd a kontúrfestékkel rajzoljuk át a körvonalakat. A kontúr vastag tollhoz hasonló tubusban kapható, így könnyű használni. Rajzolás közben egy kicsit nyomjuk a tubust - különösen, ha már kevés benne a festék -, hogy egyenletesen fogjon. Fontos, hogy a vonalak mindenhol összeérjenek, mert ha a kontúrban lyuk marad, később kifolyik a kitöltőfesték. Ügyeljünk arrra, nehogy a kezünkkel elmaszáljuk a már megrajzolt körvonalakat! Ha készen vagyunk, hagyjuk megszáradni a rajzot.

 MÉG TÖBB KARÁCSONYI BARKÁCSÖTLET >>

Száradás után jöhet a kitöltés: a csőrös tubusokban árult matricafestéket a kontúrhoz hasonlóan kell használni, azzal a különbséggel, hogy itt nem kell olyan óvatosnak lennünk. A színekkel egyenként töltsük ki az egyes területeket. Bár az asztalon nem látszik, nem szép, ha a festék nem ér ki a körvonalak széléig, így figyeljünk, nehogy kis rés maradjon a színek és a kontúrok között. A festékkel ne takarékodskodjunk, a minta akkor lesz igazán szép, ha a minta egyenletes - ez az ablakon, ahol a fény átsüt a mintán, különösen fontos.       

Ha teljesen megszáradt a festék, a motívumot óvatosan húzzuk le a mappáról és ragasszuk a végleges helyére! Ha nem akarjuk rögtön felhasználni, a mappára ragasztva tárolhatjuk, de vigyázat, ne pakoljunk rá semmit, mert könnyen beleragad a mintába. Maga a minta is könnyen összeragad, így csak kiterítve tároljuk!

TIPP:
• A hobbiboltokban fekete, ezüst és arany kontúrfesték kapható leggyakrabban, ez elegendő a legkülönbözőbb minták megfestéséhez.
• Kitöltő színekben dúskálhatunk: az egyszerű színes festékek mellett kapható például csillámos változat is, amely feldobja a karácsonyi motívumokat.
• A kész üvegmatricákat nemcsak ablakra, hanem szinte bármilyen sima felületre felragaszthatjuk: bútorra, tükörre, csempére, vagy akár egy üres borosüvegre is.   
• Ha a mintákat nem mappára, hanem speciális, kemény (hobbiboltokban kapható) műanyag fóliára rajzoljuk, felakasztható díszeket kapunk. Ez esetben nem kell lehúzni a mintát, csak az alapul szolgáló lemezzel együtt kivágni és felakasztani. A kemény fóliába felmelegített szöggel szúrhatunk lyukat az akasztónak, de akár kalapáccsal is beüthetjük. 

Íme, néhány kinyomtatható sablon (a nagyításhoz kattintson a képekre!):

 
 
   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falióra gyerekszobába

A gyerekszoba vidám dísze lehet ez a dekupázs technikával készített, mesefigurás falióra. Tovább olvasom