Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Utóvizsgálattal ellenőrzik a Népszámlálást

A december 1-jétől 15-ig tartó ellenőrzés célje az, hogy kiderüljön, mennyire volt pontos a népszámlálás.
Népszámlálási utóvizsgálatot tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) december 1-jétől 15-ig az ország 134 településén, ennek során azt ellenőrzik, hogy a népszámlálás mennyire volt pontos, előfordulhatott-e, hogy több vagy kevesebb lakót írtak össze a valóságosnál - közölte Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője pénteken az MTI-vel.

A szóvivő elmondta: az összesen mintegy 21 ezer 500 lakcím, illetve az ott lakók arányosan képviselik az ország valamennyi megyéjét, illetve fővárosi kerületét, így reális képet kapnak a népszámlálás munkájának színvonaláról.

Az akcióval a kitöltött kérdőívek tartalmi pontosságát is mérik, azaz azt, hogy mennyire felelnek meg a valóságnak az állampolgárok által közölt adatok - tette hozzá.

Virágh Eszter közlése szerint a kiválasztott lakcímeken élők ezúttal is egy lakás- és egy személyi adatlapot válaszolnak meg, amelyek mindössze 5, illetve 9 kérdést tartalmaznak, így lényegesen rövidebbek az októberben kitöltött kérdőíveknél. A felmérés módszere annyiban tér el az októberben zajlott népszámlálástól, hogy ezúttal kizárólag az összeírónak lehet válaszolni a kérdésekre.

A szóvivő kitért arra, az összeírókat és a munkájukat irányító-ellenőrző megyei szervezőket a legjobban teljesítők közül válogatják ki, mégpedig úgy, hogy az utóvizsgálat során az érintettek nem teljesíthetik feladatukat ugyanabban a körzetben, mint ahol a népszámlálást végezték.

A KSH ezzel biztosítani kívánja az utóvizsgálat módszertani függetlenségét, és azt, hogy az esetleges statisztikai torzítások megszűnjenek. A népszámlálások minőségellenőrzését egyébként valamennyi tagállam számára előírja egy uniós rendelet - tette hozzá Virágh Eszter.

Olvasóink írták

 • 8. pancser 2011. november 20. 08:49
  „Az egész úgy volt baromság ahogy volt. Csak a bünti miatt történt többnyire, kevesen vették komolyan csak az elvakult fideszesek meg néhány nyugdíjas.”
 • 7. rick_ 2011. november 19. 14:18
  „A népszámlálás nem azt jelenti, hogy megszámolják hány ember él az országban...”
 • 6. tovari 2011. november 19. 13:40
  „5. mitzekatze 2011.11.19. 07:26

  Tisztában vagyok vele, hogy miért volt az egész, és hogy nem anonim.
  Én csak kérdést tettem fel a hivatalos anomin a népszavazás hazugságra
  Egyébként ha személyes adatgyűjtés van a háttérben, - ami ugye kiderül ha felelősségre vonnak, mert nem helyesen válaszoltam - megéri beperelni őket :D”
 • 5. mitzekatze 2011. november 19. 07:26
  „tovari és Madarász: Az adatlapon volt egy vonalkód és a lakcím, amivel azonosítanak. Anonim? hahahaaaa....
  Mellesleg nem népszámlálás volt, hanem vagyonszámlálás. Ha valóban népszámlálás lett volna, akkor mindenkinek van személyi igazolványa /anyakönyvi kivonata, amit állami intézményekben nyilvántartanak. Az alapján össze lehetett volna írni.”
 • 4. miracle 2011. november 18. 22:55
  „Na ez a 21500 ember alighanem már tényleg ráuszítja a kutyáját az újból kopogtató biztosokra.”
 • 3. Madarász 2011. november 18. 22:47
  „2. Ez engem is érdekelne!”
 • 2. tovari 2011. november 18. 22:19
  „izé a , hogy ha anonim volt a népszámlás, mert ugye azt mondták anonim, akkor nem értem hogyan ellenőrzik
  hogy " mennyire felelnek meg a valóságnak az állampolgárok által közölt adatok"”
 • 1. mesildiko 2011. november 18. 21:45
  „Kérdezném, az utóvizsgálatnak is lesz utóvizsgálata? Elképesztő, hogy ebben az országban mi mindenre van pénz. Talán kicsit körültekintőbben kellett volna eljárni a népszámlálás idején.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: a Fidesz állítson új kormányt!

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a Fidesz állítson új kormányt, amely megállapodik a… Tovább olvasom