Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ütős siker a Lajta partján

„ Hot-Drums” – egy angol kifejezés, amit Mosonmagyaróváron és környékén egyre többen ismernek nyelvtudás nélkül is. A magyarul „forró dobok” nevet viselő ütőegyüttes, hogy stílszerűek legyünk: egyre ütősebb sikereket ér el a város határain kívül is.
Tizenhét évvel ezelőtt egy lelkes fiatal pedagógus, Bükki Attila tanítványaival zenekart alapított. A kis ütőcsapat tagjai több mint tíz esztendeje változatlanok. Bükki Bence, Cseh Domonkos, Kovács Ádám, Marquetant Bálint, Sági Péter, Sándor Gábor, Tóth György és Vágó Péter ma már húszon túli egyetemisták, de hetente egyszer, ahogy az iskolából hazaérkeznek, pénteken este indulnak próbálni. A csapat állandó billentyűsükkel, Futó Gáborral egészül ki.
A Hot-Drums Ütőegyüttes számára a Mosonyi Mihály Zeneiskola biztosítja a gyakorlási lehetőséget és a látványos hangszerpark nagy részét is. Néha csurran-cseppen számukra egy kis pályázati lehetőség is, de ez nem túl gyakran fordul elő. Az együttes tagjai nem zenésznek tanulnak, konzervatóriumot sem végeztek, de mindannyian folyamatosan képzik magukat saját hangszerükön.
A zenekar nagy sikerrel szerepel nemcsak hazai, de külföldi városokban is. A Hot-Drums Ütőegyüttes repertoárjában klasszikus szerzők (Bach, Brahms, Strauss, Hacsaturján, Susato) művei mellett különböző népek zenéi is szerepelnek (dél-afrikai, latin-amerikai, görög, ír, kubai). Szívesen dolgozzák fel továbbá közismert dzsesszkomponisták műveit (Brubeck, Paul Desmond, A. Jobim, J. Spears, Thomas A. Brown stb.). Látványos modern zenei számokat is megszólaltatnak, melyek J. Beck, G. Della Monica, Steve Reich vagy C. Brooks nevéhez fűződnek.
Bükki Attila – aki a zeneiskolában két alkalommal is elnyerte már az „Év tanára” kitüntető címet – az utánpótlásról is gondoskodik. Bár az együttes tagjai között nem terveznek cserét, rengeteg gyerek érdeklődik az ütőhangszerek iránt. A zeneiskola ütőegyüttese is nagy sikereket arat a fellépéseken, valamint sokan szeretnék elkezdeni ezen a tanszakon a tanulmányaikat. Tehetségesebbnél tehetségesebb gyerekek között válogathatnak a zenepedagógusok, de még így is gyakran egy-két évet kell várakozniuk a növendékeknek – a nagy túljelentkezés miatt – tanulmányaik elkezdéséig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a… Tovább olvasom