Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Utolsó állami méncsikó-vizsga

Az utolsó állami tulajdonú méncsikók vizsgáját tartják meg ezekben a napokban Nagycenken. A Széchenyiek egykori patinás istállóiban három évtizede mqködik a teljesítményvizsgálat és felkészítés. A jövőben már kizárólag csak a magán lótartók csikói kapnak itt a tenyésztésre alkalmasságukat igazoló oklevelet.
– Teljesítményvizsgáló állomásból újra ménteleppé váltunk az év elejétől – mondja Thomka Iván vezető. – Megtiszteltetés és rang is ez számunkra, hiszen a méntelepeknek évszázados hagyományai vannak Magyarországon. Az első fedezőméneket nevelő telepeket még Mária Terézia alapította. Kiváló munkájuk eredményeként világhírqvé váltak a magyar lovak. Napjaink tenyésztői tevékenysége is ezekre a tradíciókra épül. Azonban két-három évvel ezelőtt a Magyar Állam beszüntette a méncsikók felvásárlását és így a fedezőmének nevelése, tenyésztése is a magán lótartók feladatává vált. Mostanra pedig végleg elfogytak az állami tulajdonú ménjelöltek, az utolsó példányokat október végéig itt Nagycenken vizsgáztatjuk le. Az elmúlt hétvégén öt sportló és tizennégy hidegvérq, fogathajtásra alkalmas példány is sikeres vizsgát tett. A húzópróbán 475 kilogrammot kellett teljesítenie minden tenyésztésre tökéletesen megfelelő hidegvérq ménnek. A küllemét, mozgását valamennyi állatnak elbírálták a szakemberek. Lépéshosszmérésükre is sor került, ugraniuk azonban csak a hátaslovaknak kellett. A vizsga után valamennyi csikó megkaphatta a tovább tenyésztéshez zöld utat adó igazolást, azaz a fedeztetési engedélyt.
– Méntelepünk a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központjához tartozik – folytatja Thomka Iván. – Valójában ugyanazokkal a tevékenységi körökkel foglalkozunk, mint eddig, így a vizsgáztatáson túl teljesítményméréssel, felkészítéssel és betanítással várjuk az ország minden részéből érkező méncsikókat, valamint termékenyítő állomásként is mqködünk. Emellett fenntartjuk a SMAFC Lovas Szakosztályát is, amely a környékbeli fiataloknak és a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatóinak nyújt lehetőséget a lovagláshoz. Ami a jövőt illeti, szeretnénk a magánméneket tartók minden igényét kielégíteni, így a sportlovak teljes körq kiképzését, de a mének mellett a kancák felkészítésére is gondolunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszer nélkül

Mosonmagyaróvár. A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete szervezésében holnap délután négy… Tovább olvasom