Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Utólagos képzési hozzájárulás a felsőoktatásban?

A választások előtt még nemet mondtak a koalíció képviselői a felsőoktatási tandíjra, de most úgy látszik, hogy mégis ebben gondolkodnak. Igaz ugyan, hogy nem így hívnák, és a számlát csak később nyújtanák be a már végzett hallgatónak, mikor már jól fizető állása van.
Az Oktatási Minisztérium megfontolandónak tartja az utólagos képzési hozzájárulás bevezetését a felsőoktatásban.

Tíz-húsz évre eladósítaná magát a jövőben minden egyetemi és főiskolai hallgató, ha a kormányprogramba is bekerül Magyar Bálint oktatási miniszter elképzelése az utólagosan fizetendő tandíjról.

Az SZDSZ által a koalíciós tárgyalások témájává emelt javaslat szerint a volt hallgatóknak akkor kellene elkezdeniük az igénybe vett képzési normatíva törlesztését, ha az éves bruttó jövedelmük eléri a havi minimálbér negyvenszeresét.

Ekkor a bruttó bérük három százalékát kellene befizetniük, ha pedig valaki többet keresne, akkor a minimálbér ötvenszerese fölötti pénz hat százaléka is hozzáadódna a törlesztőrészlethez.

A hallgatók máris tiltakoznak, Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt mondta, hogy egy ilyen tandíj elvenné a fiatalok kedvét a tanulástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom