Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Útnak indították az első szállítmányt

Az első törkölyszállítmányt Győr-Ménfőcsanakról útnak indították Kunfehértóra, s csütörötkön Győrben egyeztetett a szőlőtermelőkkel a feldolgozó cég.
A kunfehértói Aranykapu Melléktermékfeldolgozó Rt. késznek mutatkozik a szőlőtörköly átvételére a Kisalföldön, mégis főhet még a termelők feje.
A nagybani bortermelőket uniós és hazai előírások kötelezik arra, hogy gondoskodjanak a szőlőtörköly megsemmisítéséről, átadják azt a feldolgozónak, ám ennek feltételei csak a szüret kezdetére látszódtak és látszanak megoldódni.

Az országban csupán két lepárlóüzemre számíthatnak a szőlőtermelők, s közülük a kunfehértói kapacitása alkalmas a nagybani feldolgozásra.
Ez a cég jelentkezett, hogy kész fogadni a pannonhalmi borvidék szőlősgazdái által leadott törkölyt. A részleteket tegnap egyeztette Győrben a feldolgozó cég a termelőkkel.

A Pannonhalmi Hegyközségi Tanács elnöke, dr. Vaszari László a megbeszélésekről a Kisalföldnek elmondta, a kunfehértóiaknak akkor gazdaságos a szállítás, ha száz mázsa törkölyt vihetnek. Az első, próbának számító szállítmány tíztonnás volt. A folyamatos szállítás érdekében ezek szerint a szőlősgazdáknak kellene egyeztetniük a szüretet, mintha nem is lenne más gondjuk. Kunfehértóról ide és vissza 500 kilométer az út, a törköly ára jó esetben ha fedezi a rakodás és a szállítás költségeit.

Szüretelés után közvetlenül nyilván megfelel a törköly cukortartalma a követelményeknek, de gyorsan erjedésnek indul a törköly, s ha várni kell a szállítással vagy a feldolgozóban az átvételre, nem lesz megfelelő a minősége és az üzem esetleg nem igazolja a melléktermék átvételét. A Pannonhalma környékiek által leadott törkölyt Ménfőcsanakon a Koroncói úti szövetkezeti majorban depózzák.

A törköly leadását eredetileg az évi 80 hektoliter bort termelő gazdák számára tették kötelezővé, a szakminisztérium azonban ennek felemelését kezdeményezte és érte el Brüsszelben (80 helyett 500 hektó). Dr. Vaszari László fontosnak tartotta elmondani, hogy a törköly megsemmisítése vonatkozik a kis- és közepes termelőkre is, nekik azonban nem kell leadni azt lepárlásra, viszont a megsemmisítésről pénzügyőrnek kell meggyőződnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk Nosztalgiák 2004 - Jegyelővétel

Tovább olvasom