Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Útipatika kedvenceinknek is

Utazáskor egy kis gyógyszeres doboz a házi kedvencek esetében is igen jó szolgálatot tehet.

Természetesen ezek nem minden esetben pótolják az állatorvosi ellátást, de átmenetileg enyhíthetik az állat tüneteit, ami viszont fontos. Nem is beszélve arról, hogy a kutyusok, cicusok részére nincs betegbiztosítás, az állatorvosi ellátás díja egy-egy nyaralóhelyen általában a helyszínen és készpénzben fizetendő. Ez elérheti a hazai árak akár tízszeresét is. Ezek a többletköltségek elkerülhetők, ha az állatorvosunk segítségével összeállítunk egy ilyen kis elsősegélydobozt kedvencünk számára is.

Veszélyes huzat

Amennyiben autóval kelünk útra, mindig vegyük számításba, hogy kedvencünk mennyire képes tolerálni egy hosszabb autóutat. Ha hosszú útra indulunk, mindenképpen tartsunk gyakran pihenőt, amikor az állatot is kiengedjük, itassuk meg és hagyjuk egy kicsit szaladgálni. Ügyelni kell az autóban a légáramlási viszonyokra is, mivel a huzat gyakran okoz a kutyusoknál kötőhártya-gyulladást. Éppen ezért a házi patikából nem hiányozhat a szemcsepp és a szemkenőcs sem. A légkondicionált autók esetében arra kell ügyelni, hogy az állatot közvetlenül ne érje a hideg levegő, mivel így könnyen megfázhat.

Vigyük a tápot is

A másik fontos dolog, amelyre az utazás alkalmával ügyelni kell, hogy mindig vigyük magunkkal kutyánk számára az itthon bevált, megszokott eledelt. Ez azért fontos, mert egy hirtelen tápváltás könnyen hasmenést okozhat kedvencünknél, amely nyilvánvalóan számunkra is kellemetlen.

A fagyizás veszélyes

A fagylalt és a jégkrém is okozhat betegséget kutyánknál, így helyette mindenképpen inkább a kutyacsemege ajánlott, bármilyen esengő ábrázattal kér is kutyánk a fagylaltunkból. Meglepő módon nyáron tapasztaljuk a legtöbb mandula-, valamint garatgyulladást kedvenceinknél. Ennek alapvetően az az oka, hogy az állat a fagylaltot sokkal falánkabban fogyasztja, mint mi és emellett az ő testhőmérséklete magasabb, mint a miénk. Így a fagylalt számára hidegebb is. Ilyenkor a kórokozók elszaporodásának a feltételei is jobbak, ezért eleinte garatgyulladást tapasztalunk, majd természetesen a kórokozó lenyelésével a bántalom bélgyulladással fokozódik és hasmenésben folytatódik. A kórformát lázas hőmérséklet-emelkedés ritkán kíséri. Az alapvető tünetek az étvágytalanság, néha remegés, borzongás, nyálzás, fejrázás, gyakori ásítás, majd 1–2 nap múlva kialakulhat hasmenés. Természetesen fagyott hús vagy jeges víz itatása ugyanezt eredményezi. Ezek fogyasztása tehát mindenképpen kerülendő.

Tengervíz után adjunk édesvizet

Nyaranta számos kutyát látunk különböző álló- vagy folyóvízben fürdeni. A szerencsésebb kutyusok még a tengerben is megmártózhatnak. Mivel a tengervíz sós, lenyelése könnyen hasmenést okozhat kutyánknál. Ez viszonylag ritkán szokott előfordulni, ám ha mégis inna belőle az állat, rögtön adjunk neki friss édesvizet.

Fürdés után mosdás!

A tengerben történő fürdés után ugyanaz a teendő, amelyet mi magunk is megteszünk. Meg kell fürdetni kedvencünket is édesvízben, mivel a fürdőzést követően a víz elpárolgása után a szőrön és a bőrön kiváló só irritációt vált ki, amely intenzív vakarózásban nyilvánul meg. A kutyák fürdetésére kiváló samponokat lehet kapni, melyek segítenek a kellemetlen tünetek megelőzésében.

Fürdés előtt itassuk meg!

Amennyiben belföldi vízpartra utazunk, szintén számolni kell a hazai álló- és folyóvizek nehézfémsókkal való telítettsége miatt allergiás tünetek kialakulásával, amennyiben kutyánk iszik ezekből. Ezt úgy lehet elkerülni, megelőzni, ha fürdés előtt megitatjuk kutyánkat csapvízzel.

Dr. Parcsami András állatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom