Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Útilapu - Őszi gombatúrák

A túrázás gombaszedéssel is összeköthető, különösen ilyenkor, ősszel. Megyeszerte, köszönhető az előző hónapokban hullott sok csapadéknak, számtalan helyen találni gombát.
A gombatúráról az embernek Berda József költőnk jut eszébe: ő „emelte be" az irodalomba e témát, a gombapaprikással együtt. De még ő is a régi regula szerint szedte a gombát, késsel metszve le tönkről a kalapot. Holott – hívja föl a figyelmet Hajdú Mihály mikológus, gombavizsgáló szakellenőr, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület gombaszakosztályának vezetője – a gombát tönkjével együtt, kézzel kell a földből kicsavarni; ha a tönk ott marad, károsítók támadják meg, átterjedve a talajt átszövő gombafonalakra, így az egész termőhely megsemmisül.

Hol, milyen gombát találunk? Akácerdőkben például nagy őzlábgomba, karcsú őzlábgomba, s a viruló őzláb van ilyenkor, szürke tölcsérgomba mellett. Vegyes lombú erdőkben, nyáras, akácos, erdeifenyvesekben ízletes rizike lelhető. Ritkásabb helyeken csoportos csiperkével találkozhatunk, mondja Hajdú Mihály, egy-egy tőről akár tíz-tizenkét termőtest is fejlődhet. Olyan elegyes erdőkben, ahol tölgy is él, még találunk nemezestinóruak közé tartozó aranytinórut. Nyárasokban a nyárfa érdestinóruval találkozni leginkább.

Réteken őszi csiperkékre bukkanhatunk, mezei szegfűgombára, iringó gyökerén élősködő ördögszekér-laskagombára. A hullámtérben kései laskagombát, a kidőlt nyárfák törzsén, odvas fűzfákon található téli fülőkét lelünk – mindkettejük általános gyógyhatású. Túra közben, az említettek alapján, az erdő-mező jellegéből már tudhatjuk, milyen gombára számíthatunk. A legjobb gombahelyek a Sándorfalva–Dóc– Ópusztaszer–Baks–Csanytelek vonalon találhatók, és végig a folyók hullámterében, s a töltésoldalakon.

Figyelem!, a zsákmányt mindenképpen meg kell mutatni gombavizsgáló szakellenőrnek, annál is inkább, mert minden gombafajnak megvan a maga mérgező párja. Hajdú Mihályt (Algyő, Korsó u. 16.) a hét minden napján lehet keresni gombaügyben: délelőttönként egyeztetés alapján – délután meg napnyugtáig. Ha ő rámondja a gombára az áment, baj már nem lehet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj Tétre

Több mint hatvanan indultak a közelmúltban Zalaegerszegen rendezett trombitaversenyen, egy… Tovább olvasom