Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Útilapu - Ahol a madár is jár

Természeti és épített környezet együttese kíséri azokat, akik elindulnak kerékpárral a töltésen Szegedtől délre, a sárga jelzésen, majd – követve a jelzést – lekanyarodnak a gátról, s Röszkén keresztül érkeznek vissza a városba. Útközben olyan madárritkaságok is szem elé tűnhetnek, mint vándorsólyom, fekete harkály, nagykócsag – Szeged határában.
Reggeltől kora délutánig tartó kerékpártúránk során nem oda megyünk, ahol még a madár sem jár – hanem amerre a madár is. Az árvízi emlékműtől indulunk, balra a Boszorkánysziget öreg fűzfái, lombjukban cinegék, jobbra a Tiszai pályaudvar – ismerteti az oda-vissza mintegy húsz kilométeres útvonalat Kasza Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Beretzk Péter munkacsoportjának vezetője, a terület kitűnő ismerője.

Eljutunk a medencés kikötőhöz, s a TIG-gabonaraktárakhoz; a raktárakhoz vezető út mentén mindig látni búbos pacsirtákat. Elérünk a most épülő hattyasi szennyvízátemelőhöz. Késő őszig másodvirágzik a fehér mécsvirág és a ligeti zsálya – nem kizárt, hogy még virágzásban találja őket a napokban érkező. Vetési varjak, réti pityerek, a hullámtéri erdő fáin élénksárgára színeződött vadszőlő. Jobbról belvízátemelő szivattyú – udvarán, kuriózumként, emeletes busz látható, valaha London utcáit járta –, majd következik a Borostyánbirtok, vendéglővel, kávézóval. A hullámtéri erdőben öreg szürke és fekete nyárak, nyárfatermetűre nőtt füzek – igazi, hullámterekre jellemző fűz-nyár ligeterdő látható tehát itt. Közeledünk a gyálai kiskertekhez; a rét fölött egerészölyvek vadásznak mezei pocokra, a hullámtérben rucaörömmel, békalencsével borított kubikgödreiben pedig szürkegémek apró halakra, s olykor elvillan egy-egy csillogókék jégmadár is.

Már látni Röszkét, a templomtoronnyal. Az erdőben fekete harkály, kis fakopáncs, a levegőben kárókatonák. A földutat aszfaltút váltja fel, mely előtt, ahogyan a sárga jelzés is mutatja, le kell kanyarodni Röszke felé, melyen keresztül visszaindulhatnak a túrázók Szegedre – a töltésen már az országhatár következne. A ritkán járt határközelben vándorsólymot is látni. És akik e hét végén útnak indulnak ide – talán még a vonulófélben lévő, vakítófehér nagykócsagokat is itt érhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apácáktól tanulta a vadast

Ötven éve gyűjti Tamás Lászlóné Teri néni az általa is kipróbált recepteket egy kopott füzetben. Tovább olvasom