Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Utcán, boltban: spórolni csak tudatosan!

Győr-Moson-Sopron - Az utcai árusokra panaszkodó olvasóink kérésére ad tanácsot szakértőnk ahhoz, hogyan előzhetők meg a vásárlói csalódások.

Olvasói panaszok

˝Hol tehetnék panaszt az utcai, a boltok előtt áruló kereskedők ellen, akiknek az árui nem felelnek meg a követelményeknek? A vásárolt ruhát hazavittem és lyukas volt, a friss virágpalánta pár nap után kidöglött. Ki ellenőrzi náluk a termékek eredetét? Rossz tapasztalataim okán javaslom, csak biztos helyen vásároljon mindenki! Az olcsónak mondott áru többe kerülhet.˝

˝Sajnos rosszul jártam az utcai, házakhoz becsengető árusokkal Nagyszentjánoson. Ilyenektől máskor nem vásárolok semmit. A biztos árusok a törzshellyel rendelkező, nem időszakos kereskedők, akiknek állandó vásárlóik vannak.˝

– Nyáron megszaporodnak az utcai vásárlási lehetőségek, de ezeknél is különbséget kell tenni a tisztességes és a nem tisztességes gyakorlat között. Ha a vevő jogszabályellenesnek vélt árusítást tapasztal, bejelentést tehet a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél. Más hatóságok is – például az áru eredetét illetően – éppúgy ellenőrizhetik az alkalmi árusokat, mint az üzleteket. Esetenként lehetséges, hogy egy utcai árust utólag a vevő nehezebben ér el vagy vele fogyasztói vitás ügyét nehezebben intézi, de ez sem mindig igaz – hangsúlyozta Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. Óva int az általánosítástól, mert több olyan esetet tud, amikor az állandó üzlettel rendelkező kereskedő élt vissza helyzetével és az utcai standokon, szabadtéri fesztiválokon helypénzt fizető vállalkozók, például kézműves alkotók közt is sok olyan van, aki becsületes, jogszabálykövető, sőt, fogyasztóbarát gyakorlatot követ. Azt is leszögezte ugyanakkor: ugyan szabályok vonatkoznak az ügynöki tevékenységre is, nem árt különösen óvatosnak lenni a lakásokba becsengetők esetében, mert gyakran tolvajok álcázzák magukat.

Legyen mindig tudatos a fogyasztó, ha utcán vesz valamit, az árustól kérje el elérhetőségét, kérjen névjegykártyát, azt amúgy is sokan eleve kiteszik standjukra, beleteszik a csomagba. Tegye el a blokkot is, akkor később egyéni minőségi panaszával megkeresheti a vállalkozót. Ha nem sikerül vele egyezségre jutnia, fordulhat a békéltető testülethez (96/520-217). Az is a tudatos vásárlás része, hogy jól meg kell nézni a ruhát, mielőtt megveszi az ember. A vevő kérheti az árus engedélyeit, ugyan nem ellenőrizheti azokat, de ha semmi hitelt érdemlőt nem hajlandó mutatni, akkor dönthet úgy, hogy nem vásárol tőle. A zugárusok általában jól felismerhetők, utcán sétálva zsebből, táskából, illegálisan folytatják tevékenységüket az embereket leszólítva. Aki ilyet lát, a rendőrséget hívhatja.

Olvasóink írták

  • 1. Rézfejű 2009. május 22. 17:40
    „Borzasztó egyszerű a dolog! Ilyenektől nem kell venni semmit sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akcióban a leósok

Győr-Moson-Sopron - A hazai Leo Klubok Közhasznú Egyesülete hagyományteremtő céllal második… Tovább olvasom