Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Utazni már hitelbe is lehet

A foglalások elindultak, az utasok tudják, hogy érdemes kihasználni az előfoglalási kedvezményeket, hiszen pórul is járhatnak, ha halogatják a foglalásaikat. Az irodák felkészültek, az óriási kínálatból azonban nem könnyű választani, érdemes alaposan körülnézni, érdeklődni az árak mellett a nyújtott szolgáltatásokról is. Itt is érvényes ugyanis a jól ismert közhely: van, amikor a drága az olcsóbb.

Erős szezon várható

 – Nálunk az előfoglalás április 10-ig tart és 10% kedvezményt jelent. Vannak nagyon kelendő indulási időpontok, így sok esetben a helyek már csak szűkösen állnak rendelkezésre – mondta Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai igazgatója, és nyomban hozzátette: – Remélhetőleg az idei évre nem lesz jellemző az esztelen akciózás. Úgy tűnik, az irodák jól kalkuláltak kapacitásaikat illetően, így bízunk benne, hogy a piacon végre mind keresleti, mind kínálati oldalon megteremtődött az egészséges egyensúly.

Tény, hogy számos utazási iroda él az előfoglalási kedvezmények lehetőségével. A Neckermann március 31-ig tartó előfoglalási akciója révén még a tavalyi áraiknál is olcsóbb lehetőségeket kínált. Egy tunéziai utat négycsillagos szállodai elhelyezéssel 118.500 forint helyett 84.500 forintért ajánlott. Mallorcán az üdülés 156.500 forint helyett 123.900 forintba került. Az előfoglalási lehetőségek azonban rövid ideig tartanak, bár Szvoboda János cégvezető tájékoztatása szerint jó néhány szállodával sikerült megállapodni a kedvezmények meghosszabbításáról. Ennek megfelelően van olyan szálloda, amely egészen májusig ad előfoglalási kedvezményt.

Mérsékelt árak

Az árak – akárcsak az elmúlt évben – az utazási irodák szerint az idén sem nagyon változnak. Sőt, van, ahol még csökkenésre is lehet számítani. Sajnos a nemzetközi helyzet tavaly óta nem nagyon változott. Az iraki békétlenség és a folyamatos fenyegetettség sajnos néhány ország idegenforgalmát jelentősen befolyásolhatja. A madridi merényletek rányomták a bélyegüket a most kezdődő szezonra, a szakemberek közül sokan az utazási kedv visszaesésétől tartanak.

Kétségtelen, hogy a félelem nagy úr és az utazók óvatosabbak, de úgy tűnik, előbb-utóbb mindig visszatér az utazók kedve. Természetesen sok függ mindig az áraktól, a szolgáltatások minőségétől és újszerűségétől. A spanyolok is csak időszakos visszaesést várnak.
Komora Zoltán szerint az IBUSZ árpolitikája hasonló a korábbi évekhez. Eszerint a külföldi piacokon sikerült a tavalyi áraikat tartani. Egyes esetekben azonban a bizonytalan és kiszámíthatatlan
euróárfolyam miatt a tavalyi évhez képest egy 5%-os áremelkedés történt, de vannak olyan területek, így például Törökország, ahol viszont 10%-kal alacsonyabb áron tudják forgalmazni útjaikat.

A Neckermann – amint azt Szvoboda Jánostól megtudtuk – gyakorlatilag a tavalyi árakon forgalmazza az utakat. Érdemi áremelkedésre nem számít.
A Vista utazási irodák árai sem nagyon változtak. Orbán Dezső, az ez évben éppen 15. születésnapját ünneplő Vista győri irodájának vezetője is jó forgalmat vár. Az érdeklődés a februári kisebb visszaesést követően újra megindult. Különösen nagy az érdeklődés a repülős szervezett utak iránt. Ebben jelentős részük van az úgynevezett „fapados" járatoknak is.

Fellendülőben a repülős utak

A repülés ma már nem státusszimbólum. A repüléstől ma már nem is a pénz, hanem inkább a terrorista fenyegetettség miatti – változó mértékben hullámzó – félelem tartja vissza az utazókat, hiszen a kemény piaci verseny miatt alig változnak, jobb esetben még zuhannak is a jegyárak. Szemléletes példa erre London, ahová két-három évvel ezelőtt még 50 ezer forintba került egy jegy, mára a klasszikus társaságoknál 30 ezer alá estek az árak, a fapadosokról nem is szólva. Igaz, a jól csengő ajánlataik járatonként csak néhány székre érvényesek. A szemfülesek persze akár 12 ezer forintért is utazhatnak, sőt, volt olyan különleges akció, ahol egy irányba mindössze 2 forintot kértek a helyekért. A Germanwings rendszeresen, a SkyEurope alkalmanként szervez ilyen kiárusításokat; mindkét társaság elektronikus hírlevélben értesíti az érdeklődőket ezekről a lehetőségekről. A jegyvadászoknak tehát érdemes minél több listára feliratkozniuk. Hamarosan újabb társasággal bővül a fapadosok köre. Májusban startol a magyar Wizz Air olcsójegyes légitársaság, amely kezdetben budapesti és katowicei központokkal indít járatokat Nyugat- és Dél-Európa nagyobb városaiba. Később a járathálózat Észak-, valamit Közép- és Kelet-Európa nagyobb központjaira is kiterjed majd.

Napjainkban már általánosságban elmondható, hogy a repülőjegyet – mert egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb – érdemes interneten megrendelni. A légitársaságok kedvezményes tarifákkal is ösztönzik ezt a megoldást, mivel a cégek számára kevesebb költséggel jár, mint a hagyományos ügyfélszolgálatok fenntartása, vagy az utazási irodák megbízása. Mégis, a magyar utasok minden igyekezet ellenére egyelőre idegenkednek ettől a megoldástól. Persze nem csak magyar specialitás a bizalmatlanság az elektronikus ügyintézéssel szemben. Az emberek sokkal jobban szeretik a „kézzelfogható" dolgokat. Még a nagy utazók hírében álló németek is jellemzően csak egy utat vagy egy szállodai tartózkodást foglalnak le elektronikus úton, de összetettebb utazások esetén az irodák szolgáltatásait veszik igénybe.

Egzotikus és olcsó

Az idei év nyerő üzleti modelljének kulcsszavai. Egyáltalán nem újdonság, hacsak az nem, hogy így együtt elég nehéz megvalósítani. Az egzotikus utazások hajtóereje a különlegesség. Egyre kevésbé státusszimbólum, hiszen a csoportos egzotikus utak ma már megfizethetők. Igaz, még mindig sokak számára elérhetetlenek. Egy 19 napos ausztráliai körutazás a Vistával például 999 ezer forintba kerül (plusz vízum). Polinézia szigetvilágát 18 nap alatt 1.999.000 forintért (plusz 100 USD vízum) lehet körbebarangolni. Vannak azért természetesen a pénztárcát kevésbé megterhelő egzotikus utak is. Egy 7 éjszakás hawaii nyaralás áprilistól június 24-ig például, szintén a Vistánál, 186.700 forint. Egy 7 éjszakás mexikói program április 21-től, háromcsillagos hotelben, all inclusive ellátással 149.900 forint. Az árak nem tartalmazzák a repülőutat.

Sokkal ismertebbek és árban is elérhetőbbek az ugyancsak egzotikumnak minősíthető tunéziai és egyiptomi utak. Egy egyhetes egyiptomi nyaralás az IBUSZ szervezésében például 80–90 ezer forint, amely tartalmazza a repülőjegyet is.

Igazi szenzáció

A szezon nagy meglepetése, hogy elsőként a hazai piacon az IBUSZ felvállalta, hogy nem a fővárosból, hanem vidékről, Debrecenből indít charterjáratot a törökországi Antalyába. A Quaestor Travellel közösen üzemeltetve június elejétől október elejéig 15 héten át charterjáratokat indítanak a török tengerpartra. Az utasok így mintegy 15–20.000 Ft megtakarítást könyvelhetnek el, hiszen megspórolják a Ferihegyre való feljutás költségeit, illetve lényegesen alacsonyabb járulékos költségekkel kell számolniuk. A társaság azonban  – nem csak a keleti országrészben élőkre gondolván – egy speciális hétvégi csomagot hozott létre a debreceni négycsillagos Nagyerdő Szállodában félpanziós ellátással, élményfürdő-belépővel és ingyenes transzferrel a repülőtérre. Így a hétfő reggeli repülőgép-indulás előtt szombat-vasárnap az utasoknak lehetőségük van megismerkedni Debrecen városával is.

– Természetesen Győrről és a péri repülőtérről sem feledkeztünk meg, de azt hiszem, korai lenne még beszélni egy innen történő gépindulásról. Nem titok azonban, hogy terveink között szerepel, de erre legkorábban 2005-ben kerülhet sor a 2004. évi értékesítési adataink kiértékelése alapján – mondta Komora Zoltán.
A péri reptér vezetője, Vadász László örülne a lehetőségnek, bár, mint mondta, a debreceniek olyan leszállópályát örököltek, amely  tudja fogadni a 200 fős gépeket is. Pér kisebb, 80–100 fős gépeket tud érkeztetni és indítani. Igaz, ezek a gépek is jelentős távolságot képesek bejárni. A lehetőség adott, hiszen jelentkeztek már egyéb, turizmust szolgáló igények is.
Kölcsönből külföldre

Az idei év nagy újdonsága az utazási hitel. Nyugat-Európában az utazási kölcsön évek óta népszerű konstrukciónak számít. Nálunk ennek egyelőre nincs nagy hagyománya. Az IBUSZ jóvoltából azonban immár Magyarországon is igénybe vehető új szolgáltatásként valamennyi IBUSZ-irodában. Akinek tehát nincs elegendő fedezete, az is utazhat, illetve hosszabb ideig tartó, jobb minőségű szolgáltatásokat is vásárolhat.

Komora Zoltán szerint a hitel feltételei egyszerűek és jól átláthatóak. A részvételi díj 40%-ának befizetését várják az ügyfelektől, amit a Credigen Bank saját erőnek tekint. A fennmaradó rész a hitelezett összeg, amelynek tizede felel meg a tizenkét hónapos futamidő egy részletének. Így egy 100.000 forintos út esetében 40.000 Ft önrész befizetendő és havi 6000 Ft-ot kell téríteni a banknak 1 éven keresztül. A hiteltörlesztés kezdetét az ügyfél választja meg. A hitelbírálat az esetek döntő többségében egy pontrendszer alapján azonnal – általában 15 percen belül – megtörténik, aminek legfőbb alapja természetesen az igazolt jövedelem. A teljes hiteldíjmutató, amelyben benne foglaltatik a hitel valamennyi költsége, 33 százalékos. (Az áruhiteleknél ez kedvezőtlenebb, 38–39 százalék.)

A Neckermann másodiknak szállt be a hitelezett utaztatók közé. A HVB Bankkal szerződve a személyi kölcsönök kondíciói alapján juthatnak hitelhez az azt igénylő utazók. Itt a hitelnyújtási procedúra kicsit hosszabb, 3–4 munkanapot vesz igénybe. A futamidő 24–72 hónap lehet. Az új „terméktől" mindkét társaság forgalombővülést vár. Az IBUSZ 5–7 százalékos forgalombővülést prognosztizál. A többi társaság egyelőre kivár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orsolyita himnusz az évfordulóra

Nagy Gáspár Diák-Dal című versére Szokolay Sándor írt Himnikus Éneket a győri Prohászka Ottokár… Tovább olvasom