Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Utazni készül az ország fele

Tengerparton szeret nyaralni a magyarok többsége, de sokan szeretik a városnézést is.

Tengerparti strandon szeret nyaralni a magyar felnőttek többsége. Utána a szabadság kellemes otthoni eltöltése következik, majd tópart, hegyek, illetve vidéken valahol. Többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet húsz  országban végzett felmérése a nyaralási szokásokról.

Mit jelent a nagyobb EU  a turistáknak?

Az Európai Unió májusi bővítése nem nagyon befolyásolja a magyarok utazási kedvét. A válaszadók mindössze 11 százaléka szándékozik a velünk együtt csatlakozott tagország valamelyikét felkeresni. Közéjük persze nemcsak a távoli balti országok tartoznak, hanem olyan közeli, hagyományos úti célok is, mint Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország üdülőhelyei. Az új uniós tagországok közül, ha lenne rá lehetősége, legtöbb honfitársunk Ciprust keresné fel, majd Málta következik, és csak utánuk sorrendben Szlovákia, Lengyelország és Csehország.
Az új EU-tagországok közül Magyarországra mint úti célra legnagyobb arányban az osztrákok kíváncsiak. Ausztria minden harmadik polgára szeretne rövidebb-hosszabb ideig Magyarországon körülnézni, ha tehetné.  A második legnagyobb érdeklődés Szlovéniában tapasztalható, ahol minden hatodik felnőtt jönne szívesen Magyarországra.

Amit igazán szeretünk: tenger, katedrálisok, olvasás

Infografika: Ki hova utazna és ki jönne hozzánk? Kattintson a képre!
Nyaraláskor a legtöbb magyar kedvenc időtöltése vagy a városnézés egybekötve múzeu-
mok, történelmi emlékművek, katedrálisok megtekintésével, vagy pedig a sétálás. Harmadik legtöbb szavazatot kapta a napozás, negyediket a sportolás. Az ötödik legnépszerűbb az olvasás.
Tengerparti strandokra általában inkább a városi lakosok vágynak. A szabadságukat szívesen otthon töltők főleg falun, mezőgazdasági területeken élnek. Például tíz orosz közül hatan maradnak szívesen otthon. A 30 éven aluliak sokkal nagyobb arányban kedvelik a tengerparti nyaralást, mint az 50 éven felüliek. Minél idősebbek válaszolnak a nyaralásra irányuló kérdésekre, annál nagyobb arányban kedvelik a hegyeket, az otthoni pihenést vagy általában a vidéki helyeket.

Finn–magyar tókedvelő hasonlóság

Magyarországon a tópart előkelő harmadik helye nyilván a Balaton népszerűségének köszönhető. A rekorderek viszont „az ezer tó országában" élő finnek, akik közül majdnem minden második kedveli a tavak partját, s a nők közt is magas az arány.
Érdekes, hogy a jövedelem nem játszik nagy szerepet a nyári úti célok kiválasztásában. Kivéve az otthon maradást, amit különösen az alacsony jövedelmű háztartásokban élők preferálnak. Másik jellemzőjük, hogy viszonylag kevesebb nyaralást terveznek, mint a magasabb keresetűek.

• Az olvasás nyaralás alatt az olaszok körében a legnépszerűbb. Ahogyan az olasz, úgy a magyar nők között is sokkal nagyobb a szívesen olvasók aránya, mint a férfiaknál.

• Napozásban a spanyol nők verhetetlenek. De a nemek között Magyarországon is  jóval több a napozni szerető nő, mint férfi. Ugyanígy a sétálás is inkább jellemző a magyar nőkre, mint férfiakra.

• A sportolás nyaralás közben az 50 évesnél idősebbek körében egyre kevésbé jellemző. A mozgás leginkább a 30 évesnél fiatalabbak számára vonzó.

• A felkeresni szándékozott országok kiválasztásában a jövedelem nem játszik érzékelhető szerepet. Viszont azok között, akik egyáltalán utaznának valamelyik új EU-tagországba, az alacsony keresetűek az átlagosnál kevesebben vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05. 06.

Tovább olvasom