Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Utazást várunk, zoknit ajándékozunk, csalódunk karácsonykor?

A férfiak számítástechnikai termékekről, mobiltelefonról és GPS-ről, a nők új ékszerről és ruháról álmodoznak, mégis a legtöbb helyen könyv kerül a karácsonyfa alá. Menő idén a plazmatévé és a digitális fényképező, de nőnek mindenképpen ékszert vegyen!

A nők és a férfiak egyaránt részt vesznek a karácsonyi ajándékvásárlásban, és leginkább a könyvesboltban, ruházati és sportfelszerelést árusító üzletekben lehet az ünnepek előtt tumultusra számítani – derült ki a KutatóCentrum és Depo.hu online piactér közös internetes felméréséből. A válaszadók mintegy kétharmada könyvvel szeretné meglepni szeretteit, emellett a top3-as listán helyet kaptak még a ruházati cikkek és kiegészítők, valamint az egészséggel kapcsolatos és szépségápolási termékek.

A nemek között természetesen megfigyelhető néhány eltérés az ajándékvásárlás terén: míg a hölgyek 60 százaléka tervezi kozmetikumok, parfümök, wellness- és fitnesztermékek beszerzését, addig a férfiaknak csupán 43 százaléka. Ők azonban a gyengébb nemhez képest szívesebben válogatnak a különböző számítástechnikai termékek, telefonok és szórakoztató elektronikai cikkek közül. „Ezeket az eltéréseket számos tényezővel lehet magyarázni: egyrészt a férfiak jellemzően jobban érdeklődnek a technikai dolgok iránt, míg a nők otthonosabban mozognak a szépségápolási termékek világában.

Emellett a férfiak inkább barátaik, kollégáik meglepetését szerzik be, míg a család hölgytagjainak ajándékáról hagyományosan a háziasszony gondoskodik" – magyarázta a felmérés eredményeit Szabari László, a Depo.hu üzletág vezetője. A számítástechnikai termékek közt a mobiltelefonok és kiegészítők, valamint a számítógép-alkatrészek a legnépszerűbbek, míg a szórakoztató elektronikai cikkek közt a fényképezőgépek és tartozékai, a DVD- és CD-lemezek, valamint az LCD és plazma televíziók.

Utazást várunk, zoknit ajándékozunk

A vágyott ajándékok toplistája teljesen más képet mutat: jellemzően drágább meglepetésekről álmodozunk, mint amit ajándékba szánunk. Az első két helyre ugyan szintén a ruházati cikkek és kiegészítők, valamint a könyvek kerültek, de a tervezett ajándékokhoz képest sokkal kisebb arányban. A szépségápolási termékeket a számítástechnikai cikkek szorították le a dobogóról: a válaszadók közel 40 százaléka látna szívesen a fa alatt egy új mobiltelefont vagy notebookot, míg csupán egynegyede örülne őszintén egy parfümnek vagy krémnek. Az egyik legnagyobb különbség az utazások tekintetében mutatkozott: míg a megkérdezettek közel 30 százaléka kapna szívesen ajándékba egy utat, addig csupán 4 százalék tervezi, hogy ezzel a viszonylag költséges ajándékkal lepi meg szeretteit.

A szórakoztató elektronikai cikkek közt is a drágábbak a népszerűbbek: leginkább egy LCD tévének örülnénk, míg az ajándéklistákon előkelő helyet elfoglaló DVD- és CD-lemezek csupán a negyedik helyre kerültek a kívánságlistákon. A nők természetesen egészen más dolgoknak örülnének, mint a férfiak: utóbbiak közel fele számítástechnikai termékeket, telefont vagy GPS-t látna legszívesebben a fa alatt, míg a nők közel 60 százaléka egy új ruháról vagy ékszerről álmodozik. A férfiak – nem meglepő módon – legkevésbé kozmetikumokra vágynak, míg egy hölgy számára egy autóelektronikai kütyü szinte biztosan rossz ajándékválasztást jelent.


Közel másfél millióan vásárolnak ajándékot online

Az ünnepek előtti tolongás elkerülésére sokan veszik igénybe a netet: a megkérdezettek több mint háromnegyede tájékozódik az interneten, sőt, a tájékozódók fele úgy tervezi, hogy a vásárlás egy részét is online bonyolítja. Ez azt jelenti, hogy több mint 1,3 millióan a világhálón szeretnék a karácsonyi beszerzés egy részét intézni. Meglepő, hogy leginkább a falvak és kisközségek lakói hívják segítségül a netet: a fővárosiakhoz hasonlóan több mint 42 százalékuk vásárlásra is használni fogja, de míg a budapestiek 6 százaléka egyáltalán nem veszi igénybe a világhálót a karácsonyi ajándékvásárláshoz, addig a kisközségben élők csupán 3,5 százaléka.

Egy-egy közeli családtag ajándékára közel 10 000 forintot szánunk. A férfiak többet, átlagosan közel 11 000 forintot költenek, míg a nők nem egészen 7 500 forintot. Az erősebb nem minden huszadik képviselője 40 000 forintnál is drágább ajándék vásárlását tervezi, míg a hölgyeknél ez az arány nem éri el az 1 százalékot sem. Ez több tényezővel is magyarázható: a nők jellemzően több kisebb kiegészítőt is vesznek, aminek az értékét nem számolják az ajándékhoz, emellett a férfiak leginkább a kedvesüknek vásárolnak, aki általában a legdrágább ajándékot érdemli.

Csupán minden negyedik válaszadó várja ki december közepét az ajándékvásárlással, közel 30 százalék még november végéig gondoskodik az ünnepekről. Az idősebbek előrelátóbbak: az 50 év felettiek csupán 16 százaléka hagyja az ünnepek előtti hetekre a bevásárlást.

A Depo.hu és a KutatóCentrum a felmérést 2008 októberében, 1000 fő online megkérdezésével végezte. A minta életkor, nem, településtípus és régió szerint reprezentatív az internetező lakosságra.

Olvasóink írták

 • 6. Judytka 2008. december 05. 11:45
  „Én imádom a karácsonyt..a várakozásért,az ünnepért,a hangulatért,az együtt töltött percekért.Egyáltalán nem érdekel az ajándék,hogy mit kapok,a rengeteg kaja,édesség sem!Ésszerű meglepetésekkel igyekszünk egymást megörvendeztetni..Soha nem költök többet,csak mert a szomszéd,munkatárs stb ezt teszi...nem akarok senkit túllicitálni..”
 • 5. PrettyWoman 2008. november 19. 17:50
  „Valószínűleg azért sem szeretem már vagy 10 éve a karácsonyt, mert egyszerűen megutáltatják velem. (pedig nem a karácsony a hibás) Ami a boltokban megy, az kibírhatatlan. Egymás lábát tapossák, tolakodnak, veszekednek, ölre mennek dolgokért. Egyszerűen viszolygás fog el ilyenkor. Furcsa nép a magyar. Mindig sír, hogy nincs pénze, de karácsony előtt a boltok tömve vannak. Sok olyan embert is ismerek, aki képes eladósodni és egy évig (vagy tovább) fizeti a hitelt, hogy karácsonykor jó drága ajándékot tudjon venni. Igaz, nem is sajnálom, megérdemli a sorsát. Bár ez most kicsit alább fog hagyni Í(remélhetőleg) a válság miatt, hiszen nyilván megnehezítik a hitelfelvétel lehetőségét. Talán ennyi haszna mégis van, hogy kevesebb lesz a felelőtlen döntés.”
 • 4. Catherina 2008. november 19. 15:03
  „Szerintem is a saját belső, és a család közös harmóniájának, nyugalmának, szeretetének, egymásra fordított idejéről kellene szólni a karácsonynak. Nagy ráérős családi beszélgetésekről, emlékezésekről kellene, hogy szóljon, a szépen feldísszített illatos fa körül, ráérősen emlékezve, örülve egymásnak, narancs,szegfúszeg, fahéj és sütemény, sült pulyka illatával gazdagítva a hangulatot. Már akinek van kivel, kikkel.
  Akienk nincs, eszébe juthat az anyáscsecsemőben hagyott gyerekek, vagy az öregek otthona, és biztos csordultig telik a szíve szeretettel ,hogy ő is adhatott valamit, ha csak bemegy és meglátogat valakit,akinek nincs senkije, csak úgy....apró ajándékkal kedveskedve, pár jó szóval odafigyelve rá. Biztos, hogy az ő karácsonya is teljesebb lehet, ha örömet tud szerezni valkinek. Mert a karácssony erről szól, hogy adjunk, mindegy, hoyg kienk ,akienk szüksége van rá....- és az ő örömét kapva gazdagabb lehet a lelkünk, mintha bármi ajándékot kapnánk muszályból valakitől.”
 • 3. 49. 2008. november 18. 16:57
  „Nálunk a családban soha sem volt divat az esztelen ajándékozgatás. Felnőttek csak valami jelképes ajándékot kaptak, a gyerekek pedig játékot és könyvet. Most az unokákkal is így van.
  Az ünnep a szeretetről szóljon, ne pedig a pénzről
  A családunkban három kisgyermek van, a legidősebb négy és fél éves. Neki már nem ünnep az ünnep könyv nélkül. Amikor megkapja a könyvet, elvonul és nézegeti a képeket, mivel olvasni még nem tud, ha végzett a nézegetéssel, akkor odamegy valakihez, hogy meséljen neki a könyvből. Eddig a Thomas a gőzmozdony könyvek voltak a slágerek, most pedig a dinoszauruszokról szólók vannak a terítéken.
  A mai világban a könyv sem a legolcsóbb ajándék.”
 • 2. páctivald 2008. november 18. 16:30
  „PrettyWoman!

  Nem vagy földhöz ragadt!
  Én ugyan nem panelban lakom,de eszembe nem jutna plazma tv-t venni.
  Nagyon is jó ajándék a könyv!

  Multkor is írtam már:
  Ejnye Kisalföld! De nagy itt a bulvárosodás!”
 • 1. PrettyWoman 2008. november 18. 16:13
  „Na, már megint egy újabb okos cikk. Vagy csak én vagyok nagyon földhöz ragadt. A karácsony a gyerekek számára ünnep - ajándékozás tekintetében. Felnőtt létemre semmiféle ajándékra nem vágyom. Annál nagyobb ajándék ugyan mi lehet, mint hogy béke legyen, szeretet, nyugalom. Hogy a párunk ott legyen velünk, ne siessen sehova, ne kelljen menni a másodállás után, stb. Már az is jó érzés, hogy ilyenkor talán nem fúrnak-faragnak sehol. Nem törik a betont és nem újítanak fel sehol lakást. A könyv pedig igenis nagyszerű ajándék! Talán a legjobb. Ezt gondoltam kisgyerekként is és most is ezt gondolom.
  Én is nő vagyok, de nem érdekelnek az ékszerek, parfümöm meg úgyis van karácsony nélkül is. Plazma tévé? Panelba? Marha jól mutatna. Persze ahol gyerekek vannak, az más. De nyilván ott a szülők számára meg a legnagyobb ajándék a gyerekük arcán látható boldogság. Legalábbis, én így képzelem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri Ítélőtábla elnökét jelölik az LB elnökének

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének -… Tovább olvasom