Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Utazás kutyával, cicával

Ha magunkkal szeretnénk vinni kutyánkat nyaralni, a legnehezebb feladat kétségkívül a megfelelõ szállás megtalálása lesz. Szerencsére már sok helyen - kempingekben, panziókban, de szállodákban is - van lehetõség kutyás vendégek fogadására.

Csak akkor vigyük magunkkal kedvencünket, ha az úti program megengedi, hogy sokat foglalkozzunk vele. Ellenkező esetben ugyanis nemcsak egyedül, de idegen helyen is hagyjuk a kutyát, ami jobban megviseli, mint ha otthon hagynánk egy ismerőssel. Ha azonban nem városnézésre, hanem mondjuk túrázni, kirándulni indulunk, ideális választás lehet a közös utazás: elmélyíti a gazdi és a kutya közti kapcsolatot, és számos közös programlehetőséget is teremt.

Mit csomagoljunk?

A naponta használatos felszereléseket: etető- és itatótálat, pórázt, nyakörvet, szájkosarat (!), a kutya pokrócát (párnáját, kosarát), de csomagoljuk be kedvenc játékát is. Hosszabb szőrű kutyáknál ne hagyjuk otthon a fésűt vagy kefét se.
A kutya is lehet beteg, így néhány gyógyszert vigyünk neki is az útra. Lázcsillapításra megfelel az Algopyrin, de legyen nálunk tabletta hasmenés esetére is, hiszen az izgalom, az új környezet, esetleg az idegen ételek okozhatnak ilyen tünetet kedvencünknél is.

"Útlevél"

A kutya útlevele a nemzetközi oltási bizonyítvány, amelyben - ha három hónapnál idősebb a kutya - legalább a veszettség elleni éves oltás igazolásának szerepelnie kell. Ha a kutya oltási bizonyítványa nem nemzetközi, az állatorvosnak kell kiállítania hatósági igazolást, amely az oltási könyvvel együtt teszi lehetővé az utazást.

A biztonság kedvéért

Itthon is hasznos, de ha elutazunk, egyenesen elengedhetetlen a nevünket és telefonszámunkat tartalmazó, nyakörvre akasztható biléta vagy kapszula, arra az esetre, ha kedvencünk elkóborol. Nem árt, ha feltüntetjük a tervezett szálláshely nevét és címét is.

Autóút

Kutyával ne nyáron tegyük meg az első hosszabb utat, hanem először rövidebb távokon próbáljuk ki, mennyire bírja vonaton, autóval, busszal a helyváltozatást. Ha a kutyát idejében hozzászoktattuk az autózáshoz, általában nem okoz gondot a hosszabb út sem.
Gyakran nyálzik, liheg, hány az eb, ezekre azonban ma már van ellenszer, amelytől elbóbiskol ugyan az állat, de nyugodtan viseli az utazást. Ez a szer egyébként macskának is adható, igaz, a cicusoknak gyakran nincs is szükségük rá, ugyanis sokkal jobban bírják a helyváltoztatást, mint a kutyák. Az ok egyszerű: nem olyan érzékeny az idegrendszerük, nyugodtabban viselik az úttal járó megpróbáltatást, kevésbé kapnak hőgutát. Persze mindenképpen dobozban vagy utazókosárban kell szállítania macskát, nehogy egy nagyobb fékezésnél galibát okozzon, például ijedtében a vezető nyakába ugorj, s ezzel balesetet okozzon.

Időnként álljunk meg, hogy a kutya elvégezhesse a dolgát, de forgalmas út mellett mindig tartsuk pórázon! Vigyük magunkkal vizestálkáját, hogy útközben is rendszeresen ihasson. Bár sok kutya szereti, ne hagyjuk, hogy menet közben kidugja a fejét az ablakon, mert könnyen kötőhártya- vagy fülgyulladást kaphat.

Soha, de soha ne hagyjuk a kutyát tűző napon a kocsiban - sok állat pusztult el így hőgutában! -, és bárhol is hagyjuk az autóban, mindig tekerjük le az ablakot, legalább néhány ujjnyira!

Még néhány apróság

- Bárhová megyünk, mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű és minőségű vízről kedvencünknek!
- Csak olyan minőségű vízbe engedjük bele, amelyben mi is szívesen megmártóznánk!
- Ha a kutya tengerben fürdik, utána mindig öblítsük le a szőrét édesvízzel!
- A kutya is kaphat hőgutát, ezért mindig biztosítsunk árnyékos helyet számára!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ránk vár a világ!

Egzotikus utazásra csábító és hazai barangolásra invitáló ajánlatok. Az ötödik alkalommal… Tovább olvasom