Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Utazás csak erős idegzetűeknek!

Mivel lehet megnyerni azt a turistát, aki unja a Kanári-szigeteket, elege van az ouzóból és a flamencóból? Mindig vannak olyan élelmes vállalkozók, akik ezt a másra vágyást használják ki.

Az új nyugati utazási trend egyik irányzata szerint nincs érdekesebb a gyilkossági helyszíneknél! Ráadásul ez a fajta morbid turizmus nincs kitéve a szezonalitásnak, ha esik, ha fúj, óriási az érdeklődés, például a Kennedy-gyilkosság helyszíne iránt. Ezrek szeretnének végigmenni azon az útvonalon, ahol lelőtték John F. Kennedyt, és látni a híres könyvtárt, amelynek állítólag a tetejéről tüzeltek, és Lee Harvey Oswald viaszfigurájára is kíváncsiak. Hogy mindez morbid? A történelmi tiszteletadás, a nemzeti gyász és a kegyelet csupán idő kérdése. Hiszen a középkori királyok templomkriptákban lévő sírjait vagy neandervölgyi ősünk csontjait minden további nélkül megbámuljuk.

Ugyanolyan autóban ülhetünk, mint Kennedy, amikor meggyilkolták
Az amerikai vállalkozók mindezen nem gondolkodnak el, hanem szorgos gyűjtőmunkával összeszedik a meggyilkolt hírességek ruhadarabjait, autóit. A jelentkezőknek garantálják, hogy társaságukban újra élhetik annak a szomorú emlékű dallasi délelőttnek minden pillanatát. Megvan az a mentős szállítóágy is, amelyen bevitték a kórházba Lee Harvey Oswaldot. (Minél régebbi egy barna vérfolt, annál izgalmasabb a dolog.) A nyitott limuzin, amelyben végighajtanak a texasi nagyváros főutcáján, ugyanolyan márkájú, színű és felszereltségű, mint amilyenben John és Jacqueline a végzetes napon útnak indult. A pszichológusok szerint az emberek imádnak borzongani, és mindenre kíváncsiak, ami kapcsolatos a hírességekkel. A skót kastélyok szellemeivel való reménybeli titkos találka és a Drakula nyomában című túrák szintén e csoportba tartoznak.

Jótékonykodó utazás

Jótékonykodni - jó pénzért
Minden érdekes, ami szokatlan, és nem arról szól, hogy fekszünk, barnulunk a tengerparton, este pedig pukkadásig teletömjük magunkat. Az idősebb skandináv turisták kedvelik a jótékonykodó világlátást: például szívesen részt vállalnak éhező afrikaiak megsegítésében, vállalva a higiéniailag is elrettentő körülményeket, és vöröskeresztes nővérnek állnak. Az odautazás előtt otthon pelenkákat szegnek be és ruhákat gyűjtenek a szomszédok között.

Egy másik csoport elhatározza, hogy bebarangolja Franciaország borútjait, és ezért súlyos euróezreket fizet. A turisták híres séfek konyhájában a fal mellett meglapulva figyelnek, és sikerélményként könyvelik el, ha rájuk bízzák a petrezselyem metélését.

Női programok

Egy szálloda, ahol minden jégből van - kell ennél nagyobb kaland?
Sok ezren jelentkeznek olyan utakra, amelyek csak nőknek szólnak. Bár ez Magyarországon furcsának tűnhet, hiszen a hölgyek jelentős része nálunk a társra találás reményében kel útra. Kerámiázni Hollandiában, festegetni a dubrovniki tengerparton, biciklizni a svájci hegyek között, csipkeverést tanulni Belgiumban, sajtüzemben, csokoládégyárban nézelődni, léböjtkúrákon és nyelvtanfolyamokon részt venni – mindez kikapcsol az otthoni robotból. Nem kötelező a smink és az átöltözés a vacsorához, lehet lezseren, elengedve pihenni.

Akik ennél is különlegesebb élményekre vágynak, befizetnek egy borzongató hétvégére a Jukkasjärvi mellett található jégszállodába, vagy éppen űrutazásra jelentkeznek Cape Canavaralbe. Ne higgyük, hogy az űrtragédiák kedvét szegik a jelentkezőknek – mint ahogyan a rafting és a túlélő programok is éppen veszélyességük miatt vonzók.

Bármilyen szolid társasúton előfordulhatnak morbid élmények. Elég elbámészkodni a marokkói kősivatagban és megbotlani, hogy napokig keressenek bennünket. Ne maradjunk hát le a csoporttól. Ha nem bírjuk a tempót, időben közöljük az idegenvezetővel. Igaz, a mobiltelefonok korában nehéz „elveszni", de Tibetet vagy Indiát hátizsákos turistaként bejárni felér egy túlélő túrával. Gyakran tudassuk hollétünket rokonainkkal, és rögvest jelentkezzünk be az egzotikus országok magyar konzulátusán. A helybéliek jóindulatán sok múlhat, egy kis szuvenírt és baksist érdemes e célra tartalékolni. Bárhova is érkezünk, tudakozódjunk afelől, hol található telefon, posta vagy rendőrörs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kiállítás

Ötezer ember fordult meg a hétvégén a győri utazási szakkiállításon. A nagyszabású, s ma már… Tovább olvasom