Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Utasokkal a fedélzetén elszabadult a budapesti hullámvasút

A szerelvény elindult, de nem ült rajta az utasokkal együtt az a dolgozó, akinek fékeznie kellene a kanyaroknál.
Vezető nélkül, utasokkal indult el egy szerelvény szombaton a fővárosi állatkertben található hullámvasúton. Az üzemeltető Fővárosi Állat- és Növénykert szerint az utasoknak nem lett volna szabad beszállniuk a kocsikba, de az állatkert felülvizsgálja, kell-e szigorítani a biztonsági előírásokon - hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője úgy nyilatkozott: az üzemzavar azért történt, mert néhány utas nem tartotta be az állatkert munkatársainak figyelmeztetését. Szerinte nem volt senki veszélyben.

Hozzátette, ugyanakkor az üzemeltetőre nézve is van az esetnek következménye: át kell nézni, hogyan lehet megoldani azt, hogy az se kerüljön ilyen helyzetbe, aki nem törődik a figyelmeztetéssel, vagy nem hallja.

A tudósítás szerint szombaton néhányan olyan türelmetlenek voltak, hogy a személyzet figyelmeztetése ellenére nem várták meg, amíg a fékező elfoglalja a helyét, és beültek a hullámvasút kocsijaiba.

Az 1922-ben épült hullámvasút a Holnemvolt Parkban. (Fotó: MTI)
Az 1922-ben épült hullámvasút a Holnemvolt Parkban. (Fotó: MTI)

Az utasok súlyától az egyébként lefékezett szerelvény magától elindult, az elektromos csörlő felhúzta a felső végpontig, és a vezető nélküli vonat fékezés nélkül végigment a csaknem egy kilométeres pályán - ismertette az M1.

Elhangzott az is, az elszabadult szerelvény az egyik kanyarban majdnem kisiklott, de a pálya oldalfala megtartotta, és a szerelvény végül biztonságosan leért az állomásra.

A hullámvasút legnagyobb sebessége óránként 70-80 kilométer, a kanyarok előtt a vezetőnek 30 kilométerre le kell lassítania a vonatot. A hullámvasúton nincs kívülről működtetett vészleállító, a szerelvényt menet közben csak a vezető tudja megállítani. A vonat elvileg nem tud kisiklani, mert a pályát határoló deszkával borított rész megtartja.

A hullámvasút 1922 óta működik, fennállása óta egyszer sem fordult elő, hogy műszaki vagy technikai hibából adódó személyi sérüléssel járó baleset történt volna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A paralimpiai vezető szerint lejárató kampány indult ellenük

Gömöri Zsolt rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja, amiért szerinte az MPB… Tovább olvasom