Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Üsd a magyart! - 80 éven túl gyógyuló sérülések?

Magyarverés. Furcsa kifejezés. Eléggé friss terminus, alig néhány éve használatos. 1990-ben még csak értetlenül néztünk volna, ha halljuk, ma már pontosan tudjuk, hogy mit jelent.
Egybeírandó, vagy legalábbis egybe szokták írni a sajtóban, mint valami tevékenységet, vagy foglalkozást: juhtenyésztés, klímaszerelés, padlóburkolás, magyarverés. Lassan külön TEAOR száma is lehetne. A Google nekem 48600 találatot adott a szóra.

Az európai népek többsége idővel rájött, hogy egymás leigázása, megölése, és kifosztása kevesebb hasznot hoz, és jóval több költséggel jár, mint az együttműködés. Fel is hagytak hát a németveréssel, a franciaveréssel, az angolveréssel, a belga-, lengyel- és litvánveréssel. Úgy tűnt, a magyarverésre is csak néhányan gondolnak már nosztalgiával, amikor kiderült, hogy ezt a hagyományt néhányan nagyon is szeretnék még ápolni.

Bár egy-egy Malina Hedvig üggyel, vagy a sokat vitatott dunaszerdahelyi rendőr attakkal a szlovákok is igyekeznek tartani a lépést, magyarverésben mégiscsak a szerbek járnak az élen, a hírekből legalábbis erre lehet következtetni.

80 éven túl gyógyuló sérülések

2004. szeptember 15. VajdaságMa.info

„Megdögletek, magyarok!" feliratot találták Sötét Lászlóék szerdán reggel szabadkai otthonuk falán. A fehér ajtóra pedig a "Halál" feliratot festették vörös színnel, cirill betűkkel, s a közepébe egy körülbelül 35 centiméteres kést döftek. Arról a szabadkai Sötét családról van szó, akinek 19 éves fiát, Deniszt három héttel ezelőtt a városközpontban megverték.

Halál - olvasható az ajtón.
Halál - olvasható az ajtón.


Sötét Deniszt 2004. augusztus 21-én hajnali fél négy körül verték meg. Négyen-öten szálltak ki mellette egy autóból. Egy Zsolt nevű fiatalembert kerestek, de nem találták meg, ezért Deniszre támadtak. Közben azt üvöltötték: Nem baj, ez is magyar, üsd! Sötéték végül politikai menedékjogot kértek, és kaptak Magyarországon.

2006. március 11. Magyar Szó

Október 28-án hajnali 3 óra körül egy tucatnyi fiatalból álló csoport belekötött egy 19 éves magyar fiúba, és nemzeti alapon sértegette. Az incidens a temerini Újvidéki utcában történt az egyik autóbuszmegállón, N. T. Gábort nem bántották, de a mellette álló, egy évvel fiatalabb, ugyancsak temerini T. Róbertet az erőszakoskodók megverték és megrugdosták. A csoport ezután egy 18 éves lányt is bántalmazott, majd beözönlöttek a peremvárosi autóbuszba, ahol megverték a 21 éves újvidéki D. Zsoltot, a buszvezetőt és a járműben tartózkodó magyarokat pedig szidalmazták.

Hová lett a testvériség?

Testvériség-egység! A Jugoszláv Szövetségi Szocialista Köztársaság (JSZSZK) egyik alaptézise volt ez. Fentről jött szlogen, a pártban találták ki, de sokáig úgy látszott, működik. A legenda szerint a fasizmus felett aratott győzelem, és a szabadság közös kivívása kovácsolta egységbe Jugoszlávia népeit. Ilyen eszmék mentén élt a több mint 23 milliós országban legalább tíz különféle nemzet. A keveredés miatt – és a propaganda hatására – a nyolcvanas években már sokan jugoszlávnak vallották magukat. Az 1981-es népszámláláskor a lakosság 5,4 százaléka tartotta magát „jugónak". Azaz több mint egymillió ember.

A magukat jugoszlávnak vallók aránya 1981-ben.
A magukat jugoszlávnak vallók aránya 1981-ben.


Gyerekként én is bevettem a mesét a testvérnépekről, az együtt kivívott szabadságról, a vértől vörös pionírkendőkről. Erről szóltak a filmek, ezt írták a könyvekben. Örültem a jugoszláv sportsikereknek, büszkén mondtam, honnan származom. Bár, ha jobban belegondolok, már akkor sejthettem volna, hogy nincs ezzel a nagy testvériséggel minden rendben. Nyáron a foci, telente a hógolyózás ment „magyarok a szerbek ellen" alapon. A kilencvenes években már sokan és sokat tettek azért, hogy a jugoszláv életérzést elfelejtsük, és szembesüljünk új helyzetünkkel.

Ez itt Szerbia!

A háborúkban megerősödött szerb nacionalizmussal együtt megjelentek az első falfirkák, a mára már klasszikussá vált „Halál a magyarokra!" és hasonlók. Okot persze nem írnak hozzá soha. Egyértelmű dolgokhoz, ugye minek magyarázat? Egy ideig a szülővárosomban, az úgynevezett „csirkepiac utca" végén, együtt díszelgett a falon a „Szlóbó, te tolvaj!", a „Vesszen Trianon!", és az „Ez itt Szerbia!". Leggyakrabban ez utóbbit firkálták a falakra. Festettek pár „Halál a magyarokra" feliratot is, sőt egy „Halál a csángókra" firka is sokáig állta az idő próbáját egy szabadkai panelház oldalán. A katolikus templom falán édesanyánkról állítottak valótlanságot, más firkálók Budapestet ajánlották úticélnak. Bár írásban már tudatták velünk, hogy kik vagyunk és főleg azt, hogy hol a helyünk, a kilencvenes évek elején még mindig nem volt nagy divatja a magyarverésnek. Kifinomultabb módszerekkel szorították perifériára a magyarokat. Néha előfordult egy-egy verés vagy verekedés, de nem volt jellemző. A korábban elszigetelt jelenséget szokássá a háborún nevelkedett ifjúság emelte.

A tolerancia mítosz vége

A kilencvenes évek hibáiért nemcsak a horvátországi szerb menekültek áradatával, a több százezer áldozattal, és Koszovó elvesztésével fizetnek a szerbek. Húsz év alatt a nacionalizmus kaszinóiban óriási összegeket játszottak el. Fél milliónál is több fiatal hagyta el Szerbiát az utóbbi évtizedekben. Ezrével vándoroltak ki a művészek, az értelmiségiek és a jó szakemberek. Közben a Szerbiában mostanság felnőtté váló korosztály egész gyermekkorát vesztes háborúkban és gazdasági összeomlásokban töltötte. Sokan közülük legfeljebb 3 évesek lehettek, amikor a tolerancia, a sokszínűség, a jólét és a kultúra virágzása nem valami szólam, hanem a valóság volt a Vajdaságban. Ezeket a fogalmakat nosztalgiára hajlamos politikusok még ma is elhintik egy-egy beszédben, pedig hol vannak már azok az idők amikor bátran kiáltottam magyarul a barátom után az utcán?

Magyarverés történt. Illusztráció: delmagyar.hu
Magyarverés történt. Illusztráció: delmagyar.hu


2008. június 17. Kossuth Rádió/MTI

Temerinben minden ok nélkül megtámadták, és súlyosan bántalmazták az utcán békésen közlekedő 19 éves K. Rolandot és a 18 éves K. Viktort. K. Rolandot sörösüveggel leütötték és megrugdosták. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az újvidéki kórházban szombaton sürgős műtéti beavatkozásra volt szükség, hogy ne veszítse el látását. Az incidenst követően a tettesek terepjárójukba pattantak és elmenekültek a helyszínről.

Sürgős műtéti beavatkozásra volt szükség.
Sürgős műtéti beavatkozásra volt szükség.


Állíthatjuk-e, hogy a Vajdaságban mindezek ellenére jól megférnek egymás mellett a magyarok és a szerbek? Állíthatjuk, és igazunk is lesz. Az utcán, a boltban, a piacon, és mindenütt együtt élnek békében. Nem izzik a gyűlölet a városokban. Nem üldözik hivatásszerűen a magyart. Csak néha valaki nemzetiségi alapon kap egy kiadós verést. Nem kell felfújni.

Olvasóink írták

  • 2. Hanuka 2008. november 12. 08:42
    „A cikkből kiderül, hogy a népeket összekevrő multi-kulti bármikor szépen előrebukhat! Ezért nem egészen értem az állítólagos nagyokosaink mért nem jöttek még rá, hogy a bevándorlást, idegen fajok beengedését hazánkba és európába azonnal le kell állítani. Melyik liberális nagyokos ganartálhatja, hogy a ma toleranciából letelepített mecseteket építő iszlám, unokáinknak vagy dédunákinknak nem lesz-e kötelező annak minden kötelezettségével együtt ami mint tudjuk nagyon nem toleráns. Honnan tudják, hogy egy mélyebb válság nem eredményez etnikai háborút, amikor itt más fajnak nem is szabadna lennie! Nem egy roma vezető fenyegett már meg minket roma-lázadással (nem értem mért nem állnak még bűnügyi eljárás alatt állam-ellenes szervezkedésért) mi lesz még ha a "válság" miatt (mert az IMF kölcsön sem tart örökké, szvsz nagyon gyorsan elherdálják ezt is) már nem tudják kifizetni a segélyeket, családi-pótlékokat?”
  • 1. lolita 2008. november 11. 16:24
    „a kepet nem kellett volna feltenni,ezt inkabb nezegesse akinek ötlete volt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerszünet lesz a Daciánál

Románia - Több mint két hétre állítja le az autógyártást a romániai Dacia gépkocsigyár. A november… Tovább olvasom