Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Urnatermek a csornai templom épületében

Egykori hittantermek urnatárolókká alakítását tervezik a csornai Jézus Szíve Egyházközségben. Mindenekelőtt azonban az igények felmérését szeretnék elvégezni.
Urnák elhelyezésére alkalmas termek kialakítását fontolgatják Csornán, a Jézus Szíve-templom épületében. Az elképzelésről Németh László plébánost kérdeztük.
– Régi gondolat, hogy a templom alsó szintjén két, valamikor hittanteremnek használt helyiséget urnaelhelyezés céljából átalakítunk. Kívülről jól megközelíthető, védett, zárható helyiségekről van szó, amelyeket rendbe kell tenni, hogy méltóak legyenek az emberi hamvak elhelyezésére – fejtette ki a plébános.
László atya szerint ez egy hosszabb folyamat lesz, mert több szempontot át kell gondolni. Például azt, hogy van-e rá igény és az mekkora. Ha a csornaiak igénylik az urnatermek kialakítását, akkor az egyházközségi képviselő-testület megtárgyalja a témát, és ha a képviselők elfogadják az előterjesztést, akkor Pápai Lajos megyés püspökhöz fordulnak a terv jóváhagyásáért, továbbá azért, hogy az egyházközség pénzéből el tudják kezdeni a munkát. Először az egyik helyiséget tennék alkalmassá az urnák tárolására és ha az igények szükségessé teszik, a másik következhet.
– Több olyan templomról tudok, ahol már elkészült az urnaterem, hisz átalakulni látszik a temetkezési gyakorlat – tette hozzá a plébános. – Mind több a hamvasztás, amellett a temetők lassan betelnek. De az sem utolsó szempont, hogy a koporsós temetés jóval drágább, mint az urnás. Sőt, a hívő ember szempontjából az sem mellékes, hogy a hamvak a templom épületén belül lehetnek.
Németh László elmondta: anyagiakról – benne a kialakítás költségeiről, a megváltási árról – egyelőre nem tud információval szolgálni. Ám azt közölte, hogy az urnatermet – megvalósítása esetén – nemcsak a Jézus Szíve Egyházközség tagjai vehetik igénybe, az egész város rendelkezésére áll. Akik pedig egyetértenek az elképzeléssel, jelezhetik azt a plébánián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzőshow

Ami ebből a témából kiaknázható volt, azt megtette a bulvársajtó. Előbányászták a… Tovább olvasom