Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ürítés

A Győri Kommunális Szolgáltató már készül arra, hogy Magyarország megnyitja kapuit a legújabb EU-tagállamok munkavállalói előtt. Kukásokat keres. Várja őket Romániából is. Szlová-

kiaiak már dolgoznak a győri társaságnál. A helyiek közül ugyanis nem találnak eleget, aki megelégedne a százezer forintnyi, valóban nem túl magas bérrel.

Nincs ebben persze semmi különös, globalizálódunk. Egyrészt. Másrészt tudjuk azonban azt is, hogy Magyarország foglalkoztatási rátája a legrosszabbak közé tartozik Európában. Megszorítások jönnek, jöttek, a keresetek reálértékének növekedésével nem nagyon lehet számolni. Sokan újabb rétegek elszegényedésével számolnak. És közülük sem sikerül feltölteni a dolgozói létszámot, s nem csak a Komszolnál. Ezrek járnak át a határon túlról több megyei üzembe már évek óta.
Igen, sokunknak jut ilyenkor eszébe, hogy de jó dolguk van itt egyeseknek. A „jó dolguk” persze itt idézőjeles, mert a többség nem cserélne a segélyek nyújtotta körülményekkel. Pk tesznek is ellene. Már hogy ne kelljen a segélyre várni. Mondjuk megragadnak minden munkalehetőséget, még ha az alig több is, mint az állami támasz.
Igen, be kell látni, valami nem jól működik, ha a segély tömegeknek jobban megéri, mint a munkabér. Ez ellen (is) tenni kellene valamit. Vékony jégen jár azonban az, aki itt igazságot akar tenni, aki a valóban önhibájukon kívül sanyarú sorsra jutottakat akarja csak támogatni. Általában ugyanis ők húzzák a rövidebbet, azaz a hosszabbat, amikor a nadrágszíjhúzáson a sor.
A minap hallgattam a rádióban egy hölgyet, aki egyedül neveli gyermekét, s takarítani jár, hogy megélhessenek, de albérletre nehezen futja. Éppen ezért lakókocsit keresett apróhirdetésben. Hogy legyen valami biztonság, amibe belekapaszkodhat – így indokol. De jelentkeztek mások is, néha megdöbbentő igényekkel. Egyiknek kályha kéne, mert a régi kilyukadt, a nyugdíjból nem futja újra. Egy másiknak cipőre és kabátra van szüksége, a régit kinőtte a gyerek. Van, aki negyvenezer forintos közüzemi számlájának kifizetéséhez kért segítséget. S mind rászolgálna, történeteik alapján legalábbis ez derült ki. Dolgoznának, de nem tudnak, ilyen-olyan kivédhetetlen okból.
Ahogy a költségvetés helyzetéből és a beígért reformokból sejthető, lesz változás a segélyezésben is. Remélem, nem sodródnak a szakadék szélén túlra azok, akik nem képesek az önálló boldogulásra. De remélem, lesz kereslet a kukaürítő állásra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom