Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Üres címlapok tiltakoznak a médiatörvény-tervezet ellen

Csütörtökön és pénteken más és más formában több sajtóorgánum is tiltakozni készül a médiatörvény tervezet ellen.
19:33: A fideszes L. Simon László és a KDNP-s Pálffy István azt javasolja, hogy az eredeti tervektől eltérően mégis kérhető legyen a bíróságtól a médiahatósági határozat végrehajtásának felfüggesztése. A kormánypárti szakpolitikusok emellett tovább emelnék például a magyar zenei kvóta arányát.

L. Simon László szerda este tartott budapesti sajtótájékoztatóján közölte: azért kezdeményezték a médiatörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványukban a médiahatósági döntés végrehajtása bíróság általi felfüggesztésének lehetőségét, hogy ne vádolhassák meg őket azzal az "alapvetően rosszindulatú feltételezéssel", amely szerint a kormánypárti támogatottakból felállt médiahatóság azzal a szándékkal igyekszik majd megbírságolni bizonyos műhelyeket, lapokat, sajtótermékeket, hogy a bírságot rögtön beszedve ellehetetlenítse a kiadók munkáját.

A parlament kulturális bizottságának elnöke példaként elmondta, módosító javaslatuk szerint ha valakit a legmagasabb kiszabható bírsággal, 25 millió forinttal sújtana a médiahatóság, azt akkor sem kellene rögtön befizetnie, hanem kérhetné a bíróságtól a határozat végrehajtásának felfüggesztését. Így - mint hozzátette - jogilag is megszüntetnék annak lehetőségét, hogy egy jelentős bírság előzetes befizetésével a kiadó munkája ellehetetlenüljön.

L. Simon László ugyanakkor "furcsa előítéletnek" nevezte azokat a "sajtótámadásokban" megjelenteket, amelyek azt feltételezték, hogy szándékosan olyan ügyeket fog kreálni a médiahatóság, amelyekkel a testület kormánypárti többségének nem tetsző sajtótermékeket - nagy bírságok kiszabásával - ellehetetlenítheti. "Ilyen szándék eleve nem volt" - jelentette ki.

Pálffy István a tájékoztatón kifejtette: több más módosító indítvánnyal is élnek majd. Így kezdeményezik például, hogy jelentősen - 25-ről 40 százalékra - emelkedjen a magyar zenei kvóta mértéke.

Elmondta, L. Simon Lászlóval közösen sikerült elérniük, hogy az egyházi és a vallási műsorok támogathatóak lesznek.

Tervezik azt is, hogy az újságírók, ha közfeladatot végeznek, élvezzenek olyan privilégiumokat, mint más közfeladatot ellátó személyek - fűzte hozzá a kereszténydemokrata politikus.

18:02: Csütörtökön és pénteken más és más formában több sajtóorgánum is tiltakozni készül a médiatörvény tervezet ellen: a leginkább szembeszökő megoldást a csütörtökön és pénteken üres címlapokkal megjelenő Magyar Narancs és Élet és Irodalom (ÉS) választja. Menczer Erzsébet, a kritikával illetett javaslat egyik benyújtója a tervezett üres címlapokkal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: sajtószabadság van, így "mindenki azt csinál, amit akar".

Üres címlappal tiltakozik a Fidesz médiatörvény-javaslata ellen a csütörtökön utcára kerülő Magyar Narancs és a pénteken megjelenő Élet és Irodalom (ÉS). A hetilapok döntésével a Népszava is egyetért. A napilap szerdai számában ezt azzal a megjegyzéssel előlegezi meg, hogy - mint írják - ennek pénteki lapszámukban "nyoma is lesz".

A 168 Óra címlapját Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének portréja és a "Kedves médiahatalom!" szalagcím foglalja majd el. Az orgánumok így fejezik ki tiltakozásukat a három fideszes országgyűlési képviselő által beterjesztett, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvénytervezettel kapcsolatban. A Fidesz tervezete az ötpontos médiatörvény-csomag utolsó tételét jelenti, és szól a Médiahatóság tevékenységi köréről, valamint meghatározza a médiaszolgáltatók jogait és kötelezettségeit.

A Magyar Narancs főszerkesztője, Bojtár B. Endre az MTI-nek azt mondta: az üres címlap a leginkább figyelemfelkeltő eszköze a tiltakozásnak. A lap szerint a kérdéses tervezet totális ellenőrzést biztosítana a Médiatanácsnak, illetve a kormányzatnak a hazai nyomtatott, internetes és elektronikus médiumok felett, hatályban lépése esetén ellehetetlenülne a vélemény- és szólásszabadság.

Az MTI információi szerint a Hírszerző hírportál is hasonló módon fejezi ki egyet nem értését a törvénycsomaggal csütörtökön. Gavra Gábor főszerkesztő úgy nyilatkozott: "érdekes akcióval" készülnek, amelyet csütörtök délelőttre időzítenek. Mint mondta: a szerkesztőség hasonlóan vélekedik a problémáról, mint a többi, fehér címlapot választó lap.
Szerdai sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese méltatta a Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom szerkesztőségének döntését. A politikus hozzátette: számos újságíró, bár felháborítónak tartja a Fidesz tervezetét, nem mer tiltakozni ellene. A politikus azt mondta: a jogszabálytervezet "mélyütés a sajtószabadságnak", elfogadásával a párt szerint Magyarország fapados demokráciává válhat.

A Fidesz szerint az indítvány az európai szabályozáshoz igazodik, és garantálja a sajtószabadságot. Menczer Erzsébet, a javaslatot jegyző fideszes országgyűlési képviselő szerdai parlamenti expozéjában védelmébe vette a csomagot. Mint mondta: a média szabályozásának egyszerre kell szolgálnia a gyakorlójának érdekeit, biztosítania kell a média szabadságát, és óvnia kell a köz érdekeit is. Kiemelte: a XXI. század egyik legfontosabb iparágának szabályozását kell elvégeznie az Országgyűlésnek.

A képviselő a tervezett üres címlapokkal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: sajtószabadság van, mindenki azt csinál, amit akar. Ha az adott orgánumot a vevők megveszik, az - mint mondta - "akár 40 üres lapot is tartalmazhat".

A tervezetnek a médiaszolgáltatókra kiróható pénzbüntetési tételeiről úgy vélekedett: valamilyen egzakt módon szankcionálni kell azt, aki folyamatos jogsértést követ el, s az 1986-os sajtótörvény sem tesz mást. A képviselő szerint egyértelmű, hogy sajtótermékben nem lehet közölni gyűlöletkeltő, kirekesztő tartalmakat, és ezekkel nem szabad károsítani a kiskorúak szellemi, lelki fejlődését.

L. Simon László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka a törvénytervezet általános vitájában azt mondta: a szabályozás megfelelő arra, hogy a köz- és a magántulajdonban lévő médiumok a jövőben kiegyensúlyozott, minden területre kiterjedő tájékoztatást biztosítsanak a magyar állampolgároknak. A közmédiumok hírszerkesztőségeinek összevonásáról szólva kifejtette: ez gyártási kérdés, nem csorbítja a sajtószabadságot, nem fenyegeti a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Hasonló modell működik a BBC-nél - hívta fel a figyelmet.
Nyitrai Zsolt államtitkár a kormány nevében azt hangsúlyozta: a javaslat az európai uniós irányelvek figyelembevételével készült el.
A Fidesz egyben jelezte: több módosító indítványt készülnek benyújtani még a tervezethez. A módosító indítványok benyújtatási határidejét meghosszabbították, így arra péntek délutánig van lehetőség.

15:56: Ma már két hetilap is üres címlappal tiltakozik a Fidesz-KDNP kormány médiapolitikája, médiatörvény-tervezete ellen és számos más orgánum is fontolgatja, hogy ilyen módon fejezi ki ellenvéleményét. A legmeglepőbb, hogy nem csak baloldali, liberális, demokratikus értékeket valló médiumok jelezték kritikájukat a tervezettel kapcsolatban, hanem jobboldali médiumok képviselőitől is hallani felháborodott hangokat, még ha nem is hivatalosan, hanem „négyszemközt".

A sajtóra – eddig legalább is – a polgári és a büntető szabályok vonatkoztak, nincs semmi indoka annak, hogy újabb hatóság közvetlen tartalmi kontrollt gyakoroljon a média felett. A tervezet szerint azonban ezt a jogkört megkapja egy teljes mértékben fideszes tagokból álló médiahatóság, mely bírságokat is kiszabhat az általuk megfogalmazott és a fideszes kétharmados többség által elfogadott törvény szerint.

Már amennyiben a tervezetet elfogadják, bár ebben ne legyen kétsége senkinek. Sőt, esetlegesen meg is szűntethetik a jogsértő médiumot, amennyiben úgy tartja kedvük. Mindezt kontroll, ellenvélemény nélkül teheti meg a 100 százalékban fideszes médiahatóság. 1848-ban Petőfi Sándor, 1988-ban – többek között – Orbán Viktor követelte a sajtó szabadságát. 2010-ben ismét ideje megszólalni nekünk, demokratáknak, mert az 1989-es forradalmárok egy részéből mára diktátor lett. A sajtószabadság a szólásszabadság egyik legfontosabb alapja. Ma ezt fenyegeti, veszélyezteti a Fidesz-KDNP kormány, zsarolva a médiumokat.
Ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Nem szeretnénk ismét titokban, szamizdat médiumokból megtudni az igazságot.

Török Zsolt szóvivő
Kiadó: MSZP

14:41: A Fidesz szerint az új médiatörvénnyel létrejöhet a közép-európai BBC. Az indítvány szerdai parlamenti általános vitájában MSZP vezérszónoka azt mondta: a javaslat alapján a sajtó nem őrkutya, hanem pincsi. A Fidesz és a Jobbik kifogásolta, hogy Lendvai Ildikó volt "pártállami cenzor" hozzászólt a médiavitában.

Fidesz: az eddigi médiaszabályozásban keveredett a köz- és a magánérdek
A fideszes Cser-Palkovics András azt mondta: az eddigi médiaszabályozásban komoly mértékben keveredett a köz- és a magánérdek, a rendszer nem volt hatékony, a közszolgálat gyakorlatilag működésképtelenné vált, a szabályozás pedig elavult volt. Ezért születtek meg a már elfogadott, médiával kapcsolatos törvények és most a médiatörvény-javaslat - tette hozzá, rámutatva, hogy a javaslat tárgyi hatálya eltér a hatályos jogszabályétól, hiszen kiterjed a hagyományos, a lekérhető, a kiegészítő médiaszolgáltatásokra és a műsorterjesztési szolgáltatásokra is.

Kiemelte: a javaslat rögzíti, hogy a médiatörvény hatálya nemcsak a Magyarországon letelepedett szolgáltatók termékeire terjed ki, hanem súlyos jogsértés esetén lehetővé teszi a külföldön letelepedett médiaszolgáltató Magyarországra irányuló műsorának felfüggesztését is.
A közszolgálatról szólva azt mondta: a közszolgálatnak valódi közösségi tartalmakat kell előállítania, "és ez sok tekintetben semmilyen módon nem merítheti ki a verseny kérdését a kereskedelmi médiával".

MSZP: a médiatörvény-javaslat alapján a sajtó nem őrkutya, hanem pincsi
Lendvai Ildikó (MSZP) felszólalásában úgy fogalmazott: ha valaki komolyan veszi a médiatörvény-javaslatot, akkor a sajtó és a média "őrkutya ugyan, de leginkább az öleb és a pincsi tulajdonságaival írható le". Az MSZP éppen azért nyújt be módosító indítványokat, hogy a tömegkommunikáció ne lehessen pincsi, szobakutya, öleb, a médiahatóság pedig ne növekedhessen valóságos pitbullá.

Kifejtette: a különböző médiatestületekben megszűnt a paritás elve, fontos tisztségviselőket kilenc évre "betonoztak be". E javaslat pedig egyrészt betetőzi a közszolgálati médiumok "kézből etetését" és szakmai önállóságának csorbítását, másrészt még az eredeti szándéknál is nagyobb hatalmat koncentrál a médiatanács és a médiahatóság kezébe - mondta.

A közmédiumok ingatlanvagyonával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy szerinte a médiatörvény-javaslat "ennél világosabban már nem is fogalmazhat arról", hogy ingatlaneladás készül. A képviselő azt is felvetette, hogy miért van szükség a közszolgálati hírszerkesztés központosítására.

Véleménye szerint "külön vesztese lehet a hatalomkoncentrációnak a helyi média".

A szocialista politikus felszólalására reagálva Nyitrai Zsolt államtitkár azt mondta: "diszkrét bája van annak, amikor a pártállam egykori cenzora médiakérdésekben szólal fel a parlamentben". Azt tanácsolta az MSZP-nek, hogy az ilyen típusú felszólalásokat bízza másra.

Fidesz: kiegyensúlyozottabb lehet a média
Lukács László (Fidesz) arról beszélt, hogy a törvényjavaslat átvezethet egy új, kiegyensúlyozottabb, rugalmasabb, korrektebb médiavilágba. A hiteles, tárgyszerű, Magyarország érdekét szolgáló tartalomszabályozás mindenki érdeke - vélekedett.

Frakciótársa, Kiss Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszolgálati médiának népszerűnek, fogyaszthatónak, sokakat elérőnek, sokakra hatónak kell lennie; a kereskedelmi médiumok káros hatásai ellensúlyozhatóak minőségi alternatíva felmutatásával.

A törvényjavaslat elsősorban a közszolgálat szerkezetéről szól - közölte.
Szerinte áttekintető lesz a közszolgálati médiumok tulajdonosi szerkezete, ésszerűen oszthatják meg a feladataikat; megszűnnek a felesleges párhuzamosságok, ez költséghatékonyságot eredményez.
Németh Zoltán (Fidesz) közölte, az új törvény négy területet szabályoz: a tartalmat, a piacot, a közszolgálati médiaszolgáltatást és a hatósági kérdéseket.

Utóbbi kapcsán kiemelte: a médiahatóság nem lesz önkényúr, de a közérdek védelmében képes lesz hatékonyan eljárni, eljárásai jogállami garanciák között zajlanak majd.

Felhívta a figyelmet, hogy a médiahatóság autonóm államigazgatási szervvé vált, nőtt a legitimációja, ellenőrizhetősége.

Jobbik: felháborító, hogy Lendvai Ildikó hozzászólt a médiatörvényhez
Novák Előd (Jobbik) felszólalásában azt mondta: felháborító, hogy Lendvai Ildikó egykori cenzorként felszólalt a médiatörvény vitájában. Ez tényleg provokáció - közölte és úgy fogalmazott: "Ildikó néni, ne itt nosztalgiázzon".

Elmondta, pártjának elfogadhatatlan, hogy a média egészében eltörlik a kiegyensúlyozott tájékoztatást.

Ertsey Katalin (LMP) ügyrendi felszólalásában méltatlannak és felháborítónak nevezte, hogy a parlamentben egy női képviselőt "lenéniznek", kérte a levezető elnököt, hogy ezt jelezze ő is.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke közölte: egyetértett a felszólalással, kérte, "ne nénizzenek a parlamentben", Novák Elődtől pedig azt kérte, a jövőben tartózkodjon az ilyen jellegű felszólalástól.

Fidesz: közép-európai BBC jön létre
Menczer Erzsébet (Fidesz), a javaslat egyik előterjesztője a vita végén közölte: olyan közmédiát szeretnének építeni, amelyre büszkék lehetünk; "közép-európai BBC-t" szeretnének építeni, a régió legfontosabb hírügynökségét.

Olyan közmédiumot - fűzte hozzá - amely etalon, referencia lehet a hazai és a nemzetközi sajtó szemében, amely önmagában pozitívan fémjelzi Magyarországot, amelyet ismernek és világszerte idézhetnek, amely tárgyilagos, de értéket közvetít, amely minőségi lesz és sokak által nézett műsorokat gyárt.

Közölte: jövő év szeptemberéig történik meg a teljes átalakulás és az azt követő január 1-jétől lépnének életbe az új keretek.
A levezető elnök lezárta az általános vitát.

13:32: Az LMP a sajtószabadságnak adott mélyütésként értékeli a médiatörvény tervezetét, amelynek elfogadásával Magyarország fapados a párt szerint demokráciává válhat.

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: sajtószabadság nélkül nincs demokrácia, márpedig a három fideszes képviselő által beterjesztett, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat oly mértékben fenyegeti az újságírókat, hogy az már a sajtó szabadságát veszélyezteti.

A politikus úgy vélekedett, a javaslat láthatóan eléri célját, mivel számos újságíró, bár felháborítónak tartja, nem mer tiltakozni ellene. Elismeréssel adózott ugyanakkor a Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom szerkesztősége előtt; a hetilapok ezen héten tiltakozásul üres címlappal jelennek meg.

"A kormánypártok kinyilvánították, hogy szeretnék visszahozni a cenzúrát, de ez nem fog menni" - mondta Karácsony Gergely, hozzáfűzve, hogy az online sajtót lehetetlen megrendszabályozni. Kitért arra is, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs megfelelő apparátusa, amely a hatósági vizsgálatokat az újságokra, online sajtótermékekre is kiterjeszthetné.

Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy az NMHH jövő évi költségvetésében több mint 150 millió forint bírsággal számol a kormány. Mint mondta, ha ezt mind újságokra szabnák ki, "felszámolható lenne a politikai lapok piaca".

Az LMP képviselője arról is beszélt: fideszes politikusokkal beszélve úgy tapasztalta, hogy a javaslat szerintük is "túl messzire ment". Abban lehet bízni, hogy - mint az egy hónappal ezelőtt elfogadott médiaalkotmány esetében - kormánypárti módosító indítványok hatására most is "felpuhul" az előterjesztői szándék - mondta.12:05: A Fidesz szerint az európai szabályozáshoz igazodik, és garantálja a sajtószabadságot a médiatörvény tervezete, amelyhez - mint jelezte - a párt képviselői több módosító indítványt terjesztenek be.

L. Simon László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat szerdai általános vitájában azt mondta: a szabályozás megfelelő arra, hogy a köz- és a magán tulajdonban lévő médiumok a jövőben kiegyensúlyozott, minden területre kiterjedő tájékoztatást biztosítsanak a magyar állampolgároknak.

A fideszes politikus durva csúsztatásnak nevezte a szocialista Mandur László állítását, amely szerint jobboldali médiumok munkatársai áramlanak a közmédiumokhoz. Ezzel szemben azt mondta: döntően a közmédiából az elmúlt nyolc évben eltávolított szakemberek térnek oda vissza. Kiemelte közülük Jónás Istvánt, a Magyar Rádió új vezérigazgatóját, aki a közrádióban végigjárta a ranglétra minden fokát, és csak néhány évet töltött a Lánchíd Rádió vezetőjeként.

L. Simon László azt is mondta: különös, hogy a szocialisták kormányon és ellenzékben is a Fidesztől féltik a demokráciát, noha kormányzásuk idején ugyanúgy többségük volt a közmédiumok kuratóriumaiban, és ott rendre érvényesült az akaratuk.

A közmédiumok hírszerkesztőségeinek összevonásáról szólva kifejtette: ez gyártási kérdés, nem csorbítja a sajtószabadságot, nem fenyegeti a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Hozzátette: hasonló modell működik a BBC-nél.

A törvényjavaslatot ismertetve kiemelte: az biztosítja a magyar és az európai kultúra védelmét.

Beszélt arról is, hogy az indítvány meghatározza a jelentős befolyásoló erővel rendelkező audiovizuális médiaszolgáltatók körét, és többletterhet rak rájuk a hírműsorok és az eredeti nyelven sugárzott filmek terén. Kitért továbbá arra, hogy a javaslat éppen a tájékoztatás sokszínűsége érdekében igyekszik megelőzni a túlzott médiapiaci koncentrációt.

L. Simon László a javaslat érdemeként említette a Közszolgálati Testület révén megerősödő civil kontrollt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szankcionálási jogáról szólva elmondta: a törvény egyértelművé teszi, hogy a hatóság minden döntését felülvizsgálhatják a bíróságok. A hatóság elnökének rendeletalkotási jogáról kifejtette: az állandóan változó médiaviszonyok között ez feltétlenül szükséges, hiszen számos esetben nincs kellő jogalkotói iránymutatás, a médiatörvényt pedig nem lehet folyamatosan módosítani.

L. Simon László elmondta, hogy a fideszes Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet és Rogán Antal által beterjesztett javaslathoz fideszes képviselők várhatóan több módosító indítványt adnak be. Példaként hozta, hogy a rádiókban minden műsorsávban kötelezően 25 százalék fölé növelnék a magyar zenék arányát, és azt mondta, a tényfeltáró újságírás érdekében is van még kisebb csiszolnivaló a törvényjavaslaton.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a módosító indítványok benyújtatási határidejét meghosszabbították, így arra péntek délutánig van lehetőség.11:21: Az MSZP szerint ha a Ház elfogadja a médiatörvény tervezetét, minden hazai médium pártfelügyelet alá kerül. A szocialisták úgy ítélik meg, az előterjesztés sérti az alkotmány, a demokrácia és a sajtószabadság normáit.

Mandur László, a szocialisták vezérszónoka a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat általános vitájában szerdán a parlamentben elmondta: az indítvány elfogadásával lezárulhat az a médiaszabályozási folyamat, amelynek korábbi szakaszában a miniszterelnök Szalai Annamáriát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére, az Országgyűlés kizárólag fideszes tagokat delegált a médiatanácsba, a kormánypártok többségbe kerültek a Közszolgálati Közalapítványba, a közmédiumok élére pedig pályáztatás nélkül választották meg "a Fidesz médiavilágának vezetőit".

A képviselő hozzátette: az egy hónappal ezelőtt elfogadott médiaalkotmány elvi alapot adott a sajtó megregulázására, míg a médiatörvény értelmében "a Fidesz pártfelügyelete" kiterjed majd a televíziókra, rádiókra, a nyomtatott sajtóra és az internetes lapokra is.

"All in" - mondta Mandur László, aki szerint a példátlan hatalmi koncentráció kilenc évre a "szuperhatóság", vagyis végsősoron a Fidesz kezébe helyezi a média felügyeletét. A politikus kijelentette: mivel a javaslat szinte korlátlan értelmezési és szankcionálási jogot ad a hatóságnak és elnökének, "a miniszterelnök emberének", a jövőben könnyen "bedarálható" lesz bármely médium.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat nem definiálja a súlyos jogsértés fogalmát, és noha az NMHH által kiszabott büntetések miatt a médiumok bírósághoz fordulhatnak, az eljárás évekig tarthat, így meglehet, hogy a fizetésre kötelezett médiumok képtelenek lesznek talpon maradni.

A médiahatóság elnökének hatásköréről szólva kiemelte: a rendeletalkotási jogáról szóló passzus alkotmányellenes.

Mandur László szólt a közmédia finanszírozásáról is. Azt mondta: a közmédiumokat lényegében megfosztották vagyonuktól, azután pedig, hogy gazdálkodásukról a Közszolgálati Költségvetési Tanács dönt, a vezérigazgatók legfeljebb programigazgatónak tekinthetők.

Kifogásolta a közmédiumok hírszerkesztőségeinek összevonását is.

"Egy a tábor, egy a hír" - reagált Mandur László arra, hogy a javaslat a Magyar Távirati Irodához telepítené a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását. Hozzátette: így elég lesz az MTI-t felügyelni.

Az MSZP nem támogatja a törvényjavaslatot, amely a szocialisták szerint a fenyegetettség, a totális függőség állapotába juttatja a média világát - összegzett Mandur László, és azt mondta: bíznak benne, hogy alkalmuk lesz visszaállítani a sajtó szabadságát.10:36: A KDNP alapvetően megfelelő kiindulópontnak tartja a törvényjavaslatot, és módosító indítványokkal támogathatónak tartja - mondta Pálffy István, a KDNP vezérszónoka a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén szerdán a parlamentben.

A kormánypárti politikus kijelentette: a törvényjavaslat nem csapás, hanem áldás.

Mint mondta, pártja megkereste a javaslatban azokat az értékeket, amiket képvisel, úgymint a család, a gyermekek védelmét, a szolidaritást, valamint a társadalmi igazságosságot.

Úgy fogalmazott: a törvényjavaslat alapvetően megfelelő, jó kiindulásnak tekinthető. Hozzátette, valószínűleg több módosító javaslattal is élni fog a KDNP.

Pártja üdvözlendőnek tartja, hogy a korábbinál határozottabban valósul meg a magyar és az európai kultúra védelme, mivel az EU irányelve alapján a médiaszolgáltatás műsoridejének több mint felében európai tartalmat kell közzétenni.

Pálffy István azonban hozzátette, a KDNP kevésnek tartja a javaslatban szereplő műsorkvótákat.

Szerinte semmi nem indokolja, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatások és a rádiós médiaszolgáltatások terén vallási, vagy egyházi műsorok ne volnának támogathatók.

A politikus közölte: nem tartja lényegesnek a központi hírszolgáltatás ügyét, de elismeri, hogy nagy vitát kavar.

Véleménye szerint valóban nagy baj lenne, ha minden közszolgálati csatornán ugyanazok a hírek és ugyanazok a szövegek mennének.

Közölte: minden egyes közszolgálati audiovizuális műsorszolgáltatásnak meg kell fogalmaznia, hogy mi az ő küldetése, és ezt a missziót olyan módon kell megjelenítenie a hírszolgáltatás területén, mely ezeket a különbségeket felrajzolja. Ehhez valóban egy adatbázisból emel majd át képet, hangot, de a kiválasztás szabadsága, a hangsúlyok kitételének joga a szerkesztőségek birtokában marad - tette hozzá.

A rendszer úgy működik, hogy ki-ki kiemeli a hangsúlyait, az küld egy-egy eseményre eszközt, riportert, kamerát, tudósítót, akinek az a profiljába vág, ezután beteszi az anyagot egy közös hírgyárba, ahonnan a többiek is tudnak válogatni - fejtette ki.

Közölte: a közszolgálati feladatok meghatározása során figyelemmel kell lenni arra, hogy új kulturális termékek létrehozása is a közszolgálat feladata legyen.10:13: A XXI. század egyik legfontosabb iparágának szabályozását kell elvégeznie az Országgyűlésnek - mondta Menczer Erzsébet fideszes képviselő a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat expozéjában szerdán a parlamentben.

Kiemelte: új médiatörvényre van szükség, az 1996-os törvénytől végre búcsút kell venni.

A törvényjavaslat előkészítése során a legfontosabb szempont volt, hogy az védje meg a közösség érdekeit - mondta az indítvány egyik előterjesztőjeként a kormánypárti politikus.

Menczer Erzsébet úgy fogalmazott, a média szabályozása a szabad országokban a sajtó működésével kapcsolatban vallott közös, morális alapokra épül.

Véleménye szerint a média szabályozása egyszerre kell, hogy szolgálja gyakorlójának érdekeit, kell, hogy biztosítsa annak szabadságát, és kell, hogy óvja a köz érdekeit. A szabályozás világossá kell, hogy tegye: az egyén kiművelése elengedhetetlen, hiszen szavai szerint anélkül a demokrácia sem működtethető.

A fidesz képviselője szerint a mai médiajog arra is szolgál, hogy a legszükségesebb mértékűre szűkítse az állam paternalista szerepvállalását. Mint mondta, a modern médiajog elsőszámú kérdése az, hogy miként lesz képes megteremteni a szükséges egyensúlyt a közérdek és az azzal lehetségesen szembenálló magánérdekek között.

Közölte: a Ház előtt fekvő javaslat a médiaalkotmánnyal együtt teszi ki a médiaszabályozás egészét. Míg a médiaalkotmány az alapvető, a tartalmakat érintő normák gyűjteménye, amely valamennyi médiumot kötelez, addig a részletes szabályokat a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatban fogalmazták meg.

Menczer Erzsébet a javaslatból kiemelte: lényeges a gyermekvédelmi szabályok megőrzése, egy új korhatár-kategória - a 6 év alatt nem ajánlott - bevezetése. A javaslat a gyermekvédelmi szabályokat ésszerű módon és mértékben terjeszti ki a lekérhető médiaszolgáltatásokra is - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslatban megfogalmazottak szerint a korábbinál határozottabban valósul meg a magyar és az európai kultúra védelme. Kijelentette: az EU irányelve alapján a médiaszolgáltatás műsoridejének több mint felében európai tartalmat kell közzétenni, és ehhez járul az egyharmados műsorkvóta is. Új elemként említette meg a magyar zenei kvótát, mely alapján a rádióknak minimum 25 százalékban magyar zenét kell játszaniuk.

Megemlítette, hogy a reklámszabályokat is észszerűsíti a törvényjavaslat. Beszélt arról, hogy a javaslatban meghatározták a "jelentős befolyásoló erejű" médiaszolgáltatók többletterheit is, úgymint a hírműsorok kötelező közzétételét, a hallási fogyatékkal élők igényeinek kiszolgálását, valamint az eredeti nyelven bemutatott filmek közzétételét.

A kormánypárti politikus közölte: minden jósszándékú és szakmailag indokolt javaslatot támogatni fognak.

Nyitrai Zsolt államtitkár a kormány nevében azt hangsúlyozta: a régi, toldozott-foldozott, idejétmúlt médiatörvény megérett a változásra. Véleménye szerint a köz érdeke a hiteles, korrekt, sokszínű, tárgyilagos tájékoztatás, az olcsóbb, hatékonyabb, átláthatóbb, működőképesebb közmédia.

Kiemelte: nem lesz párhuzamos tartalomgyártás, nem lesznek hatalmas, álcivilekkel teletömött kuratóriumok, és nem lesznek lobbicsoportok a közmédiumoknál.

Kijelentette azt is, a javaslat az európai uniós irányelvek figyelembevételével készült el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a polgári kormány volt az, mely jogszabályi garanciákat nyújtott az oknyomozó és tényfeltáró újságíróknak.


Korábban:

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatot a fideszes Cser-Palkovics András, Rogán Antal és Menczer Erzsébet terjesztette be; általános vitájára a tervezett napirend szerint négy óra húsz perc áll a képviselők rendelkezésére.

Az indítvány számos egyéb rendelkezése mellett az MTI-hez telepítené a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását, valamint rögzíti a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elveit. Szól arról is, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ellenőrizheti a médiaalkotmányban meghatározott rendelkezések érvényesülését.

A parlament ezután lefolytatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a médiatanács jövő évi költségvetésének általános vitáját is.

Ezt követően a Ház sort kerít a tavalyi és az idei költségvetésről szóló törvények módosításának együttes általános vitájára. Mindkét javaslatot a számvevőszéki és költségvetési bizottság nyújtotta be. Az idei büdzsét módosító indítvány a távközlési ágazatot terhelő különadóból származó mintegy 61 milliárd forintos többletbevétellel emelné meg a költségvetés általános tartalékát.

Ugyancsak lefolytatja az Országgyűlés az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításának általános vitáját. A kormány által kezdeményezett változtatások alapján a jövőben távoktatás útján is el lehetne sajátítani a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismereteket; az előterjesztés szól továbbá a pályaudvarok, megállók, vonatok és buszok bekamerázhatóságáról is.

A képviselők várhatóan a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások részletes vitájával zárják a szerdai ülésnapot. A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításáról szóló javaslat hétfői általános vitájáról az MSZP képviselői kivonultak.

Olvasóink írták

 • 16. gjozsi88 2010. december 03. 16:58
  „háté!
  Te igazi barlanglakó vagy, aki a városba bekeveredve megijed a villamostól....!”
 • 15. háté 2010. december 02. 23:10
  „13. hozzászólás load 2010.12.01. 23:10
  12. háté
  Az igazság az, hogy te ezeket a lapokat nem veszed, nem olvasod és nem érted.

  Igazad van, nem veszem ezeket, --de elég látnom a címlapot és a hányás kerülget, pedig nem vagyok finnyás.
  Gondolt el ha elolvasnám, össze rókáznák mindent, mit szólnának az emberek?
  Nincs igazad, mert nem nézem a tv-t, főleg nem az atv-t, --a csatornátokat, mert az a patkány-génfertőzött-élőlényeknek készül.
  Fityesz, folytatja amit elődeitől tanult, és aljasabb módon, de eljön az igazság ideje és mindenki felelni fog a mocskos tetteiért.”
 • 14. Robusto 2010. december 02. 08:04
  „A zemberek akaratából végre megint lesz állami cenzúra! Éljen soká Pártunk és Kormányunk! Még legalább száz esztendeig álljon nemzetünk élén a Kedves Vezető!
  (Az ilyen jellegű szövegeket ugye még le szabad írni? Vagy már csak ilyent lehet?)”
 • 13. load 2010. december 01. 23:10
  „12. háté
  Az igazság az, hogy te ezeket a lapokat nem veszed, nem olvasod és nem érted.
  Ha olvasnád, értenéd, sokkal okosab lehetnél.
  Nem vagy az.
  Mert nem olvasod, még azt sem tudod, hogy valóban komcsi-libsik-e.
  Ezért, csak gondolod.
  Annak alapján, amit a párttelevíziók a mucsaiaknak szánt propaganda konzerv formájában a fejedbe töltöttek.
  Ne háborogj!
  A Fidesz a Jobbik programját hajtja végre.
  Csak a miniszterelnököt nem Vonának hívják.
  http://jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf”
 • 12. háté 2010. december 01. 22:38
  „Lehet üres címlapokkal jelenik meg pár komcsi-libsi újság!
  Erre mondják, hát még is van Isten!---nem hazugságok lesznek a címlapon?
  -kényszerből, de eljött az igazság pillanata ezeknél a külön-faj szennylapoknál.”
 • 11. háté 2010. december 01. 21:24
  „Azt mondják a kúrvából lesz a legjobb madame!---hát a fityesz meglépte.
  Ez a szalai-volt a pornóújság főszerkesztője,--vajon mennyivel járult hozzá a szennylap a narancsos kasszához?
  --liberális pártból lett egy ortodox-liberális banda!--bízom benne a nép eltakarítja ezeket a megtébolyodott narancsos förmedéket!”
 • 10. janika 2010. december 01. 19:45
  „moderálva”
 • 9. meir 2010. december 01. 18:08
  „A Kormanypartok visszahoznak a cenzurat!!
  Bravoooo!
  az 1848-49es forradalom 13 vertanuja-(akik a sajtoszabadsag miatt is harcoltak)- forgolodnak kinjukban a sirjaikban!!
  szep pofont ad a kormany az emlekuknek!!
  Marcius 15-en tessek jol elbujni majd!!”
 • 8. annobon 2010. december 01. 18:00
  „Lesz még itt pár mélyütés másnak is! Főleg a Zembereknek!”
 • 7. Lobbo71 2010. december 01. 17:42
  „tricse: minek nézed?”
 • 6. gjozsi88 2010. december 01. 13:59
  „fióka!
  Gondolom azt nem tudod megmondani, hogy mi volt a baj a korábbi sajtó szabadsággal, amikor még a Hír Tv, echo és egyébb jobboldali média sorozatban elveszitett sajtó perek ellenére is életképes volt ....helyreigazitási kötelezettségek százai mentén!
  Mi volt a baj a korábbi sajtó szabadsággal...?”
 • 5. fióka 2010. december 01. 13:34
  „"Fidesz: garantálja a sajtószabadságot a javaslat"a fidesz inkább ne garantáljon semmit ,de az mszp-sem visszanézve az elmúlt éveket tökéletessen tükrözi amunkájukat.”
 • 4. gjozsi88 2010. december 01. 13:09
  „Patriot!
  Mert tartalmi mondanivalója csak nekik van....! Ezt össze lehet foglalni néhány soros cikkben....a hablattyot rohadt nehéz!”
 • 3. Patriot 2010. december 01. 11:49
  „Tetves mszp-t kellene ügyészségi ellenőrzés alá vonni!
  Egyáltalán nem értem miért a leghiteltelenebb ellenzéki párt szófosásával van tele a Kisalföld? Jobbik és az LMP véleményét alig-alig lehet olvasni.”
 • 2. tricse 2010. december 01. 09:41
  „Tiltsa már meg valaki a kereskedelmi csatornáknak a képernyő sarkaiba való műsorreklámozgatást és információ-közlést! Valamint a sok műsorelőzetest filmek közben és a rövid reklámokon kívüli ismeretterjesztgetést! Rohadtul utálom amikor egy 40 perces film közben kétszer végig kell néznem hol a Barabás Évit hol a Détár Enikőt,hol a menetrendes pasit és naponta hússzor ugyanazokat az ajánlókat! Ezért nem fizet senki,nehogymár bevételkiesés lenne,ha megszűnne!”
 • 1. annobon 2010. december 01. 09:35
  „Minek ezt a "kormánypárti képviselők által benyújtott médiatörvény-tervezet" megtárgyalni? Terjesszék elő szavazásra, aztán annyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: adja vissza a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagok választási szabadságát

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy adja vissza a magán-nyugdíjpénztári tagok döntési… Tovább olvasom