Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Unokáik is látni fogják

Gyerekkorukban még a televízióról is csak álmodhattak, ma pedig az interneten barangolnak. Akár hetvenévesen sem késő tanulni. A győri Jedlik-középiskolában "Nagyinet" néven már a nyolcadik  számítógépes tanfolyam indult nyugdíjasoknak.

Lelkes jedlikes diákok

A hetvennégy éves Stoller István nemcsak büszkeségből tanul, hobbijához is hasznát veszi.
A Pannon Nyugdíjas Szövetség ötletét karolta fel a Jedlik-iskola. A nyugdíjasokat a diákok egy lelkes, önkéntes csoportja kalauzolja az elektronika csodavilágában. Talán csak egy kicsit nehezebb az idősebbekkel foglalkozni, mint a fiatalabbakkal, mondja az egyik csoportvezető, a 10. évfolyamos Horváth Dávid. Legfeljebb többször el kell mutatni, mi, hogyan működik...
Természetesen a követelmények sem túl magasak: a „hallgatók" alapismereteket kapnak a számítógép működéséről, áttekintést az operációs rendszerekről, belekóstolnak a szövegszerkesztésbe, megtanulják kezelni az e-mailt és az internetes keresést. Az oktató diákok rövid segédanyagokat készítettek otthoni olvasmánynak vagy „puskának", a gyakorlati tudnivalókat kivetítőn mutatják be és hárman-négyen mindig ott vannak a gépeknél gyakorló tizennyolc résztvevő háta mögött.

Ha egyszer nincs írógép...

A csoport szóvivője, Merkli Józsefné nyugdíjas pedagógus készségesen válaszol kérdéseinkre, ám fél szeme a számítógépen, látszik, minden percet szeretne kihasználni. Így vannak a többiek is. A tanfolyam nyolc foglalkozásból áll, hetente egy napon két óra. Aki teheti, kipótolja, például volt iskolájában számítógépes kollégája segítségét veszi igénybe.
Mire kell a tanulás? A klubvezetőnek elég sok az írnivalója, írógép már mutatóban sem igen akad és kínos mindig megkérni valakit, írjon már be néhány levelet, meghívót a számítógépbe. Mások az unokák miatt járnak a Nagyinetre: kíváncsiságból is, hiúságból is.

„ Ezt te úgyse tudod!"

A csoport legidősebb tagja a kunszigeti Stoller István, hetvennégy éves. Nézegette otthon, ahogy a gyerekek bűvölik a számítógépet, egyszer csak a legkisebb, 5 éves unokája azt találta mondani: papa, ezt te úgyse tudod megtanulni!
Nem-e? A baj most már inkább az, csak akkor fér az otthoni számítógéphez, amikor a gyerekek iskolában vannak. Egyébként meg nemcsak a nagyapai hiúság vitte rá a tanulásra. Az egykori kereskedelmi dolgozó ma amatőr néprajzgyűjtő, az anyagok feldolgozásában, rendezésében igen hasznos a számítógép. Egyet sajnál csak: az angol nyelvet kellett volna korábban jobban megtanulni, most könnyebb lenne a munka...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Yahoo új keresőmotort kapott

A Yahoo hétfőn elindította új keresőmotorját, mellyel elsődleges célja a piac… Tovább olvasom