Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ünneprontás – gyomorrontás

A húsvéti ünnep vendégjárással és vendégvárással jár együtt. Ezt tetőzi be a húsvéti locsolkodás és az ezzel együtt járó kínálás.
Tanácsok a húsvéti előkészületekhez

A húsvéti ünnep vendégjárással és vendégvárással jár együtt. Ezt tetőzi be a húsvéti locsolkodás és az ezzel együtt járó kínálás. Mint tudjuk, az élelmiszerek, ételek nem megfelelő elkészítés esetén ételmérgezéseket, ételfertőzéseket okozhatnak. Különösen nő a veszély, ha az átlagosnál nagyobb mennyiségű és többféle ételt készítünk egyidejűleg.

A tojás mint fertőző forrás

A húsvéttal szorosan összefügg a tojás, amely az élet jelképe. Amíg a baromfitenyésztés természetes módon zajlott, a tyúktojás teljesen veszélytelen volt, akár nyers, akár bármilyen más formában. Az iparszerű baromfitartás következménye, hogy a nyers tojás többféle bélfertőzést okozó baktériumot tartalmazhat. Ránézésre ez nem állapítható meg, és nem függ a tojás frissességétől. Természetes, hogy a friss tojás kevesebb kórokozót tartalmaz, de a teljes mentesség nem garantálható. Mit tegyünk, hogy a kellemetlenséget vagy a súlyosabb megbetegedést elkerüljük?

Kifújt tojások készítése

A tojás kifújásánál ügyeljünk arra, hogy a nyers tojás ne jusson a szánkba, a kifújt tojást gyűjtsük egy edénybe, amit hűtőbe téve később süteményekhez felhasználhatunk. Minden eszközt, edényt, amit a tojás kifújásához használtunk, gondosan mossunk el, lehetőleg fertőtlenítőszert tartalmazó mosogatószerrel. Ennek hiányában erőteljesebb mosogatást végezzünk.

Festett teljes tojás készítése

Friss tojást használjunk, amit főzés előtt meg kell mosni, majd minimum 10 percig kell főzni. A 10 percet a víz forrásától kell számítani. Ennyi idő alatt a tojásban lévő kórokozók elpusztulnak. A frissesség az alacsonyabb csíraszámot jelenti, és egyéb kellemetlenségek elkerülését szolgálja.
Az ismertetett eljárások nagyrészt megelőzik, hogy a locsolókat betegen fogadjuk, vagy ajándék tojással nekik betegséget okozzunk.

Sütés-főzés-tárolás

Vannak azonban egyéb veszélyek is. Vendégekre számítva a háziasszony előre főz, süt, sokkal többet, mint egyébként szokott. Itt a legfontosabb szabály, hogy a nyersanyag és a készétel ne kerüljön egy helyre, egy edénybe, egy tányérba. A nyersanyag (zöldség, tojás, nyers hús) tartalmazhat kórokozókat, amelyeket a hőkezelés elpusztít. Ezért a készétel általában ártalmatlan, de ha az eszközökről, edényekről visszafertőződik, akkor újra káros lehet.

Az elkészített ételek megfelelő tárolásáról is gondoskodni kell. Hűtést igénylő ételekből annyit készítsünk, amennyit biztonságosan tudunk tárolni. A szárazsütemények szobahőmérsékleten is tarthatók, ezért ezeket részesítsük előnyben.

A rántott hús veszélyei

Külön ki kell térni a rántott húsra, amit délelőtt készítünk, de délután vagy másnap szolgálunk fel. Mint már említettem, a sertéshús, de különösen a baromfihús, kórokozókat tartalmazhat. Ha túl forró a sütőzsír, akkor a külső rész már megég, míg a csontközeli részek nem kapnak elég hőt. Ott a kórokozók élve maradnak. Az így sütött húsban, ha azt több óra múlva szolgáljuk fel, a baktériumok ismét felszaporodnak. Ezért célszerű alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb ideig sütni a kirántott húst.

Dr. Pék József városi tiszti főorvos ÁNTSZ győri intézete

Festéshez friss tojást használjunk, főzés előtt mossuk meg, majd minimum 10 percig főzzük, hogy a kórokozók elpusztuljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják ellenőrizni a jogviszonyt a háziorvosok

A háziorvosok többsége nem tudja ellenőrizni, hogy a betegnek érvényes-e a biztosítása, holott… Tovább olvasom