Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ünneprontás – gyomorrontás

Az ételek nem megfelelő elkészítés esetén ételmérgezéseket, ételfertőzéseket okozhatnak.

A húsvéti ünnepeket világnézetre való tekintet nélkül mindenki megtartja. Lévén kétnapos ünnep, ezért vendégjárással és vendégvárással jár együtt. Ezt tetőzi be a húsvéti locsolkodás és az ezzel együtt járó kínálás. Mint tudjuk, az élelmiszerek, ételek nem megfelelő elkészítés esetén ételmérgezéseket, ételfertőzéseket okozhatnak. Különösen nő a veszély, ha az átlagosnál nagyobb mennyiségű és többféle ételt készítünk egyidejűleg.

A húsvéttal szorosan összefügg a tojás, amely az élet jelképe. Amíg a baromfitenyésztés természetes módon zajlott, a tyúktojás teljesen veszélytelen volt, akár nyers, akár bármilyen más formában. Az iparszerű baromfitartás következménye, hogy a nyers tojás többféle bélfertőzést okozó baktériumot tartalmazhat. Ránézésre ez nem állapítható meg, és nem függ a tojás frissességétől. Természetes, hogy a friss tojás kevesebb kórokozót tartalmaz, de a teljes mentesség nem garantálható.

Mit tegyünk, hogy a kellemetlenséget vagy a súlyosabb megbetegedést elkerüljük? Vegyük először a húsvéti tojással kapcsolatos eseteket.

Kifújt tojások készítése

A tojás kifújásánál ügyeljünk arra, hogy a nyers tojás ne jusson a szánkba, a kifújt tojást gyűjtsük egy edénybe, amit hűtőbe téve később süteményekhez felhasználhatunk. Minden eszközt, edényt, amit a tojás kifújásához használtunk, gondosan mossunk el, lehetőleg fertőtlenítőszert tartalmazó mosogatószerrel. Ennek hiányában erőteljesebb mosogatást végezzünk.

Festett teljes tojás készítése

Friss tojást használjunk, amit főzés előtt meg kell mosni, majd minimum 10 percig kell főzni. A 10 percet a víz forrásától kell számítani. Ennyi idő alatt a tojásban lévő kórokozók elpusztulnak. A frissesség az alacsonyabb csíraszámot jelenti, és egyéb kellemetlenségek elkerülését szolgálja.
Az ismertetett eljárások nagyrészt megelőzik, hogy a locsolókat betegen fogadjuk vagy ajándék tojással nekik betegséget okozzunk.

Sütés-főzés-tárolás

Vannak azonban egyéb veszélyek is. Vendégekre számítva a háziasszony előre főz, süt, sokkal többet, mint egyébként szokott. Itt a legfontosabb szabály, hogy a nyersanyag és a kész étel ne kerüljön egy helyre, egy edénybe, egy tányérba. A nyersanyag (zöldség, tojás, nyers hús) tartalmazhat kórokozókat, amelyeket a hőkezelés elpusztít. Ezért a kész étel általában ártalmatlan, de ha az eszközökről, edényekről visszafertőződik, akkor újra káros lehet. Az elkészített ételek megfelelő tárolásáról is gondoskodni kell. Hűtést igénylő ételekből annyit készítsünk, amennyit biztonságosan tudunk tárolni. A szárazsütemények szobahőmérsékleten is tarthatók, ezért ezeket részesítsük előnyben.

A rántott hús veszélyei

Külön ki kell térni a kirántott húsra, amit délelőtt készítünk, de délután vagy másnap szolgálunk fel. Mint már említettem, a sertéshús, de különösen a baromfihús, kórokozókat tartalmazhat. Ha túl forró a sütőzsír, akkor a külső rész már megég, míg a csontközeli részek nem kapnak elég hőt. Ott a kórokozók élve maradnak. Az így sütött húsban, ha azt több óra múlva szolgáljuk fel, a baktériumok ismét felszaporodnak. Ezért célszerű alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb ideig sütni a kirántott húst.

Mértékletesen, egészségesen

Ha mindent megfelelően készítettünk el, akkor már csak a mértékletességünktől függ egészségi állapotunk. Aki tudja, hogy a zsíros, nehéz ételek megterhelik szervezetét, az tartózkodjon tőlük.
Az ünnephez azonban nemcsak az evés, hanem az ivás is hozzátartozik. Az abszolút alkoholtilalom helyett én a megfelelő mennyiséget hangsúlyozom. Ebéd után 1–2 dl bor vagy ennek megfelelő sör felnőttnek nem árt meg. (Kivétel a gyógyszer-összeférhetetlenség.) A különféle szeszes italok keverése a gyomor-bél rendszer működésére ártalmas, és a mennyiség sem kontrollálható. A rossz közérzeten kívül a balesetveszély sem elhanyagolható.

Dr. Pék József városi tiszti főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fideszes jelöltek szereztek mandátumot

Megyénk hét választási körzetéből háromban már biztos nincs szükség második fordulóra. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül dr. Medgyasszai László, dr. Áder János és Ivanics Ferenc első körben megszerezte parlamenti mandátumát. A választókörzetek, listák részletes eredményeit összeállításunkból megismerheti. >>> Tovább olvasom