Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Ünnepnapok: nem mindegy, adott ételhez milyen italt kínálunk

Milyen ételekhez milyen italokat kínáljon a gondos háziasszony? Az év egyik legsikeresebb pincészete ad gasztronómiai útmutatót.
Az aperitif ez esetben ne égetett szesz legyen, hanem száraz vagy félszáraz pezsgő, illetve száraz vagy félszáraz vermut és nem túl édes koktél.
A borkrémleveshez félédes fehérbort, például szürkebarátot ajánlanak, lehetőleg olyat, amilyet a leveshez használtak. A pulykaaprólék-leves száraz, félszáraz lágy fehérbort kíván, mint például egy balatoni olaszrizling. A halászléhez könnyű száraz vörösbor illik.
A rántott pontyhoz kiváló az illatos száraz fehérbor, mint az Irsai Olivér és a balatoni királyleányka. A fogas roston mellé nagyon kellemes egy badacsonyi kéknyelű, netán egy szép savú száraz vagy félszáraz rozé.
A sajtmártásos pulykamellhez élénkebb savtartalmú fehérbort ajánlanak, mondjuk egy rajnai rizlinget. A klasszikus gesztenyével töltött pulykamellhez friss, üde rozébor is nagyszerű.
A székely- és a töltött káposztához tüzesebb, testesebb fehérbor jó. A félzsíros sajtokhoz a lágy száraz fehérborok (mint például az olaszrizling és a leányka), a nehéz aromás sajtokhoz azonban érett, telt, testes vörösborok (merlot, cabernet, pinot noir) valók.
A desszertekhez – mákos-diós bejgli – és a gyümölcsökhöz az édes, lágy fehérborok, édes pezsgők, muskotályos, félédes fehérborok valók. (MTI-Panoráma)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom