Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Ünnepi torta

Újabban nemcsak diós és mákos bejglit küldenek – szépen feldíszítve – egymásnak karácsonyra az ismerősök és a céges partnerek, hanem tortát is. A legújabb Gundel-torta receptje titok, de a főcukrász, Juhos József kivételt tett, és elmondta, hogy az új, trüffel-marcipános ízesítésű fadobozos édesség máris népszerű, sokan küldik külföldre is.
A bejglit is kiválthatja szentestén a piskóta alapú sütemény, amelynek tésztájához 5 darab tojás, 10 deka kristálycukor, 4 deka liszt, 5 deka dió, 2 deka mandula és 5 dekagramm olvasztott csokoládé szükséges. A tojássárgáját 2,5 deka kristálycukorral habosra kell keverni. A maradék 7,5 dekagramm kristálycukrot a tojásfehérjével verik fel. A tojássárgás masszához hozzáadják az olvasztott csokoládét. A fehérjés masszához adják a csokoládés-tojássárgás részt, a végén pedig a lisztet, a diót és a mandulát. Ezután tortaformába töltik, és 190 fokon sütik meg.

Közben elkészülhet a krém. Ehhez felforralnak 4 deciliter tejszínt és megolvasztanak 40 deka, minimum 50 százalékos csokoládét. Ha a tejszín forr, belekeverik a megolvasztott csokit. Pár pillanatig főzik, majd kihűtik. A torta megkenése előtt a krém masszáját felhabosítják.

A kisült piskótát három szeletbe vágják, az alsó két szelet közé öt dekányi marcipánmasszát kennek, majd a csokoládés, úgynevezett trüffel stílusú krémmel folytatják a rétegezést. A tetejét csokoládékrémmel kenik meg, és készen kapható csokipasztillákkal díszítik, de úgyis izgalmas, ha olvasztott fehér csokoládéval márványozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér a Vasas edzője

labdarúgás

A Vasas vezetősége megállapodott Pintér Attilával, így a jövőben ő lesz… Tovább olvasom