Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Ünnepi programok a megyében Augusztus 18. Augusztus 19. Augusztus 20.

Győr

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Szent István-napi megemlékezését és koszorúzási ünnepségét Győrött a Szent István-szobornál tartja ma 11 órakor. Megemlékezést tart dr. Kun András alpolgármester, az ünnepségen közreműködik Horváth Ildikó Radnóti-díjas versmondó.


Fertőd

Ünnepi közgyűlés. A holnapi megyei közgyűlés Fülöp Géza fertődi polgármester köszöntőjével kezdődik reggel 10-kor az Esterházy-kastélyban (Joseph Haydn u. 2.). Az ünnepi megemlékezést dr. Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele tartja, majd a megyei díjakat és kitüntető címeket dr. Szakács Imre közgyűlési elnök adja át, többek közt a Kisalföld újságírójának, Harcsás Juditnak.

Győrszentiván

A Szentivániak Szentivánért Alapítvány és a Kossuth Lajos Művelődési Ház augusztus 20-a alkalmából szervezett összejövetelén holnap délután 4 órakor a Kincsesház udvarán (Psi u. 22.) a József Attila Kórus énekel, majd Szentimrei Jenő Szent István koronája című versét Sipos Réka adja elő. Az ünnepi köszöntőt Stecina István, a Kossuth Lajos Művelődési Ház igazgatója mondja el, a Szentivániak Szentivánért Alapítvány pályázatait dr. Unti Mária kuratóriumi elnök értékeli. Átadják a felújított tűzoltókocsit, majd jó hangulatú együttlétet terveznek, lángossütéssel és gulyásfőzéssel. Rossz idő esetén a rendezvény helyszíne a Kossuth Lajos Művelődési Ház.

Darnózseli

Ünnepi műsor. A sportcsarnokban holnap este 7 órakor Farkas Zoltán polgármester mond köszöntőt, az új kenyeret dr. Galla Gábor esperesplébános áldja meg. Az ünnepi műsorban fellép az Pszirózsa Nyugdíjasklub énekkara, a Szigetköz táncegyüttes, a Bokor lányok és Fazekas Marci.

Győr

A győri püspökség és a „NE-felejcs” Polgári Egyesület vasárnap koszorúzással egybekötött Szent István-napi megemlékezést tart a bazilika előtt, a Boldogasszony-kőnél. A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét dr. Bóna László püspöki helynök mutatja be, itt áldják meg az új kenyeret is. Az államalapítóról 11 órától külön műsorban is megemlékeznek. Fehérné Markó Kamilla, a „NE-felejcs” Polgári Egyesület elnöke köszöntője után Borkai Zsolt olimpiai bajnok, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje mond beszédet, fellép Ferencz Éva Magyar Örökség-díjas énekművész, közreműködik Fehér Imre versmondó, valamint a Palestrina kórus Katona Tibor vezetésével, tárogatón játszik dr. Szabó János.

Győri Búcsú

A 13. Győri Búcsú Marcalvárosban, a PÁGISZ művelődési központ udvarán mutatványosokkal, kirakodóvásárral, sörsátrakkal, műsorokkal várja a megyeszékhely lakosságát. A zenés ébresztő fél kilenckor kezdődik a Rába Fúvószenekar és a Pázmándfalui Grácia Mazsorett Tánccsoport közreműködésével, a 9 órai kapunyitást követően a gyermekbúcsú programjai zajlanak: játszóházak, légvárak, miniautók, aszfaltrajzverseny, a Holle Anyó Színház Darázs-Parázs című előadása, tűzoltó-bemutató. Pontosan délben lesz az ünnepi megnyitó, egy órától négyig innen közvetítik a BMC Rádió élő kívánságműsorát, ezután a Dynamic Dance tánccsoport bemutatóját, majd Szól a nóta, száll a nóta címmel Tarnai Kiss László műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. A Marina

Training SE táncbemutatója 6 órakor kezdődik, utánuk héttől a Gibraltar Band zenél, majd Simon Brigitta énekel. A Hip-Hop Boyz műsora Ma éjjel táncolnék címmel 8 órakor kezdődik, őket követi 9-től Aradszky László a Nem csak a húszéveseké a világ sláger jegyében. A negyedórás tűzijátékra pontosan a 10 órai búcsúzárás előtt kerül sor.

Győrszentiván

Kenyéráldás. A Szentivániak Szentivánért Alapítvány és a Kossuth Lajos Művelődési Ház augusztus 20-i programja a Sugár úti óvoda udvarán 10 órakor az ünnepi szentmisével és a kenyéráldással kezdődik, a volt Szent István-telepi kápolna és harangláb helyszínén. A szentmisét celebrálja Szalóky Albert plébános, közreműködik a József Attila Kórus.

Mosonmagyaróvár

Megemlékezés. A mosoni Nepomuki Szent János-plébániatemplomban vasárnap délelőtt háromnegyed tízkor kezdődik a megemlékezés. Fél tizenegykor a Szent István-szobornál koszorúznak, ünnepi beszédet mond Tóth Tiborné dr., közreműködik az Amatőr Művészek Baráti Köre és a Kühne Rt. Fúvószenekara. Az ünnepi testületi ülést a Fehér Ló Közösségi Házban tartják. Ennek keretében adják át a Pro Urbe-díjat, valamint a megyezászlót, amit Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke nyújt át. A műsorban közreműködik a francia Les Bethmalais tánccsoport.

Pannonhalma

Nyitott kapuk. A Pannonhalmi Főapátságban augusztus 20-án reggel 9 órától délután 5 óráig a Szent István alapította monostor és az orgonahangverseny kivételével minden program ingyenesen látogatható. A főapátság minden egész órakor vezetés keretében is megtekinthető, amelyhez bárki útközben is csatlakozhat. A kosaras-dombi látogatóközpont épületében egész nap megtekinthető a Bárki vagy, aki a mennyei hazába igyekszel… – Másfél évezredes életforma Pannonhalma monostorában című film rövid változata. A hagyományokhoz híven ezúttal is kiállítják a magyarság és a magyar nyelv történelmének két legértékesebb írásos emlékét: a pannonhalmi és a tihanyi alapítólevelet. Az ünnepi szentmise a bazilikában 10 órakor kezdődik, 11 órától „Mikor kenyér lesz kezedbe’…” címmel a búza útját követik végig a vetéstől a kenyérsütésig, délután 3 órától gyermekeknek és családoknak rendeznek programokat. A tihanyi és a pannonhalmi alapítólevelet fél háromkor mutatják be a könyvtárban, az orgonahangverseny a bazilikában fél 4 órakor kezdődik. (Cziglényi László orgonál, Stepper Tibor trombitál.) Az ünnepi vesperás – a szerzetesközösség esti imádsága – 5 órától zajlik a bazilikában, az apátsági pincészet udvarán pedig hatkor kezdődik az Ektár zenekar dzsesszkoncertje. „Hallgass, fiam, atyád intelmére…” címmel 8 órától Szent István király Imre herceghez intézett Intelmei hangzanak fel, hagyományteremtő szándékkal. Előadja Bogdán Zsolt (Kolozsvár), ütőhangszereken közreműködik: Horváth Kornél (Budapest), rendező: Harsányi Attila (Szeged).

Dunakiliti

Állandó kiállítás. Perger Gyula, a győri Xántus János Múzeum igazgatója mond ünnepi beszédet háromnegyed tizenegykor a falu régi iskolájának udvarán, majd a Dunakilitiért Díjat Szokoli Sándor polgármester adja át. A műsorban közreműködik Varga Benedek és a Dunakilitiért Egyesület Vegyeskara. Ezt követően állandó kiállításként nyitják meg a helytörténeti gyűjteményt.

Jobaháza

Helytörténet, megyezászló. A Szent István-napi ünnepség vasárnap reggel fél kilenckor kezdődik a katolikus templomban. Ekkor veszi át a község a megyei önkormányzat zászlaját és bemutatják a Jobaháza történelméről megjelenő kiadványt.

Kunsziget

Megyezászló-átadás. Az ünnepi szentmise vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a római katolikus templomban. Pontosan délben lesz a megemlékezés az államalapítóról, majd kenyéráldás és a megyezászló átadása következik. A programban közreműködnek az általános iskola tanulói és a Sziget Gyöngye Nyugdíjas Klub énekkara.

Lébény

Kenyérszegés. Csaplár Zoltán polgármester köszöntője után Bujtás László alpolgármester mondja az ünnepi beszédet a Templom téri Szent István-szobornál délelőtt fél 10 órakor kezdődő megemlékezésen. A kenyérszegést követően itt adják át a Közjó Szolgálatáért emlékplakettet. Az ünnepi műsorban közreműködik a Liszt Ferenc Dalkör.

Veszprémvarsány

Koncert a templomban. Cziglényi László orgonaművész ad koncertet a helyi barokk orgona felújításának 5. évfordulóján, vasárnap este fél 7 órai kezdettel. Közreműködik Stepper Tibor trombitán, Szabó László gitáron, énekel Kovács Anna. A műsorra Albéniz-, Albrechtsberger-, Bach-, Charpentier-, Farkas Ferenc-, Frescobaldi-, Händel-, Purcell-, Schnizer-, Vinas-műveket válogattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre hoznám…

Szolgálati úton vagy szabadságon járva sokan sokféleképpen nézünk szét otthonunktól távol. Gyakorta… Tovább olvasom