Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ünnepi megemlékezést tartottak Bécsben is

Koszorúzással és emlékműsorral emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcról csütörtökön.
Koszorúzással és emlékműsorral emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcról csütörtökön.

Az ausztriai magyar egyesületek és egyházi gyülekezetek, valamint a bécsi magyar kulturális intézet és a bécsi magyar nagykövetség rendezvényén mintegy kétszázan vettek részt az ausztriai magyarság köréből.

Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi nagykövet köszöntőjében kitért a budapesti megemlékezésekre is. A Magyarország elleni európai uniós eljárásokban elfoglalt osztrák álláspontra utalva kijelentette: nem csak Lengyelország és Litvánia, de Ausztria is kiállt Magyarország mellett. "Ez lehetőség arra, hogy kapcsolataink kedvezőbb korszakba lépjenek" - tette hozzá.

A nagykövet köszönetet mondott az Ausztriában élő magyaroktól kapott támogatásért. Kovács István történész, volt krakkói főkonzul ünnepi beszédében úgy fogalmazott, alig van olyan más olyan történelmi esemény, amelyhez annyira személyes volna a négy-öt emberöltővel későbbi generációk kötődése, mint amennyire a magyaroké 1848-49-hez.

Történelmi visszatekintésében úgy értékelte, 1848-ban valódi "történelmi rendszerváltozás" ment végbe. A vívmányok között kiemelte a törvény előtti egyenlőség kimondását és a jobbágyfelszabadítást. A forradalom "alkotmánya", az áprilisi törvények Európában példa nélküli széles körben biztosítottak szavazati jogot.

A történész kijelentette, mindezekre tekintettel nem igaz az az állítás, hogy a magyar népnek nincsenek demokratikus hagyományai. Beszédében hangsúlyozta azt is, hogy a forradalom lehetőségeit a magyar fél szeptemberig csak a törvények biztosította lehetőségek között igyekezett kihasználni.

Csak V. Ferdinándnak a trónról való 1848 decemberi puccsszerű eltávolítása, s Ferenc József trónra kerülése után "lett visszavonhatatlanul a fegyvereké a szó" - mondta.

Az ünnepséget megelőzően az Ausztriai Magyar Szervezetek és Egyesületek Központi Szövetsége, a 72. Széchenyi István cserkészcsapat, az Europa Club, valamint Szabó Csaba a Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese koszorút helyeztek el Petőfi Sándornak az intézetben álló szobránál.

Az emlékműsort követően az est a 80 huszár című film vetítésével folytatódott, majd pódiumbeszélgetést tartottak a film rendezőjével, Sára Sándor Balázs Béla- és Kossuth-díjas rendezővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. - tizenhárom embert állított elő a rendőrség

Tizenhárom embert állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi rendezvények… Tovább olvasom