Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ünnepi lámpafüzér

A "csupasz" karácsonyfaégő átalakításával vidám hangulatlámpát készíthetünk.

Kattints a képre!
Hozzávalók:

Egy csomag lámpafüzér, lampion-fólia, cikk-cakk-olló, karácsonyi mintás szalvéta, dekupázsragasztó (ragasztólakk), átlátszó univerzális ragasztó, merev fólia matricafestéshez, matricafesték

Elkészítése:

Először készítsük el a kis lámpások ernyőjét. Rajzoljunk fel és vágjunk ki az átlátszó lampion-fóliából egy kb. 9-10 cm sugarú kört, vágjuk ketté félkörökké, majd a kör középpontjának helyén tegyünk egy szintén félkör alakú, kb. 1 centis bevágást (ide kerül majd a kis égő). Mivel az égők nagysága típustól függően változhat, lehet, az első darabon próbáljuk ki, mekkora bevágás kell az égőnek. Hajtsuk össze ernyő alakúra és pontosítsuk a formát, ha kell. Ez lesz a sablon a többi ernyő számára - fektessük rá a fóliára és rajzoljuk körül, majd vágjuk ki a következő ernyőt. Ismételjük meg annyiszor, ahány égő van a füzérben.

 MÉG TÖBB KARÁCSONYI BARKÁCSÖTLET >>

Készítsük el szalvétatechnikával az ernyők mintáját: a kívánt szalvétából vágjunk ki a sablonnál nagyobb darabot. A sablont fektessük magunk elé és kenjük be dekupázsragasztóval. A vékony szalvétaréteget óvatosan simítsuk rá a felületre. Kenjük át még egyszer a ragasztóval, majd az ujjunkkal finoman - hogy szét ne szakítsuk a még nedves szalvétaréteget - simítsuk el a gyűrődéseket, egyenletlenségeket. Hagyjuk megszáradni a felületet. Vágjuk körbe sablont, azaz távolítsuk el a lelógó szalvétát. Ha szükséges, a sablon szélén korrigáljuk a ragasztást.

Kenjük be a sablon egyik egyenes szélét ragasztóval egy kb. 1 centis sávban, illesszük bele az égőt a kivágott kis félkör alakú mélyedésbe, hajtsuk rá a ragasztócsíkra a sablon másik szélét, és nyomjuk össze, amíg megköt a ragasztó. Ugyanígy járjunk el a többi lámpaernyőnél is. 

Készítsük el a függő díszeket! Nyomtassunk ki vagy rajzoljunk meg egy papírlapra valamilyen karácsonyi motívumot (a www.uvegfestes.lap.hu címen sok-sok link található ünnepi mintarajzokhoz). Tegyük az átlátszó fólialap alá, majd a kontúrfestékkel rajzoljuk át a körvonalakat. A kontúr vastag tollhoz hasonló tubusban kapható, így könnyű használni. Rajzolás közben egy kicsit nyomjuk a tubust - különösen, ha már kevés benne a festék -, hogy egyenletesen fogjon. Fontos, hogy a vonalak mindenhol összeérjenek, mert ha a kontúrban lyuk marad, később kifolyik a kitöltőfesték. Ügyeljünk arrra, nehogy a kezünkkel elmaszáljuk a már megrajzolt körvonalakat! Ha készen vagyunk, hagyjuk megszáradni a rajzot.

Száradás után jöhet a kitöltés: a csőrös tubusokban árult matricafestéket a kontúrhoz hasonlóan kell használni, azzal a különbséggel, hogy itt nem kell olyan óvatosnak lennünk. A színekkel egyenként töltsük ki az egyes területeket. Bár az asztalon nem látszik, nem szép, ha a festék nem ér ki a körvonalak széléig, így figyeljünk, nehogy kis rés maradjon a színek és a kontúrok között. A festékkel ne takarékoskodjunk, a minta akkor lesz igazán szép, ha a minta egyenletes - ez az ablakon, ahol a fény átsüt a mintán, különösen fontos.      

Száradás után ollóval vágjuk ki a motívumokat, lyukasszuk ki őket (ezt a legkönnyebben egy harapófogóval megfogott, vastag, átforrósított tűvel tehetjük meg), végül damillal vagy vékony aranyszállal aggassuk a fényfüzérre.

TIPP:

- A hagyományos színek mellett kaphatók különleges üvegmatricafestékek is - például a képen látható csillámos változat -, a minta jellegétől függően bátran kombináljuk őket!

- a fent leírt technikával vidám karácsonyfadíszeket is készíthetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőséget gyártanak

Két megyei cég, a győri Pannon-Flax rt. és a rábapatonai Tutti kft. kapott idén „Magyar… Tovább olvasom