Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Ünnepek előtt: elszaporodó internetes csalások

Az elmúlt időszakban elszaporodtak, és várhatóan az ünnepre való felkészülés jegyében, a kereslet növekedése folytán további számszerű emelkedése várható az internetes csalásoknak.
A különböző internetes hirdetési portálokon is megjelentek könnyű pénzszerzés reményében a csalók, az emberi hiszékenység vámszedői. Az internet lehetőségével nem csupán a „klasszikus", jó kiállású, megnyerő modorú megfelelő szókinccsel és rábeszélő képességgel rendelkező csalók tudnak élni, hanem bárki, aki mások, kemény munkával megszerzett pénzéből kívánja fenntartani magát.

Legtöbbször kúrens számítástechnikai eszközöket, közismert számítógépes játékokat, márkás mobil telefonokat, de gyakran mindennapi használati tárgyakat is, kedvező áron kínálnak eladásra.


Van, hogy átutalással kérik a vételárat, de a megvásárolt terméket nem küldik el. Előfordul, hogy postai csekken a vételárat és a postaköltséget kérik, és ennek fejében csomagban küldik el a megvásárolt terméket, ami vagy nem érkezik meg, vagy egészen más, mint amit ajánlottak. Pld. 20-30.000 Ft-os játék helyett pár darab használt cd. lemez.

Egy-két eset:

A legutóbbi esetben a sértett 34.000,-Ft-ot „dobott ki az ablakon", telefon vásárlás címén. A fél áron megvásárolt, gyári csomagolású és jótállási jeggyel ellátott készüléket egy-két nap után a szolgáltató letiltotta. Előző tulajdonosa ugyanis óriási számlát halmozott fel rajta, melyet nem fizetett ki. Jobbnak látta inkább megszabadulni a készüléktől, melyet új tulajdonosa csak a felhalmozott adósság kifizetését követően használhatott volna.
A telefonos „átverés" másik kiváló példája, mikor a meghirdetett készülék a vételár átutalását követően csak nem akar megérkezni a vevőhöz. A vásárláskor megadott telefonszám vagy el sem érhető, de ha mégis, a vonal túloldalán mindig van kifogás a termék „visszatartására". A „türelmetlen" vásárló végül utána járva a szállítási késedelem okának megtudta, hogy a neki eladott készülék még továbbra is eladó más- és más jóhiszemű vevőnek.

A termékek skálája nagyon széles. Érdemes még említést tenni a lábbelik, s a nagyon közkedvelt, külföldi munka lehetőségét kínálókról, akik szolgáltatásukért regisztrációs díjat fizettetnek a munkavállalóval. Ennek összege csupán 8-9.000,-Ft, s minden esetben örülnek a náluk érdeklődő dolgozni vágyónak, elhitetve velük, hogy ők az ideális jelöltek. Ebben az esetben meg kell szakítni a tárgyalást, a külföldi munkát ajánlóval, ugyanis minden esetben a megbízó cég fizet a munkaerő felhajtásáért.


Az ilyen „vásárlásokkal" járó kellemetlenségek elkerülése végett a rendőrség felhívja a lakosság figyelmét,, hogy amennyiben internetes hirdetés alapján szeretnének vásárolni, kellő körültekintéssel tegyék azt. Még biztosabb, ha megtekintett, kipróbált tárgyat vásárolnak.
Jobb, ha az eladó és a vevő is belekalkulálja a személyes találkozás plusz költségeit a vételárba. Amennyiben így is megéri, csak akkor vásároljanak!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes röntgengépet árulnak az interneten

Egy Kínában gyártott és az interneten megrendelhető fogászati mobil röntgengép tízszer nagyobb… Tovább olvasom