Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Ünnep után

„ …valamint az arany, mely otromba hegyek belsejében, vagy folyók iszapjában, gyakran évezredekig fekszik rejtve, azonban értékét soha nem veszti el. Így van ez a boldog emlékű hazafiakkal is, kik bár az igazak örök álmát alusszák már, de erényeik a későbbi nemzedék legszebb örökségét képezik…”

Az idézet Széchenyi Istvántól való. S vajon öröksége-e az 1848-as Petőfivel (25), Kossuthtal (46), Széchenyivel (57) egykorú mai magyaroknak a százötvennyolc évvel ezelőtti események legalább egyetlen kis részlete, egyetlen szereplője, egyetlen gondolata? S ha igen, büszkék-e erre az örökségre, őrzik-e szívükben, dicsekszenek-e vele néhanapján, és akarják-e továbbadni, örökségül hagyni azoknak, kik utánunk jönnek? Nagyobbnak tartják-e őket, a haza egyszerű, névtelen fiait és a szabadságharc ismert alakjait a ma csillogó, kérészéletű sztárjainál? Felismerik-e őket a korabeli festményeken? Tudnak-e róluk, ha nem is többet, egyetlen gondolatot elmondani? Értik-e, érzik-e, mily nagy tettek ideje volt az a néhány hónap 1848 márciusától 1849 augusztusáig? Csatlakoznának-e hozzájuk gondolatban? S csatlakoznának-e gondolataikhoz tettekben?
És vajon a nagyok tudják-e, érzik-e, hogy a Kossuth-nóta szívből jött vagy szereplés volt csupán a mában? Tudják-e, figyelik az ünnepségeken arcunkat, egyik lábról a másikra nehezkedő unalmunkat? Tudják-e, hogy vissza kellene jönni, s újra példát mutatni?
Szeressük hát mindennap csak egy kicsivel jobban hazánkat! S nyugodt lesz feltámadásra váró álmuk. Széchenyi István írta ezt is: „Bocsásd meg, oh egek ura, a magáról megfeledkezett nemzet bűneit, és ne engedd, hogy Szent István népe, néhány fiainak pillanatnyi tévedése miatt megsemmisíttessék. Engedd, hogy e nemzet fiai az emberi faj nemesítéséhez, s a mindenség csodálatos alkotójához, bár mint utolsó napszámosok is közreműködhessenek!”
Tátrainé dr. Körmendy E. Katalin, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom