Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Univerzális plasztiklap nyaralóknak

Utazás előtt sok mindenre fel kell készülni: mit tehet valaki, ha elfogy a költőpénze, kirabolják, vagy megbetegszik külföldön. A bankkártyák egy része univerzális eszköz a legtöbb probléma kezelésére.

A bankkártya legtöbb használója számára egyszerűen eszköz arra, hogy a folyószámlájához a nap bármely szakában, a nagyobb városok szinte bármely pontján hozzáférjen. A plasztiklap ugyanakkor ma már ennél jóval több célra használható, főként a külföldre indulók kezében. Kiváltotta az utazási csekket, és egyre inkább betölti az utazási biztosítások szerepét is.

Bankkártyával külföldön fizetni nemcsak egyszerű, hanem olcsó is. A bank a kártyával levásárolt összeget devizaárfolyamon számolja át forintra, ami a valutaárfolyamnál – a pénzváltók árfolyamánál is – kedvezőbb. Vásárláskor pedig – épp- úgy, mint belföldön – a határon túl sem számít fel díjat.

A készpénzfelvétel költségesebb, ezért kevesen is élnek vele. Holott a kedvezőbb árfolyam miatt általában nem járnának rosszabbul, mint a készpénz átváltásával a pénzváltó helyeken. A külföldi ATM használatáért felszámított általában 1500-2000 forintos tranzakciós díjat ugyanis a jobb átváltási árfolyam többnyire ellensúlyozza, jutalékot pedig sokszor a pénzváltók is kérnek. Nem mindegy persze, hogy a kártyát kibocsátó hazai bank mennyit számol fel a külföldi pénzfelvételekért, akad ugyanis hitelintézet, ahol az összeg öt százalékát is levonják kezelési költség címén.

A bankkártya biztonságos, akár az utazási csekk, használata viszont jóval egyszerűbb. A csekk előnye volt korábban, hogy ha elveszett, helyben pótolható volt. Csakhogy ma már az elveszett bankkártyát is pótolják a bankok külföldön. Igaz, nem olcsón: jellemzően 225-250 dollárért, vagyis nagyjából 55-60 ezer forintért. Kevesebbet, alig 10-15 ezer forintot kér viszont ilyen esetben a HVB, a Citibank és a Raiffeisen, míg az OTP Bank a vagyonosabb ügyfelek által használt arany-, illetve platinakártyákat ingyen is kiszállíttatja külföldre.

A kártyapótlás azoknak az ügyfeleknek jár, akik dombornyomott kártyákat használnak, amilyen a standard Visa Classic és EC/MC (Mastercard) kártya, az arany és ezüst „presztízskártya", vagy a „Business" üzleti bankkártya.

A bankkártya az utazási csekk mellett az utazási biztosítások egy részét is kiválthatja. Utasbiztosítás ugyanis automatikusan jár a presztízskártyák – arany-, ezüst- és üzleti kártyák – többségéhez, de több hitelintézetnél, mint az Erste, a HVB Bank vagy a K&H, a standard – Visa Classic, illetve EC/MC Mastercard – kártyákhoz is. Ezen utasbiztosítások specialitása, hogy egész évre érvényesek. Tehát egy év alatt akárhány utazásra használhatóak, ha a külföldi út egyszerre nem tart tovább hatvan – a Magyar Külkereskedelmi Banknál harminc – napnál.

Emellett jóval olcsóbbak is a hagyományos biztosítási kötvényeknél, még akkor is, ha nem ingyenesek. A bankok általában mindössze két-háromezer forint díjat számolnak fel azoknak, akik standard, vagy elektronikus kártyájukhoz külön igénylik a szolgáltatást.

Kiegészítő biztosítás – például extrém sportokra, vagy nagyobb biztosítási öszszegre – egyelőre csak kevés hitelintézetnél köthető. E téren legrugalmasabb a HVB Bank, amely elektronikus kártya esetében kétezer forintért, a dombornyomott és presztízskártyák mellé ingyen biztosítja ügyfeleit. A hitelintézet által kínált kártyabiztosítás belföldön is érvényes, ami jelenleg szintén egyedülálló.

Kiegészítő biztosítások köthetőek az OTP Banknál is, amely az exkluzív, presztízskártyáihoz ad utasbiztosítást ingyen. Kiegészítő utasbiztosításai drágábbak, igaz, baleset vagy betegség esetén többet is fizetnek.

A kártyához kapcsolódó biztosítások azok problémáit oldhatják meg, akik rövidebb időre és viszonylag kis távolságba utaznak, olyan országba, ahol az orvosi ellátás költségei nem horribilisek. Térítési díjaik ugyanis többnyire alacsonyabbak, mint a külön vásárolható biztosítási kötvényeké.

A plasztiklap bármennyire praktikus eszköz is a külföldre indulók számára, kevesen használják ki előnyeit. Sőt tavaly, hosszú évek dinamikus növekedése után, meg is torpant a hazai kártyákkal külföldön bonyolított pénzforgalom. Bár a tranzakciók száma valamelyest tovább növekedett, a kártyával elköltött összeg a 2001. évi 68,4 milliárd forintról 62 milliárdra csökkent, ami a forint erősödését figyelembe véve euróban stagnálást jelent.

Utasbiztosítás: személyre szabva

Egy biztosítás kiválasztása előtt nem árt tájékozódni: mire jó, és mire nem érvényes az adott biztosítási kötvény. A legtöbb biztosító nem fizet például, ha ügyfele terrorakcióban vagy egy terrorakció elleni fellépés során szenved sérülést. Hasonlóan kizáró ok lehet a be nem jelentett betegség, vagy az áldozat túlzott kockázatvállalása.

A biztosítók általában akkor sem fizetnek, ha valamilyen extrém sport közben történik valakivel baleset, napszúrást kap, fagyási sérülést szenved, nagyobb teljesítményű motorkerékpárral vagy motorcsónakkal éri szerencsétlenség. Annak, aki sportból – még inkább extrém sportból – eredő baleset ellen szeretné biztosítani magát, tudnia kell, hogy ezekre az esetekre csak a drágább biztosítások nyújtanak fedezetet.

A biztosítások alapdíjai általában Európára vonatkoznak, távolabbi országokra ötven- vagy akár százszázalékos felárat kérnek. Ennek oka, hogy távolabbról drágábbak a szállítási költségek, illetve bizonyos Európán kívüli országokban – mint az Egyesült Államok, Kanada, Izrael vagy Brazília – nagyon sokba kerül az egészségügyi ellátás, vagy magas a baleseti kockázat. Ezeknél az utazásoknál célszerű minél magasabb – tízmillió forint feletti vagy korlátlan – biztosítási öszegre megkötni a biztosítást. (Korlátlan biztosítási összeg lehetséges az Allianz, az Európa és a QBE Atlasz biztosítóknál.)

Európai utazás esetén könynyebb a helyzet, mivel sok országgal van olyan nemzetközi megállapodás, amelynek alapján magyar állampolgár sürgősségi ellátásra jogosult. Ezen országok esetében csak azokra a kiegészítő szolgáltatásokra lehet szüksége az utazónak, amelyek lehetővé teszik például a közeli hozzátartozó meglátogatását vagy a beteg hazaszállítását.

Nem elhanyagolható szempont, hogy az esetleges kisebb kezelések, például a sürgősségi fogászati beavatkozás árát a helyszínen, vagy csak otthon, számla alapján fizeti ki a biztosító. Az AXA és az OTP Garancia például közvetlenül egyenlíti ki az ellátás költségét.

Ismeretlen helyen és törvények között hasznos szolgáltatás a jogvédelem, amely az ügyvédi költségeket és az esetleges óvadékot néhány százezer forintig megtéríti. Ha valaki távoli országba érkezvén a légitársaság hibájából hetekig nélkülözni kényszerül elveszett csomagját, annak jól jöhet a biztosító által fizetett poggyászkésési térítés is, amiből futja az alapvető ruhadarabokra. T. P.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszály negyedeli a termést

Az aszály az eddigi ismeretek szerint a gabonában 25–30 százalék körüli terméskiesést okozott.… Tovább olvasom