Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Uniós segítséggel lesz biztonságosabb a hazai légiirányítás

Jelentős uniós támogatással teszik még biztonságosabbá a Magyarország feletti légi közlekedést segítő technikát. Tavaly több mint 14 százalékkal több gép szelte át légterünket, mint egy évvel korábban.
Az Európai Unió kohéziós alapjának támogatásával korszerűsítik Magyarországon a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat radarrendszerét - jelentette be csütörtökön Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Az alap 19,3 millió euró támogatást ad a 38,79 millió euró értékű projekt megvalósításához.

A 2007 végén befejeződő projekt három elemből áll. Az elsőben nagy hatótávolságú radarállomások cseréje és korszerűsítése történik Kőrishegyen és Püspökladányban. Második elemként kicserélik a repülőtéri mozgásellenőrző radart, és korszerű A-SMGCS-rendszert telepítenek a Ferihegyi repülőtéren. A projekt harmadik elemeként a meglévő légiforgalmi irányítórendszert fejlesztik az új radarrendszerekkel történő együttműködés biztosítása érdekében.

Baráth Etele hangsúlyozta, hogy a következő évek fejlesztéseiben is meghatározó lesz az Európai Unió kohéziós alapja. Emlékeztetett arra, hogy az unióból Magyarországra érkező források harminc százalékát a kohéziós alap adja.

Évente hetvenmilliónyian repülnek át fölöttünk
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy ez a kohéziós alap első olyan projektje, amely nem fizikai infrastruktúrát, hanem közlekedési intelligenciát finanszíroz. A közlekedési miniszter kiemelte a fejlesztés biztonságot növelő jelentőségét. A radarprojekt megvalósulása a magyar légtérben évente repülő mintegy 70 millió ember biztonságos közlekedését szolgálja.

A közlekedési miniszter utalt arra, hogy a légi közlekedésben 2004-ben világszerte mintegy 500-600 személy vesztette életét, míg Magyarországon közúti balesetekben 25 ezren sérültek meg.
A miniszter szerint a légi közlekedésben továbbra is forgalomnövekedés várható. Az EuroControl előrejelzése szerint 6,2 százalékkal, a HungaroControl becslése alapján 9-12 százalékkal növekedhet a magyar légtérben a forgalom.

Mudra István, a HungaroControl igazgatója elmondta, hogy a radarok szállítására a megbízást a Raytheon Systems Limited nyerte el közbeszerzésen. Tavaly Magyarország felett 525 677 repülőgép repült át, 14,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, míg az európai átlag 4,1 százalék volt. Az idén hasonló, 14-15 százalékos bővülésére számít a magyar légiforgalom-irányítás - mondta Mudra István.

A HungaroControl az idén 16,3 milliárd forinttal gazdálkodhat. Tavaly a tervezett 15 milliárd forinthoz képest 1,5 milliárd forinttal több bevételt ért el a HungaroControl, és ennek több mint 90 százaléka a légtérhasználati díjból származott.

(Magyarország.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannon Bormustra még két napig

A Pannon Bormíves Céh hatodszor rendezi meg az Országos Pannon Bormustrát, immár negyedszer a Pannonhalmi Főapátsággal együtt. Június 2. és 4. között is a világörökség részét képező épületegyüttes ad otthont a versenynek. A 16 bíráló fele külföldi, a zsűribe többek közt olasz, spanyol, német, lengyel és francia szakértők érkeztek. Tovább olvasom