Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Uniós megállapodás a törvénytelen fakitermelés ellen

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei hétfői luxembourgi ülésükön arról, hogy az unió egységes fellépést alkalmaz a törvénytelen fakitermelés és fakereskedelem ellen, de továbbra is jelentős szakadék mutatkozik a tagországok között a módosított génszerkezetű növények uniós termesztését és forgalmazását illetően.
Az említett erdészeti megállapodás tervezetét már hosszú ideje tárgyalták a tagországok, hogy EU az unión kívüli országokban folytatott illegális fakitermelés ellen találjon a jelenleginél hatékonyabb megoldásokat.

Az egyezmény egyebek között új típusú engedélyezési rendszert tartalmaz. Ez alapján csak olyan országok szállíthatnak az unióba, amelyek önkéntesen vállalják e rendszer alkalmazását, és így biztosítják, hogy csak törvényesen kivágott fa juthat át a határokon. Becslések szerint a leginkább érintett országoknak évente összesen 10-15 milliárd euró veszteséget okoz az illegális fakitermelés.

A módosított génszerkezetű növények közül ezúttal egy, a kártevőknek a természetesnél jobban ellenálló kukoricafajta - az amerikai MON 863-as -, illetve a gyomirtószerek ellen hatásosabban védekező féleség - a GA-21 - forgalmazása volt napirenden. A miniszterek között nem alakult ki az engedélyezéshez szükséges többség, így az engedélyezés joga visszaszállt az Európai Bizottságra.

Az unióban mind ez ideig csupán 16 génmódosított fajtát engedélyeztek - többségüket a brüsszeli bizottság -, és csupán néhány termék esetében van folyamatban a jóváhagyási eljárás. A tagországok élesen megosztottak az ügyben, a magyar álláspont régóta az, hogy az ország nem engedélyezi a genetikailag módosított szervezetek termesztésbe vételét, amíg ezek tudományos vizsgálatát le nem folytatják.

A kétnapos miniszteri találkozó témája a küszöbönálló nemzetközi agrárkereskedelmi tárgyalási forduló is. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül folyó tárgyalásokkal kapcsolatban több tagország - mindenekelőtt Franciaország, de néhány új tagállam és több, régebben belépett agrárország is - a közelmúltban bíráló hangot ütött meg az Európai Bizottsággal szemben, a korábbi vitákon Magyarország is az éles bírálók közé tartozott.

Az unió a szóban forgó csoport szerint túl sok engedményt tesz a WTO-ban az unión kívüli országok számára, és ezért aránytalanul keveset kap cserébe.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisautók és nagy hiányzók

Szombaton délben nyílt és kilenc nappal később, vasárnap este zárja kapuit Magyarország legnagyobb… Tovább olvasom