Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Uniós körkép: nálunk a gáz olcsó – volt

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat nemrégiben tett közzé egy összeállítást a gázárak alakulásáról az egyes tagállamokban. A szervezet több más mellett azt vizsgálta, 2006 januárjában euróban számolva mennyit fizetett az átlagos, évente 83,7 giga-

joule-t – mintegy 2460 köbmétert – felhasználó háztartás egy gigajoule-ért, és hogy mekkora volt az áremelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Kiderült: hét és fél hónappal ezelőtt az átlagos lakossági kiadás 13,02 eurót (kb. 3500 forintot) tett ki gigajoule-onként. A drágulás egy év alatt 15,6 százalékosnak adódott.
Magyarország az olcsóbbak közé tartozott: nálunk

kevesebbet csak Litvániában, Lettországban

és Észtországban fizettek.
Az éves áremelkedés mértéke ugyanakkor itthon 21,6 százalékos volt – ennél csak Szlovákiában, Luxemburgban, Csehországban, Szlovéniában és Írországban lódultak meg jobban az árak.
A nagy eltérések egyik oka, hogy mindenütt más és más a gázár adótartalma. Nálunk 13 százalékos volt ez az érték, ami az egyik legkisebb (a lista végén Írország, Luxemburg, Portugália és Nagy-Britannia szerepelt). A másik végletet Dánia, Svédország, Olaszország, Hollandia és Ausztria jelentette, ahol az ár több mint 30 százaléka volt adó, Dániában például 55,8 százalék.
A helyzet az augusztus 1-jei hazai gázár- és áfaemeléssel biztosan változott, de erről még nem készültek európai összehasonlítást felvázoló statisztikák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre hoznám…

Szolgálati úton vagy szabadságon járva sokan sokféleképpen nézünk szét otthonunktól távol. Gyakorta… Tovább olvasom