Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Uniós kétezermilliárd vidékfejlesztésre hét év alatt

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv társadalmi egyeztetésének első állomásán Ikrényben tartott fórumot Gráf József.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv társadalmi egyeztetésének első állomásán Ikrényben tartott fórumot Gráf József agrárminiszter a mező- gazdaságra és vidékfejlesztésre fordítható milliárdok tervezett felhasználásáról.

– Az unióba lépésünk első két éve katasztrofális volt az agrárágazat szempontjából, ma már a támogatások kifizetésére csak megszokásból panaszkodnak a gazdák – kezdte előadását Gráf József a mintegy ötven agrárérdekvédőnek, polgármesternek, gazdálkodónak. A versenyképesség növelése a cél, amiben segíthet, hogy mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1200 milliárd forint támogatás jut 2007 és 2013 között az elkövetkező hét év fejlesztési irányait meghatározó Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv keretében. Ezenkívül 1500 milliárd forint érkezik például földalapú támogatásokra. Összesen tehát 2500–2700 milliárd forintról van szó, efölött kizárólag az agrártárca rendelkezhet.

A pénzt technológiai megújulásra, a helyes környezetgazdálkodásra, a jövedelemszerző lehetőségek bővítésére, a gazdák több lábon állásának elősegítésére, turisztikai szolgáltatásaik megalapozására költené főként a szaktárca. Várja azonban a javaslatokat is, többek közt a www.strategia.fvm.hu honlapon. A négy fő cél közül a miniszter szerint az első a gépesítés, amire minimum a források 45 százalékát szánja a tárca. Kérdésekre válaszolva a miniszter szólt arról, hogy az agrárhatóságoknál nem lesz régiós szint, megyénkben viszont összevonnak hivatalokat. Foglalkozik a minisztérium a szaktanácsadói hálózat és a tejkvóta kérdésével és továbbra is hatékonyan végzi a húsok minőségének, eredetének ellenőrzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom