Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Uniós hadjárat a termékhamisítás és a csempészet ellen

Hadjáratot indít az Európai Unió a termékhamisítás és a csempészet ellen. Az akciótervet ismertetve Kovács László biztos elmondta, hogy az új tagországok közül a magyar vámhatóság foglalta le a legtöbb hamisított terméket.
Az Európai Uniónak fokoznia kell a küzdelmet a termékhamisítás ellen, miután tavaly a lefoglalt hamisított áruk mennyisége elképesztő méreteket öltött: 103 millió hamisított terméket foglaltak le, 12 százalékkal többet, mint 2003-ban és az ezerszeresét az 1998-asnak.

Főleg Kínából

Az első helyen a cigaretta áll, a másodikon a gyerekjátékok, a harmadikon a hamisított gyógyszerek. 2004-ben az unió külső határain 41 millió doboz hamisított cigarettát, több mint 18 millió játékot és 900 ezer doboz gyógyszert foglaltak le, aminek 70 százalékát a Viagra tette ki, de a hamis koleszterincsökkentő gyógyszerek száma is aggasztóan növekszik.

A hamisított áruk többsége Kínában készül. Kovács László adó- és vámügyi biztos szerint különösen fontos az egy év alatt több mint 45 százalékkal megnövekedett hamisgyógyszer-forgalom letörése az uniós polgárok egészsége védelmének érdekében.

Ártalmas cigaretta

Mint sajtóértekezletén elmondta, az utóbbi időben csökkent a luxuscikkek hamisítása, a nemzetközi bűnszövetkezetek egyre inkább a tömeggyártására szakosodnak. Külön veszélyforrást jelent, hogy a vásárlók nem tudják: egészségükre ártalmas terméket vesznek meg. 2004-ben 4,5 millió hamis élelmiszer-ipari terméket - például szeszes italt, kávét, lekvárt, sőt még húsvéti tojást is - koboztak el, szemben a 2003-as 1,5 millióval.

A cigarettát és a CD/DVD-ket követően a harmadik leggyakrabban lefoglalt hamisított termékcsoport az olyan gyerekjáték, amelyik veszélyt jelent a gyerekekre. „Büszke vagyok, hogy az Európai Bizottság magyar tagjaként arról számolhatok be: az új tagországok közül a magyar vámhatóságok foglalták le a legtöbb, mintegy 5 millió hamisított terméket", mondta Kovács László. Hozzátette: bár 2004-ben a tagországokban 22 000 sikeres akciót hajtottak végre (élen Olaszországgal, illetve Belgiummal), kétszer annyit, mint az előző évben, a lefoglalt termékek valószínűleg csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Ezért folytatni kell a termékhamisítás elleni küzdelmet.

Napi Gazdaság/index.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alzheimer-kór ellen gyümölccsel

Egy okkal több, hogy gyümölcsöt és zöldséget együnk, főként nyersen, így kerülhetjük el öregségünkre… Tovább olvasom