Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Uniós források a romák társadalmi befogadásának elősegítéséért

A szerdai napon hivatalosan is útnak indult az Európai Unió másfélmillió eurós kísérleti programja a romák társadalmi befogadásáért.

Az aláírási ünnepségen a soproni Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz), a program egyik kezdeményezője reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés olyan jó gyakorlatnak bizonyul majd, amelyre később szélesebb körben is lehet építeni.

Az Európai Parlament három legnagyobb frakciója által közösen indítványozott kétéves kísérleti program célja olyan intézkedések kidolgozása, amelyek a meglévő tapasztalatokra alapozva elő tudják mozdítani a romák integrációját oktatási, társadalmi és gazdasági intézkedések révén, határon átívelő együttműködéssel és a helyes gyakorlatok megosztásával. A program végrehajtását felügyelő Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatósága tavaly júliusban nyitotta meg pályázati kiírását három témakörben: kora gyermekkori oktatás, mikrohitelezés és figyelemfelhívó kampányok lebonyolítása. A három győztes civilszervezet - Roma Oktatási Alap, Kiútprogram Zrt. és a Spolu Alapítvány - képviselői ma délután írták alá a megegyezési okmányokat az Európai Bizottsággal, ezzel hivatalosan is útnak indítva a programot.

Járóka Lívia, aki az Európai Néppárt részéről kezdeményezője volt a kísérleti programnak, az aláírási ünnepségen elmondta, hogy az EU-ban sok kezdeményezést csupán a kormányok és profitérdekelt lobbycsoportok hurráoptimista beszámolói hatására ismernek "jó gyakorlatként", ezért mindhárom területen hatalmas szükség van valódi eredményekre.

Járóka reményét fejezte ki továbbá, hogy a program sikeres lesz és kiállja majd az értékelés próbáját, valamint, hogy mint a romák társadalmi befogadásával kapcsolatos uniós stratégia jelentéstevője az Európai Parlamentben, építhet majd a projekt tapasztalataira .

Olvasóink írták

 • 5. zeta62 2010. június 12. 16:27
  „A magam részéről majd akkor fogok örülni, ha "hivatalosan is útnak indult " a ci.ók munkára szoktatásának programja. Magyarul: aki nem dolgozik, ne is egyék...
  egy hónap alatt sok probléma magától is megoldódna...”
 • 4. elihu 2010. június 11. 12:06
  „Na örülhet a Kolompár, jön az újabb pénz szállítmány a zsebébe. Azt inkább adnák a Közép-Európai népek árvízkárosultjainak, vagy a görögöknek! Még mindig nem hiszi el senki, hogy a cigók nem akarnak felemelkedni, integrálódni, stb... Minek tanuljanak, meg dolgozzanak, amikor anélkül is kapnak pénzt! Rájuk nem vonatkoznak a törvények, de mivel emberek, ezért jogaik vannak (az élethez, a tulajdonhoz, mások életéhez és mások tulajdonához, személyességi, a magyarok diszkriminációjához stb...)”
 • 3. kismarti 2010. június 11. 08:06
  „Felesleges pénz kidobás! A 70-es évektől próbálkoznak befogadtatni Őket. Azóta sem jött nekik össze a beilleszkedés! Gondolják, hogy majd a pénz megoldja. Amíg a "főnökük" is sáros (pedig neki pénze és lehetősége is van) addig mit lehet várni a kisemberektől? Kedves Úniós pénzosztogató jobban járnánk mind a ketten, ha az én bankszámlámra utalná a pénzt, meg még jó egy pár emberére akik eltartják a munkájukkal az Országot, nem csak jogaink, de kötelességeink is vannak!”
 • 2. hehe08 2010. június 09. 22:48
  „ennyi pénzből elvihetnék az országból őket......
  no nem mindet, csak aki képtelen a beilleszkedésre azt mindenképpen....!!!!!”
 • 1. Reális 2010. június 09. 18:52
  „Lehet önteni a pénzt a feneketlen kútba!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tokajnál szerdán tetőzik a Tisza

Tokajnál várhatóan szerdán tetőzik a Tisza; reggel 818 centiméteres vízállást mértek a folyón -… Tovább olvasom