Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Uniós eljárás indul Magyarország ellen a SZÉP-kártya miatt

A SZÉP-kártya rendszere miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön Hévízen.
A SZÉP-kártya rendszere miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön Hévízen.

A politikus a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének közgyűlésén beszélt arról, hogy "Brüsszel kötelezettségszegési eljárást fog indítani" Magyarország ellen a SZÉP-kártya rendszere miatt. "Ezt a vitát le fogjuk folytatni", és tovább folyik a SZÉP-kártya terjesztése is - tette még hozzá.

Úgy fogalmazott: "ez inkább dicséret számunkra", ugyanis az volt a cél, hogy a szolgáltatók számára csökkenjen a korábbi igen magas jutalék és egyszerűsödjön az elfogadói rendszer.

Az Európai Bizottság korábbi, pilot-eljárásban megfogalmazott kifogásai szerint a kártyákról szóló szabályok sértik a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. A két legfontosabb kifogás: a Szép-kártya egyes feltételei kizárják a vállalkozások bizonyos formáit, így például a külföldi vállalatok itteni fióktelepeit, valamint a kártyakibocsátónak banki háttérrel kell rendelkeznie - írja az Index.

Szatmáry Kristóf beszédében kitért rá, hogy nem volt viták nélküli a rendszer elindítása, de minden várakozást meghaladóan - az április közepi adatok szerint - már több mint 500 ezer munkavállaló igényelte a kártyát. Csak szálláshelyre mintegy 6,5 milliárd forintot fordítanak a kártyabirtokosok, a az összeg az év során elérheti a korábban is remélt 20 milliárd forintot.

Elképzelhető, hogy az Erzsébet-utalvány miatt is kötelezettségszegési eljárás indul majd Magyarország ellen, miután arról egy áprilisi kormányelőterjesztés tanulsága szerint kemény volt Brüsszel véleménye - írja az Index.

A Bizottság álláspontja az, hogy az utalvánnyal kapcsolatos "szabályozás nyíltan diszkriminatív, mivel állami monopóliumot valósít meg", emellett a kibocsátó üdülési alapítvány "szerződéskötési gyakorlata diszkriminatív lehet", illetve "kereskedelempolitikai (és nem szociális) célokat érvényesít". A Bizottság szerint "a jelenlegi piaci szereplők kiszorítása semmilyen módon sem indokolható, a felhozott közérdekkel aránytalan". A magyar álláspont szerint viszont az utalvány egy szociálpolitikai eszköz, amin keresztül "az állam a jövőben ki tudja építeni egyes szociális juttatások - például munkanélküli segély, családi pótlék, szociális segély) természetbeni nyújtásának rendszerét" - olvasható a hírportál cikkében.

Olvasóink írták

 • 2. ISU 2012. május 10. 23:27
  „Ezek még értelmes dolgot nem tettek, mindenkit hülyének néznek, csak a népet sanyargatják.
  A saját zsebüket tömik a többi meg szerintük nem számít.
  A nép még türi egy darabig, de az a kérdés meddig?
  Ha elfogy a türelem, -ne következzen be-,de akkor nincsen megállás!”
 • 1. embertelen 2012. május 10. 19:22
  „Úgy látszik, hogy a fideszes hazug dilletánsok ezt is SZÉP-en elcseszték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a motoros: nagy sebességgel egy fasorba csapódott

Életét vesztette egy motoros, miután járművével az út menti fasorba csapódott a Sényő és Napkor… Tovább olvasom